Protest al angajaților Companiei de Apă Oradea față de disponibilizări și de reducerea salariilor

Protest al angajaților Companiei de Apă Oradea față de disponibilizări și de reducerea salariilor
Publicat: 18/03/2013, 20:34
Actualizat: 26/03/2019, 14:42

Circa 200 de angajați ai Companiei de Apă Oradea au protestat, luni, în curtea instituției, nemulțumiți de disponibilizări și de scăderea veniturilor prin eliminarea „tichetului de sănătate”, dar conducerea companiei spune că măsurile au fost necesare pentru a reduce cheltuielile.

Aproximativ 200 de angajați ai Companiei de Apă Oradea, societate subordonată Consiliului Local, s-au adunat, luni, după terminarea programului de lucru, în curtea unității, protestând față de disponibilizări și tăierea unui spor acordat sub forma așa-numitului tichet de sănătate, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit liderului sindical Cristian Popa, manifestația nu a fost organizată de sindicat, fiind spontană.

„Sindicatul nu are legătură cu mitingul, oamenii s-au adunat spontan pentru că nu mai suportă. (…) În baza unei hotărâri a Consiliului Local și a Consiliului de Administrație al companiei, au fost disponibilizați 45 de colegi într-o primă serie, dar avem informații că va urma încă un val de disponibilizări. Nu se știe cifra exactă, dar se pare că vor fi concediați încă 45 de colegi dintr-un total de 535, în condițiile în care trebuie să deservim nu doar municipiul Oradea, ci și opt comune din zona metropolitană, plus municipiul Beiuș și comuna Tinca”, a spus Popa.

Protestatarii au cerut conducerii societății să discute cu ei, iar după o jumătate de oră în curtea societății au ajuns managerul Ovidiu Gavra și președintele Consiliului de Administrație, Claudiu Oros.

Salariații au susținut că, în pofida creșterii volumului de muncă, veniturile lor au scăzut, întrucât Consiliul de Administrație a hotărât în luna ianuarie suspendarea acordării tichetelor de sănătate, care erau o formulă compensatorie de retribuire a salariaților. Ca urmare, începând din luna februarie, veniturile salariaților au scăzut cu 23 la sută în cazul muncitorilor și cu 13 la sută în cazul personalului TESA.

Protestatarii au spus că nemulțumirile lor au fost amplificate după ce au aflat că angajații unei alte societăți din subordinea Consiliului Local Oradea, Electrocentrale (societatea de termoficare), au primit 400 de lei primă de Paști și au promisiuni să primească încă 450 de lei.

„Tichetele noastre de sănătate nu erau prime, ci bani munciți și cuveniți prin lege. Colegii noștri din stația de epurare a orașului și cititorii de contoare care intră în canale chiar lucrează cu mizerie, nu umblă la costum, ca vatmanii OTL-ului (societatea orădeană de transport local – n.r.). Vă rog să găsiți soluții, dacă la CET și OTL se poate”, le-a cerut liderul sindical managerului și președintelui Consiliului de Administrație.

Directorul companiei, Ovidiu Gavra, a spus că înțelege nemulțumirile salariaților, dar că disponibilizările și reducerile de venituri au fost necesare pentru redresarea societății.

„Compania este implicată în proiecte europene, iar acestea se fac cu cheltuieli foarte mari. Am fost nevoiți să reducem cheltuielile societății ca să nu fim nevoiți să majorăm tarifele cu 40 la sută și să afectăm și mai mult orădenii”, a susținut Gavra.

Poziția managerului a fost susținută și de președintele Consiliului de Administrație, care a încercat să dea explicații.

„Pentru eficientizarea unei activități economice nu sunt foarte multe căi: ori tai din cheltuieli, ori mărești tarifele. Așa s-a ajuns la reducerea cheltuielilor de personal”, le-a spus Claudiu Oros protestatarilor.

Protestatarii nu au fost mulțumiți de aceste răspunsuri, liderul sindical Cristian Popa menționând că o eventuală grevă ar crea haos în oraș.

„Noi nu putem opri tramvaie, nici tăia căldura, dar lucrăm cu apă, care este vitală”, a afirmat Popa.

Acțiunile de protest ale angajaților Companiei de Apă Oradea vor continua joi, când va fi ședință de CL, și săptămâna viitoare, când este programată o ședință a Consiliului de Administrație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...