Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare în dosarul „Polaris”

Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare în dosarul „Polaris
Publicat: 03/05/2019, 15:11

Judecătorii Instanței Supreme l-au condamnat, vineri, pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, la 9 ani și 10 luni de închisoare cu executare, în dosarul „Polaris”. Mazăre a fost condamnat pentru luare de mită, abuz în serviciu, conflict de interese în formă continuată. Decizia poate fi atacată.

În același dosar a fost judecat și omul de afaceri Sorin Strutinsky. Acesta a fost condamnat la 7 ani și 10 luni închisoare. Judecătorii au dispus confiscarea de la Mazăre Radu Ștefan și Strutinsky Sorin Gabriel câte 20.410.256,8 lei.

Magistrații au luat o decizie și în privința companiei SC Polaris Holding SRL, care trebuie să achite o amendă penală de 1.000.000 lei. Totodată, fostul deputat Eduard Martin a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare.

Potrivit minutei instanței, pentru ceilalți inculpați din dosar au fost pronunțate următoarele decizii:

– Tolea Tudorița (funcționar în cadrul Primăriei Constanța la data faptelor) – 2 ani și 6 luni închisoare dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani și 6 luni

– Harpalete Doru Aurelian (funcționar în cadrul Primăriei Constanța la data faptelor) – 2 ani și 6 luni închisoare dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani și 6 luni

– Oprea Sorina Laura (funcționar în cadrul Primăriei Constanța la data faptelor) – 2 ani și 6 luni închisoare dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani și 6 luni

– Pavel Alina (funcționar în cadrul Primăriei Constanța la data faptelor) – 2 ani închisoare dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani

– Mutalâp Giulnihal (funcționar în cadrul Primăriei Constanța la data faptelor) – 2 ani închisoare dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani

– Stan Gabriel Marius (viceprimar al municipiului Constanța la data faptelor) – achitat

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale).

Alături de fostul edil al Constanței, au fost trimiși în judecată deputatul PSD de atunci Eduard Martin și mai mulți funcționari din cadrul Primăriei Constanța, precum și omul de afaceri Sorin Strutinsky, acesta din urmă pentru trei infracțiuni de complicitate la luare de mită.

De asemenea, în acest dosar au fost trimiși în judecată deputatul de atunci Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding S.R.L, dar și SC Polaris M Holding S.R.L, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, precum și pentru dare de mită. În același dosar sunt judecați Gabriel Stan, viceprimar al municipiului Constanța la data faptelor, Tudorița Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp și Sorina Laura Oprea, funcționari în cadrul Primăriei Constanța la data faptelor, pentru abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro și a primit circa 1.000.000 euro și 2.472.303,8 lei de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța. De asemenea, în perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, ar fi primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat și administrator în fapt era Eduard Martin, peste șapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.

Potrivit DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M Holding S.R.L și Primăria Constanța a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani și un act adițional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

„Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. Polaris M Holding S.R.L. și aceeași firmă controlată de inculpații Mazăre Radu Ștefan și Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei. Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanța un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului”, susțin procurorii anticorupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom