Reacția medicilor după ce sistemul cardului de sănătate a revenit: Nu merge grozav, mă așteptam să fie brici

Redactor:
Roxana Din
Reacția medicilor după ce sistemul cardului de sănătate a revenit: Nu merge grozav, mă așteptam să fie brici
Președintele Asociației Medicilor de Familie București, Sandra Alexiu, a declarat, după ce CNAS a anunțat că sistemul cardului de sănătate, care a fost repus în funcțiune după mai bine de o lună, „nu merge grozav" mai ales că medicii se așteptau să fie „brici" după această pauză.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, a precizat, miercuri, pentru Mediafax, că sistemul informatic al cardului de sănătate încă se confruntă cu probleme și „nu merge grozav”, nici după mai bine de o lună de pauză.

„Așa și așa (…) sunt colegi care ne-au spus că nu. Au fost probleme cu validarea de la calitatea de asigurat și de la serviciu, noi am avut probleme și ieri (marți, n.r.) după ce au dat comunicatul că tot apăreau nesemnate cu cardul, deci nu mergea cardul”, a precizat Sandra Alexiu.

Potrivit aceleiași surse, în acest moment sistemul încă mai are câteva blocaje, însă medicii sunt deja obișnuiți.

„Am trimis pe suport la Casa Națională întrebare și au zis că la ei apar în sistem, că sunt citite cu cardul, la mine apar că nu. Ei mai au încă probleme. În momentul acesta, mai sunt câteva blocaje, dar cu acestea suntem deja obișnuiți. Încă nu sunt probleme cu pacienții, să crească mult (numărul pacienților, n.r.) sau să trebuiască să-i trimit acasă”, a declarat președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Sandra Alexiu a spus că, medicii se așteptau ca după o lună de pauză sistemul să meargă „brici”, însă reacțiile după prima zi de funcționare nu sunt pozitive.

„Mai sunt câteva probleme. Trebuie să mai treacă puțin timp să vedem. Cel mai rău e la începutul lunii, în primele cinci, șase zile când sunt raportările, atunci se va vedea. (…) Așa ca pentru prima zi, ne așteptam ca după o lună de zile să fie brici”, a punctat Alexiu.

Precizările vin după ce, începând de marți, 6 august, a fost reluată funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), anunța Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-un comunicat de presă remis Mediafax.

„În data de 1 august 2019, mare parte a problemelor PIAS a fost remediată de echipa mixtă formată din specialiști IT din sistemul de sănătate și din partea partenerilor care au contribuit la punerea în funcțiune a sistemului informatic. Ulterior, echipa tehnică a intervenit punctual acolo unde au fost depistate probleme care au cauzat imposibilitatea raportărilor zilnice sau lunare. Menționăm că, până la finalizarea unor contracte care să asigure mentenanța pentru toate componentele PIAS, echipa mixtă de specialiști va continua operațiunile de monitorizare și consolidare ale PIAS”, precizează CNAS.

 

Inchide