Reacția oficială a BOR la piesa „Despre smerenie”

Reacția oficială a BOR la piesa Despre smerenie
Publicat: 14/04/2016, 19:07
Actualizat: 04/03/2017, 14:06

Părintele Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriahiei Române oferă o poziție oficială a prelaților ortodocși în privința piesei de la Taxi, „Despre smerenie”. Piesa nu a fost percepută de Patriarhie drept anticreștină. Totuși, piesa are un mesaj fățiș anti Catedrala Mântuirii, spune purtătorul de cuvânt al Patriahiei: „Melodia și videoclipul a fost percepute de instituția Patriarhiei Române ca o simplă melodie și, evident, cu un mesaj orientat împotriva proiectului Catedralei Naționale. Nu s-a oferit un comunicat în acest sens, pentru că ar fi disproporționat ca un simplu cântec să fie întâmpinat de un comunicat al Patriarhiei Române. Deși cântecul a transmis un mesaj anti proiectul Catedrala Națională, credem că nu este un cântec anticreștin, antireligios, este un punct de vedere al unor artiști care-și exprimă gustul, preferința pentru un anumit tip de arhitectură bisericească.”

Zarva iscată în jurul acestui cântecel este, în viziunea Patriahiei Române, exacerbată: „Proiectul Catedralei este insuficient cunoscut, un dialog în marginea acestui proiect ar merita să existe. Reacțiile exacerbate în spațiu mediatic denotă o absența a culturii dialogului, au existat formulări ultrasevere, gesturi care nu ar fi trebuit să se consume. Nu pot decât spera că personalitățile implicate în această melodie și videoclip sunt suficient de mature încât să accepte un dialog, o informare pe care nu o poate livra decât instituția care patronează acest proiect de importantă națională. În privința gusturilor, care nu se discută, pot apărea diferențe. Dar de aici nu rezultă că proiectul Catedralei Naționale nu ar fi unul care să onoreze cu adevărat din punct de vedere arhitectural sau funcțional România.”, mai spune părintele Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române clarifică anvergura proiectului Catedralei Mântuirii Neamului. Părintele pune accent pe semnificația simbolică a acestui edificiu, care „dă mărturie despre demnitatea și identitate ortodoxă a românilor”: „Proiectul include nu doar Biserica care se construiește acum, ci și câteva edificii de o mare importanță culturală, socială, filantropică. Se vor construi, de asemenea, un muzeu al creștinismului românesc, o casă și o cantină pentru pelerini, săli de coferințe și întâlniri internaționale, chiar un centru de diagnostic și tratament. Nu e vorba doar de o simplă biserică sau de încă o biserică adăugată celorlalte. Catedrala nu e menită să transmită un mesaj al smereniei, adică o virtute care se clădește în timp, în inima fiecăruia, Catedrala dă mărturie despre demnitatea și identitate ortodoxă a poporului român.”

Trupa Taxi a lansat pe 7 aprilie un videoclip despre smerenie, împreună cu „prieteni” faimoși, adică mai multe celebrități din România. Melodia pledează pentru modestia creștină, în care vedetele repetă pe rând „Dumnezeu preferă lemnul si spațiile mici”.

„Azi-noapte am avut un vis/ Catedrala Mântuirii Neamului Românesc era gata/ Iar eu… m-am dus la catedrală, de dimineață, să-l caut pe Dumnezeu” – este începutul melodiei compuse de Dan Teodorescu, solistul formației.

Autor al melodiilor și versurilor Taxi, Dan Teodorescu se folosește de un pretext, cel al visului, pentru a-și exprima crezul că Dumnezeu sălăsluiește în spațiile intime căutate de cei credincioși. În videoclipul respectiv apăreau Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianțu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ștefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oțil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoș, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieș, Emilia Popescu, Grigore Leșe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Trupa Taxi a anunțat, miercuri, pe pagina oficială de Facebook că respectă decizia folcloristului Grigore Leșe de a fi scos din videoclipul „Despre smerenie”, și că retrage clipul de pe Youtube în care apare rapsodul, urmând ca o nouă variantă a filmulețului, fără Leșe, să apară după Paște.

Într-o notă de presă publicată pe contul de Facebook al formației Taxi, trupa mai menționează că acest gest nu este unul de „retragere” sau „răzgăndire”, ci unul de respect față de decizia retragerii lui Grigore Leșe. De asemenea, trupa Taxi își susține în continuare credința în melodia „Despre smerenie” punctând că va reveni cu noua variantă a videoclipului.

„Respectăm decizia domnului Grigore Leșe de a se retrage din videoclipul „Despre smerenie”. Drept pentru care retragem videoclipul de pe YouTube. Vom reveni – după Paște – cu o variantă în care domnul Leșe nu va mai fi inclus. Dorim să vă asigurăm că nu ne retragem, nu ne răzgândim. Credem cu tărie în „Despre smerenie” și vom reveni – cu siguranță – cu noua variantă a videoclipului. Vă mulțumim!”, a motivat formația pe pagina oficială de Facebook.

Trupa Taxi își urmează drumul propriu, exprimându-și stările, părerile, punctele de vedere cu sinceritate și simplitate, în stilul caracteristic. Umorul și ironia fină sunt marca formației. Piesa-manifest „Despre smerenie” emoționează și pune pe gânduri. Sarcasmul lui Dan Teodorescu îndulcește tema extrem de serioasă a cântecelului: smerenia creștină. Trupa Taxi se opune într-un mod comic opulenței și oferă un moment de reflecție prin acest cântec.

„Și pân” la urmă l-am găsit într-o biserică din lemn/ E una undeva pe-un deal (…) Și cred că știu de ce l-am găsit aici/ Eu cred că Dumnezeu preferă lemnul/ Lemnul și spațiile mici”, așa se termină visul lui Dan Teodorescu, pe care, apoi, în versuri, încearcă să-l deslușească. De altfel, videoclipul piesei, impresionant prin personalitățile și vedetele care fredonează sau recită refrenul melodiei se încheie cu un citat din Biblie: „Pe preoții cei din voi îi rog (…): Păstoriți turma Lui Dumnezeu (…) nu pentru câștig urât, ci din dragoste; (…) și voi, fiilor duhnovnicești, supuneți-vă preoților; și toți, unii față de alții, îmbrăcați-vă întru smerenie” (Petru, 5, 1-5).

Cel mai nou videoclip Taxi, „Despre smerenie”, a fost lansat joi seară, 7 aprilie, pe contul de Facebook al trupei la ora 19:00, iar clipul a fost disponibil pe YouTube, la link-ul https://youtu.be/HSg2qfYkB8I până în momentul retragerii trupei.

Vineri, o zi mai târziu, piesa a adunat 114.000 de vizualizări pe YouTube, 1.700 de like-uri și 2.000 de share-uri – pe pagina de Facebook a trupei. Până sâmbătă, 9 aprilie, vizualizările pe YouTube au ajuns la aproximativ 350.000, like-urile au crescut pănă la 2.500, iar piesa a fost share-uită, în total, de aproximatv 3.000 de ori.

Piesa „Despre smerenie” a trupei Taxi pledează pentru modestia creștină, potrivit mai multor declarații făcute în spațiul public de către membrii formației. 33 de celebrități din România repetă în videoclip versul percutant „Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”, alături de solistul Dan Teodorescu. Cântecelul a iscat un val de controverse, rumoare, elogii, reacții agresive, între unele fețele bisericești ce laudă piesa și alții, înalți prelați din Biserica Ortodoxă Română, care critică mesajul melodiei.

Piesa a fost interpretată de publicul larg drept un manifest împotriva ridicării edificiului opulent al Catedralei Mântuirii Neamului. Ținta melodiei nu a fost însă atât de tranșantă: Trupa Taxi declară că a compus un cântecel menit să militeze cu umor și candoare împotriva trufiei, ostentației și vanității detectabile în lumea pestriță de azi. Celebritățile au făcut front comun pe paginile personale de Facebook, reacționând la rumoarea stârnită de piesa trupei Taxi „Despre smerenie”.

„Piesa nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului Românesc”. „Eu cred (nu spun că știu) că Dumnezeu preferă simplitatea și modestia.”, a declarat într-un mesaj postat, luni, pe Facebook solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu.

Rapsodul Grigore Leșe a cerut să fie scos din videoclipul piesei „Despre smerenie”, cântărețul motivându-și decizia cu argumentul că piesa a fost interpretată drept un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului. Leșe și-a motivat alegerea în declarațile acordate presei cu argumentul că nu vrea să se ralieze interpretării ce a fost dată de publicul larg melodiei „Despre smerenie”. Grigore Leșe a băgat de seamă că piesa a fost interpretată drept un manifest împotriva ridicării Catedralei Mântuirii Neamului. Cântărețul și folcloristul Grigore Leșe a afirmat cu tărie că nu a dezaprobat niciodată construcția acestei Catedrale.

Melodia trupei Taxi a iscat nu doar discuții și dezbateri aprinse, aceasta a inflamat spiritele la propriu, un tânăr arzând în semn de protest cartea „Frumoasele străine” a lui Mircea Cărtărescu, scriitorul fiind criticat pentru apariția sa în videoclip.

Pe un cont de Youtube, utilizatorul Ciornei Iulian a încărcat pe 8 aprilie un clip în care arde fără părere de rău o carte semnată de Mircea Cărtărescu. Ulterior, scriitorul a reacționat pe Facebook prin mai multe mesaje în care a apărat melodia „Despre smerenie”, precum și mesajul transmis de acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic