Reacția TVR la propunerea de eliminare a taxei TV

Reacția TVR la propunerea de eliminare a taxei TV
Publicat: 28/12/2015, 19:07
Actualizat: 27/03/2019, 11:50

Un grup de 14 deputați și senatori PSD a depus o propunere legislativă de modificare a Legii 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune prin care se elimină obligativitatea achitării taxei radio-TV.

Inițiatorii propun abrogarea textelor din lege care prevăd obligativitatea achitării acestui tip de taxe, „măsură așteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar, în special de cei care văd în taxa radio-TV o măsură inechitabilă fiind obligați să achite un serviciu care nu le satisface exigențele și care, conform Constituției, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligație”.

„Televiziunea Română respectă dreptul la opinie și la inițiativă legislativă. Ne revine obligația de a reaminti că în ultimii ani au existat mai multe propuneri legislative de modificare a art. 40 din Legea nr. 41/1994 care vizau eliminarea taxei TV. Pe rând, parlamentari din mai multe partide politice – PSD, PC, PPDD – au depus astfel de proiecte, respinse în cele din urmă de Parlamentul României”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Televiziunea Română.

Potrivit sursei citate, în prezent, televiziunea publică abia supraviețuiește încasând o taxă TV în cuantum de 4 lei/ familie/ lunar, adică sub un euro pe lună (10,5 euro/an). „Pentru comparație, în Macedonia, taxa TV este de 26 euro/an, în Muntenegru, de 42 euro/an, în Polonia, de 50 euro/an, în Slovacia, de 56 euro/an, în Marea Britanie, de 176 euro/an, Germania, 216 euro/an”, spun reprezentanții TVR.

Taxa TV este principala sursă de finanțare a televiziunii publice, veniturile din publicitate fiind afectate de o serie de restricții legislative, iar cele de la bugetul de stat mergând în proporție de aproximativ 90% către Societatea Națională de Radiocomunicații, informează TVR.

Potrivit sursei citate, actualul management al televiziunii publice intenționează să lanseze, în luna ianuarie, o campanie de informare a publicului în privința finanțării TVR, inclusiv a încasărilor din taxa TV și a modului în care aceasta este utilizată pentru producții și achiziții TV.

„TVR a prezentat la Parlament – comisiilor de cultură, juridice, buget finanțe etc. – câteva propuneri de modificare a Legii nr. 41/1994 și va comunica Guvernului punctul de vedere oficial în termenul solicitat”, mai spun reprezentanții TVR.

Potrivit propunerii parlamentarilor PSD, art. 40 din Legea 41/1994 se modifică, după cum urmează: „veniturile proprii ale Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune provin, după caz, din donații și sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate și alte venituri și încasări realizate potrivit legii”. Celelalte alineate ale articolului 40 care prevăd obligația achitării taxei de către posesorii de receptoare radio și TV sunt abrogate.

Odată cu abrogarea prevederilor invocate, propunerea include și abrogarea HG 977/203 și HG 978/2003 care se referă la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru personae fizice, cât și juridice.

Autorii inițiativei spun că, în forma actuală, legea este „neconstituțională, injustă și discriminatorie atât pentru beneficiari, cât și pentru operatorii privați, încalcă alte legi în vigoare printre care Legea 296/2004 privind Codul Consumului în care este specificat faptul că este interzisă condiționarea vânzării către consumator a unui produs de cumpărarea unei cantități impuse sau de cumpărarea unui alt produs sau serviciu”.

„Propunerea legislativă permite și dă dreptul cetățeanului să își aleagă liber sursa de informare fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antenă simplă de cameră nu permite recepționarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 și TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parțial de serviciile SRTV să achite aceeași taxă cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul la informare al cetățenilor nu poate fi transformat într-o obligație”, se arată în expunerea de motive.

În același timp, dispare și obligativitatea de a achita taxa atât ca persoană fizică, cât și ca persoană juridică separat, în situația în care persoana fizică este unic asociat într-o societate comercială care are sediul la aceeași adresă cu domiciliul acestuia.

Inițiativa a fost depusă la Camera Deputaților pe 21 decembrie, se află în consultare publică, iar Senatul este cameră decizională.

Propunerea vine în contextul în care conducerea interimară a TVR a transmis mai multe scrisori Parlamentului în care avertizează asupra situației de blocaj financiar a postului public de televiziune, directorul general interimar Irina Radu cerând majorarea taxei, ca parte a planului de redresare a televiziunii.

Întrebată, în întâlnirea din 25 noiembrie, cu cât ar trebui să crească taxa TV, Irina Radu a afirmat că ar exista îmbunătățiri, chiar dacă „taxa ar crește cu foarte puțin”. Directorul TVR a spus că televiziunea publică va cere creșterea taxei TV, adăugând că trebuie să se decidă dacă România are sau nu nevoie de o televiziune publică.

„Societatea Română de Televiziune se află foarte aproape de momentul imposibilității de a funcționa. Am anunțat acest lucru marți, 10 noiembrie 2015, în cadrul audierii la care am fost invitată în fața Comisiei de Cultură, Arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților. Scopul respectivei audieri nu a fost însă situația financiară a SRTv și din acest motiv nu am insistat pe acest subiect”, spunea, pe de altă parte, Irina Radu, într-o scrisoare trimisă pe 16 noiembrie, Camerei Deputaților.

Aceasta menționează că proiecția financiară până la sfârșitul anului se prezintă astfel: „30 noiembrie 2015: deficit 5.500.000 lei” și „31 decembrie 2015: deficit 19.177.000 lei”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a trăit Mahmud Eyvazov 152 de ani? „Secretul meu este munca”