REACȚIE. Nicolae Băniciou acuză guvernul Orban că nu a luat măsuri care să salveze HoReCa de la dezastru. „Până la finalul anului 40 la sută dintre localuri se vor închide”

REACȚIE. Nicolae Băniciou acuză guvernul Orban că nu a luat măsuri care să salveze HoReCa de la dezastru. „Până la finalul anului 40 la sută dintre localuri se vor închide”
Nicolea Bănicioiu a criticat lipsa de interes a guvernului Orban pentru industria HoReCa
Publicat: 15/05/2020, 13:02

Deputatul PSD Nicolae Băniciou a acuzat guvernul Orban, într-o postare pe Facebook, că, atunci când s-au decis măsurile de relaxare socială, după transformarea stării de urgență în stare de alertă, nu s-a ținut cont și de nevoile industriei HoReCa, grav afectată de efectele pandemiei. 

Nicoae Băniciou a comentat, pe contul său de Facebook, lipsa unor măsuri urgente pe care guvernații români ar fi trebuit să le ia pentru salvarea afacerilor din industria ospitalității, în condițiile în care, în alte state europene s-au luat deja măsuri importante.

„Noua stare de urgență /rebotezată stare de alertă / votată pe repede-înainte în Parlament/ anunțată cu 10 minute înainte de ora 12 a intrat în vigoare/ sau nu…cine mai știe!

Cert este că aceasta vine la pachet cu noi și vechi restricții și limitări ale drepturilor și libertăților noastre!

Cu ceea ce NU VINE, în schimb, această nouă formă de “guvernare” ar fi un ajutor pentru industria HoReCa, printre primele şi poate cea mai lovită de pan­demia de Covid-19, fiind totuși vorba de busi­nessuri cu afaceri cumulate de peste 20 mld. lei anual!
Mă uit în jur, în Europa, unde discuţia privind acest domeniu s-a purtat în cele mai multe ţări și s-au luat diferite măsuri concrete, după cum vă pot exemplifica mai jos:

-Primarul Vienei a emis gastro-cupoane în valoare de până la 50 de euro pentru fiecare familie, acestea servind la achitarea consumației în restaurante și cafenele vieneze, o formă de a mulțumi cetățenilor pentru înțelegerea de care au dat dovadă în timpul crizei covid-19 și o formă extrem de importantă de ajutor a industriei!

-Primarul din Vilnius, Lituania a decis ca oraşul-capitală să fie transformat într-o mare terasă. O mare parte din spaţiul public va fi acordată proprietarilor de baruri şi restaurante care îşi pot răspândi mesele astfel încât să respecte re­gulile de distanţare socială!

– Primarul din Paris Anne Hidalgo prezintă chiar ipoteza conform căreia „străzile întregi ar putea fi rezervate gratuit restaurantelor, cafenelelor și barurilor”. Chiar mai mult, pentru acestea, se instituie și un sistem de„ impozit zero ”, în special pentru baruri și restaurante care vor fi scutite de drepturi rutiere, taxe pe afișaje sau terase (adică ajutor echivalent cu mai mult de 10 milioane de euro) ”

-După această comparație cu ceea ce fac alții, să revenim la ale noastre!

„Puteți să vă luați termosul, să vă puneți din termos o cafea, să savurați cafeaua privind peisajul”. – perora domnul Prim-ministru Orban!

Încasările sunt dezastruoase

Bucureştiul este, de departe, cel mai important pol de restaurante, indiferent că e vorba de gastronomie fină, de localuri de zi cu zi sau de shaormerii, cu un total de 2.000 de unităţi, la care se adaugă alte 4.000 de baruri şi cafenele. La noi ce măsuri s-au luat?

O parte din ele şi-au regândit modele de business şi meniuri, au investit din surse proprii în resurse suplimentare pentru a se putea axa pe zona de delivery.
Chiar şi aşa, însă, valoarea încasărilor este de maximum 10-15% din cifra de afaceri aferentă perioadelor anterioare.

Odată redeschise terasele, segmentul de livrare se va reduce la zero, iar investiția făcută va fi aproape inutilă. În contextul actual, până la finalul anului 40% dintre localuri se vor închide dacă nu vor fi protejate de stat.

Înteleg sa protejam populatia de covid insa nici pe zona asta nu vad mari schimbari – testarea, auzim ca se va face dar nu stim când si nici macar cum , măștile devin obligatorii in spatiile inchise dar nu se găsesc sau nu toti au bani sa le cumpere… si tot asa … deci pina la urma , care sunt masurile dle Orban???”, a scris Nicolae Bănicioiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping