Romgaz avertizează că taie în octombrie gazele livrate către Electrocentrale București , dacă societatea nu prezintă un program de plată a datoriilor

Redactor:
Marius Oncu
Romgaz avertizează că taie în octombrie gazele livrate către Electrocentrale București , dacă societatea nu prezintă un program de plată a datoriilor
Romgaz (SNG) va sista livrările de gaze naturale către Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de energie termică al Bucureștiului, dacă societatea nu prezintă până la 15 octombrie un program ferm de stingere a datoriilor pe care le are față de Romgaz.

Consiliul de Administrație al Romgaz a decis prelungirea până la 15 octombrie a contractului de furnizare de gaze naturale către ELCEN, se arată într-un raport transmis de companie Bursei de Valori București (BVB). Contractul în derulare, în baza căruia se derulează relațiile comerciale între Romgaz și ELCEN, expiră la 30 septembrie.

„Neprezentarea programului menționat (de stingere a datoriilor restante, n.r.) va conduce la sistarea livrărilor de gaze naturale începând cu data de 16 octombrie 2015”, se arată în raportul Romgaz.

Conducerea Romgaz notează că va notifica Electrocentrale București și va informa acționarul majoritar Electrocentrale București în raport cu această decizie a Consiliului de Administrație al Romgaz.

ELCEN furnizează 90% din energia termică a Bucureștiului și este controlat de stat, prin Ministerul Energiei.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat joi că autoritățile discută două variante privind RADET și ELCEN, transferul unei părți din ELCEN către primărie, respectiv falimentul regiei și constituirea unui „RADET 2”, fără datorii. Ministrul a asigurat că bucureștenii nu vor avea probleme la iarnă cu căldura.

„Am avut, ieri (miercuri, n.r.), o discuție cu primarul interimar al Capitalei și conducerile RADET și ELCEN, în urma căreia putem da asigurări că, în această iarnă, bucureștenii vor avea agent termic la parametrii corespunzători. Apreciez colaborarea tot mai bună dintre cele două societăți și, pentru prima dată, va fi constituit un comandament de iarnă și un dispecerat unic, care să acționeze astfel încât Capitala să nu sufere de sincope în furnizarea agentului termic”, a afirmat Gerea la o conferință pe teme energetice.

El a afirmat că Guvernul vrea să redimensioneze și să reabiliteze producția de energie termică în sistem centralizat.

În ceea ce privește finanțarea investițiilor în domeniu, ministrul a afirmat că este nevoie de folosirea fondurilor europene disponibile pentru infrastructură mare.

RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică în București, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și agenți economici).

Regia administrează circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori și 5.429 de instituții, obiective sociale și agenți economici.

RADET este principalul datornic al ELCEN.

ELCEN București a înregistrat anul trecut afaceri de 1,9 miliarde de lei (428 milioane euro), în creștere cu 19% față de 2013. Compania de stat a avut în 2014 un profit net preliminat de 30 milioane de lei, mai mic cu 41% față de câștigul de 51 milioane de lei din 2013.

Tags:
Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
BREAKING NEWS Vladimir Putin, noi amenințări spre România. SUA este ținta finală!
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Misha cere ajutorul ministrului Culturii. Se numără printre victimele pandemiei
Inchide