ȘCOLILE din țară vor fi ÎNCHISE vineri din cauza GRIPEI. Suntem în a doua săptămână EPIDEMICĂ

Publicat: 23/01/2019, 18:48

„Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia. Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% față de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă și cea de a 3-a săptămâna consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemie de gripă.”, informează Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

De asemenea,Ministerul Sănătății a informat, miercuri, Ministerul Educației Naționale (MEN) despre situația evoluției infecțiilor gripale și despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, adică suspendarea cursurilor școlare pentru data de 25 ianuarie 2019

Măsura suspendării cursurilor pentru ziua de vineri, 25 ianuarie, a fost aprobată printr-un ordin al Ministerului Educației. Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată ofical zi liberă, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivități.

„Vom continua să supraveghem atent evoluția gripei în toată țară. Împreună cu Ministerul Educației, vom continua triajul epidemiologic în unitățile de învățământ săptămâna viitoare, odată cu reluarea activității în unitățile școlare. Recomand părinților să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare, iar pe parcursul celor 4 zile libere să evite expunerea copiilor în colectivități”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

ȘCOLILE din țară vor fi ÎNCHISE vineri din cauza GRIPEI

Măsurile de prevenire și control demarate de Ministerul Sănătății săptămâna trecută, la debutul sezonului gripal, se mențin în perioada următoare.

Ministerul Sănătății a demarat și pocedura de achiziționare a 25.000 de doze de vaccin, la cererea medicilor de familie și a Direcțiilor de Sănătate Publică.

„Este îmbucurător faptul că numărul persoanelor din categoriile de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încât din cele 1.300.000 de doze, achiziționate inițial de Ministerul Sănătății, mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenta procedurile de achiziție și estimăm că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie”, a spus Sorina Pintea.

În funcție de situația epidemiologică, unitățile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut.

Pînă acum, au murit 31 de persoane din cauza gripei.

ȘCOLILE din țară vor fi ÎNCHISE vineri din cauza GRIPEI

Recomandări privind evitarea îmbolnăvirii cu gripă:

-Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă;

-Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

-Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

-Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

-Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

– Continuarea vaccinării antigripale.

Foto: Hepta