Șeful DGIPI a fost audit ca martor în dosarul foștilor procurori Bălan și Sâmpetru

Șeful DGIPI a fost audit ca martor în dosarul foștilor procurori Bălan și Sâmpetru
Publicat: 25/10/2012, 14:07
Actualizat: 09/02/2019, 21:30

Șeful DGIPI, Gelu Oltean, a fost audiat, joi, la DNA, în calitate de martor în dosarul în care sunt cercetați foștii procurori George Bălan și Marcel Sâmpetru, precum și fostul șef al SIPI Ilfov, Vlad Mihai.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că șeful Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI), Gelu Oltean, a dat o declarație de martor în acest dosar, fiind întrebat dacă avea cunoștință de activitățile infracționare ale subalternului său Vlad Mihai, fost șef al SIPI Ilfov.

Potrivit surselor citate, procurorii anticorupție au extins recent cercetările în acest caz, adăugând o nouă infracțiune pe care ar fi comis-o cei doi foști magistrați CSM, respectiv asocierea în vederea comiterii de infracțiuni.

Procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru sunt cercetați de DNA, alături de șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Ilfov, Vlad Mihai, într-un dosar privind divulgarea de informații secrete către persoane neautorizate.

George Bălan, fost vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost suspendat din funcția de procuror de CSM, după ce Direcția Națională Anticorupție a comunicat, în 19 octombrie, că s-a început acțiunea penală împotriva acestuia, în cazul în care este cercetat și Marcel Sâmpetru.

Acțiunea penală a fost pusă în mișcare de procurorii anticorupție pentru complicitate la folosirea de informații nedestinate publicității și de asociere pentru săvârșirea infracțiunii de folosire de informații nedestinate publicității.

Secția pentru procurori a CSM dispusese, în 11 iulie 2012, suspendarea din funcție a lui George Bălan, membru al CSM, procuror în cadrul Parchetului Curții de Apel București, și suspendarea din funcție și încetarea detașării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Inspecția Judiciară a declanșat, la solicitarea Direcției Naționale Anticorupție, verificări privind buna reputație a procurorilor George Bălan și Marcel Sâmpetru.

Marcel Sâmpetru a demisionat din magistratură, decretul de eliberare din funcție fiind publicat în 1 august 2012.

Comisarul șef Vlad Mihai a fost retras de la conducerea SIPI Ilfov și delegat la DGIPI, unde va desfășura activități specifice care nu presupun accesul la informații clasificate, informa, în 12 iulie, instituția.

În acest dosar, Vlad Adrian Mihai este învinuit că a folosit informațiile nedestinate publicității la care avea acces în virtutea funcției și a permis accesul unor persoane neautorizate la astfel de informații, susțin anchetatorii DNA.

Procurorul Marcel Sâmpetru l-ar fi instigat, în repetate rânduri, pe comisarul șef Vlad Mihai să-i permită accesul la date și informații ce nu sunt destinate publicității, lucru pe care l-a și făcut, potrivit procurorilor anticorupție.

Scopul ar fi fost acela de obținere a unor foloase necuvenite atât pentru Mihai, cât și pentru Sâmpetru ori pentru alte persoane, cum ar fi menținerea în funcție a șefului SIPI Ilfov, accederea în funcții de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situației juridice pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale, au precizat sursele citate.

Activitățile celor doi s-ar desfășurat în prezența procurorului George Bălan, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, „care, atât prin prezență cât și prin atitudinea efectivă de încurajare a acestora, cât și prin legătura afirmată cu o persoană care a beneficiat de unele informații furnizate de Vlad Mihai, din partea căreia a transmis lui Vlad Mihai și lui Sâmpetru Marcel că le va mulțumi, a comis în mod repetat acte de complicitate materială și morală” la infracțiuni prevăzute de Legea 78/2000 privind fapte de corupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică