Șeful Secției de pediatrie și asistentul șef sunt, deocamdată, singurii responsabili în scandalul copiilor legați de pat

Șeful Secției de pediatrie și asistentul șef sunt, deocamdată, singurii responsabili în scandalul copiilor legați de pat
Publicat: 30/01/2013, 20:10
Actualizat: 23/05/2015, 05:15

Primele rezultate ale anchetei în cazul copiilor legați de pat desfășurate de Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Buzău arată că șeful Secției de pediatrie și asistentul șef sunt, deocamdată, singurii responsabili de incidentul petrecut în unitatea sanitară.

Laurențiu Gavrilă, președintele Consiliului de Administrație al spitalului și al comisiei de anchetă în acest caz, a declarat, miercuri, că s-a decis ca joi să aibă loc o ședință a conducerii unității mediciale, cu șefii de secții și cu asistenții medicali, iar până vineri să fie elaborate „proceduri care să prevină apariția unor situtații de genul celei înregistrate la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău”.

„După finalizarea anchetelor vom analiza rezultatele acestora și vom dispune și alte măsuri. În momentul de față, sunt vizate (n.r. de sancțiuni) șefa Secției de pediatrie și asistenta șefă a secției și, dacă comisia de anchetă va mai constata că și alte persoane au răspunderi, în funcție de gravitatea faptelor, vor fi sancționate și acestea și se va merge până la desfacerea contractelor de muncă”, a spus Gavrilă.

Potrivit acestuia, de la 1 februarie, la Secția de pediatrie a Spitalului Județean Buzău vor fi angajate două asistente, însă la această secție rămâne un deficit de cinci asistente, o infirmieră și o îngrijitoare. „Alte 28 de asistente vor fi angajate, de la aceeași dată, în alte secții ale spitalului”, a precizat Gavrilă.

El a mai spus că nici până la ora actuală la Consiliul Județean nu există nicio plângere privind situația copiilor legați de paturi și că există doar imaginile difuzate în presă.

„Am dispus ca azi și mâine (n.r. – miercuri și joi) să se facă verificări în toate secțiile spitalului și în toate structurile medicale aflate în subordinea CJ pentru a ne asigura că nu mai există asftel de practici”, a conchis Gabrilă.

Mai multe imagini cu copii legați de paturi cu feșe, în Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău, au fost difuzate, luni, pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii instituționalizați, cu vârste cuprinse între doi și 12 ani, de care nu se ocupă nimeni pe perioada internării.

Într-un comunicat de presă transmis luni seară, conducerea Spitalului Județean Buzău a condamnat modul în care a fost prezentat acest subiect în mass-media.

Președintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie, și Nicolae Enache, șeful Secției de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii și adolescenți din Buzău și membru al Colegiului Medicilor, au explicat, marți, într-o conferință de presă comună, că în cazul copiilor legați de pat, ei susținând că a fost aplicată legea, care prevede că pacienții cu probleme severe de sănătate mintală pot fi contenționați pe durata intervențiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau pe durata administrării tratamentului.

Medicul psihiatru Nicolae Enache a susținut că legarea de paturi a copiilor cu probleme de sănătate mintală este în favoarea lor, pentru că își pot face rău.

Laurențiu Gavrilă, președintele comisiei de anchetă constituită în acest caz de Consiliul Județean Buzău, a declarat că Spitalul Județean avea obligația să consemneze aceste măsuri într-un registru special, iar conducerea secției de pediatrie trebuia să ceară acordul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Gavrilă a mai spus că a cerut reprezentanților Spitalului Județean sancționarea conducerii secției de pediatrie și „înlocuirea în regim de urgență” a șefei de secție. El a precizat că ulterior în cazul conducerii secției de pediatrie trebuie luate măsuri de retrogadare sau desfacere a contractului de muncă.

Laurențiu Gavrilă a mai spus că atunci când a ajuns la spital a găsit legați doi copii și că datele primite de la conducerea unității erau tot despre doi copii, deși în filmări apar cel puțin patru.

Conducerea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău susține că primele concluzii ale anchetei declanșate la Spitalul Județean Buzău arată că micuții care provin din centre de plasament beneficiau de îngrijire medicală corespunzătoare.

Într-un comunicat de presă transmis marți seară, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Buzău spun că la momentul declanșării anchetei în cazul copiilor legați de pat la Spitalul Județean, respectiv luni, în unitatea medicală erau internați șase copii care beneficiază de măsura de protecție specială.

În plus, conducerea instituției a precizat că va continua verificările pentru a stabili dacă copiilor instituționalizați care erau internați în spital „le-a fost pusă în pericol integritatea fizică ori le-a fost adusă vreo atingere fizică sau psihică ce poate constitui elementele unui abuz”.

Cristina Sterian, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată