Silaghi, despre cererea DNA: O recunoaștere a caracterului vădit ilegal al demersurilor de până acum

Silaghi, despre cererea DNA: O recunoaștere a caracterului vădit ilegal al demersurilor de până acum
Publicat: 11/12/2013, 17:41
Actualizat: 27/03/2019, 02:06

Europarlamentarul PNL Ovidiu Silaghi spune, legat de cererea de ridicare a imunității sale, că ia acest demers „ca fiind și o recunoaștere clară a caracterului vădit ilegal al demersurilor întreprinse până acum”, de DNA prin începerea anchetei și de Președinție prin „emiterea nelegală a autorizării”

„Observ că DNA înțelege să intre în legalitate potrivit principiului mai bine mai târziu decât niciodată. Precizez faptul că, în cauza pentru care se cere abia acum de la Parlamentul European ridicarea imunității mele, au fost efectuate acte de urmărire penală de mai bine de trei luni (4 septembrie 2013). Iau acest demers ca fiind și o recunoaștere clară a caracterului vădit ilegal al demersurilor întreprinse până acum, atât de către DNA prin începerea acestei anchete, cât și de către Președinția României prin emiterea nelegală a autorizării pentru aceste demersuri ale DNA. Atrag atenția mass-media asupra acestor derapaje de la legalitate care sunt mai degrabă de natură să servească scopurilor politice și nu celor legitime pentru care ar trebui să fie făcute. Reiterez și aspectele susținute anterior cu privire la nevinovăția mea și la șirul de coincidențe care poate trimite cu gândul la o veritabilă vendetă politică declanșată împotriva mea prin utilizarea unor instituții ale statului cum ar fi DNA și ANI, aspect care ar trebui să dea de gândit oricărui cetățean responsabil”, susține Ovidiu Silaghi, într-un comunicat transmis miercuri de PNL.

DNA cere Parlamentului European, prin intermediul Parchetului ICCJ, ridicarea imunității lui Ovidiu Silaghi, în vederea urmăririi penale a acestuia, pentru trafic de influență, în dosarul de corupție al lui Nelu Iordache, fostul ministru al Transporturilor fiind acuzat că a cerut și primit mită.

„În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituția României, art. 12 și 19 din Legea nr. 115/1999 și ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curții Constituționale, doamna Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, a înaintat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție solicitarea și referatul întocmit de procurorii anticorupție, în vederea sesizării Parlamentului European pentru transmiterea unei opinii și formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Silaghi Ovidiu Ioan, membru al Parlamentului European, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Transporturilor”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Potrivit DNA, în 2012, Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, ca o companie de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta (Blue Air – n.r.) să deschidă noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa, în schimbul exercitării influenței sale asupra unor funcționari din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) astfel încât să fie făcute în termen plățile aferente contractelor încheiate cu firma omului de afaceri și pentru continuarea derulării contractelor, în condițiile în care erau înregistrate întârzieri în execuția lucrărilor.

Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată, susțin anchetatorii, „pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului (finul său, Adrian Ștefan, care candida pentru șefia Consiliului Județean Satu Mare – n.r.)”.

Totodată, Ovidiu Silaghi ar fi primit de la Nelu Iordache 200.000 de euro, pentru a-și exercita influența asupra persoanelor decidente din cadrul CNADNR, în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract și pentru a nu rezilia altor contracte, mai susțin procurorii anticorupție.

„Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârșirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă și completă a situației de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală”, arată DNA.

Ovidiu Silaghi a fost deputat în Parlamentul României până la 3 septembrie 2013, iar în prezent este membru al Parlamentului European.

Potrivit articolului 9 al Protocolului privind privilegiile și imunitățile europene, membrii Parlamentului European beneficiază, pe teritoriul național, de imunitățile recunoscute membrilor Parlamentului propriei țări.

„Având în vedere că imunitatea domnului Silaghi Ovidiu Ioan derivă din calitatea acestuia de ministru, însă competența de a ridica această imunitate este atribuită camerei din care face parte, este necesară transmiterea unei solicitări către Parlamentul European pentru comunicarea unei opinii din care să rezulte dacă susnumitul beneficiază de art. 9 din Protocolul privind privilegiile și imunitățile europene, iar în caz afirmativ să dispună ridicarea acestei imunități”, motivează DNA solicitarea adresată Parlamentului European.

Fostul ministru al Transporturilor a fost în 12 septembrie la DNA, pentru a lua la cunoștință acuzațiile care îi sunt aduse în acest dosar. Ovidiu Silaghi declara atunci că a citit înștiințarea de urmărire penală, dar nu a văzut încă probele.

Întrebat dacă procurorii mențin acuzația că a primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu funcții de decizie din CNADNR în sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri, Silaghi a spus că acuzația este nefondată, pentru că este absurd să primește bani ca să rezreziliezi un contract care deja era reziliat.

De asemenea, întrebat dacă a discutat cu procurorii despre o eventuală imunitate de care ar beneficia, Silaghi a răspuns: „Sunt membru al Parlamentului European din 5 septembrie, dar drept dovadă, sunt aici cu dumneavoastră și dau declarații”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Codul Rutier, modificat pentru șoferii de categoria B. Klaus Iohannis a promulgat legea
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale