Situație dramatică pentru elevi: Autoritățile din 95% din localitățile din România nu acordă burse conform Legii Educației! „Elevii sunt lăsați la mila sorții”

Situație dramatică pentru elevi: Autoritățile din 95% din localitățile din România nu acordă burse conform Legii Educației! „Elevii sunt lăsați la mila sorții”
Situație dramatică pentru elevi: Autoritățile din 95% din localitățile din România nu acordă burse conform Legii Educației! „Elevii sunt lăsați la mila sorții” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 24/01/2021, 22:06
Actualizat: 24/01/2021, 22:07

Alexandru Manda, președintele Societății Academice din România, susține faptul că Legea Educației nu este respectată în localitățile din țară, astfel încât unii elevi nu primesc bursele  conform legii, iar unii primesc niște sume de nimic, chiar și câte 6 lei pe lună.

Alexandra Manda a fost și președinte al Asociației de Elevi din Constanța și încă de la acea vremea lupta ca Legea Educației să fie respectată.

„Noi, la Societatea Academică din România am făcut un raport în luna septembrie, pe care l-am făcut public, iar conform acelui raport în 95% din localitățile din România se încalcă legea și nu se acordă bursele conform Legii Educației. Cel puțin un tip de bursă se acordă în doar 30% din localitățile din România. În 70% dintre ele este încălcată legea, iar elevii sunt lăsați la mila sorții”, a declarat Alexandru Manda pentru Aleph News.

De asemenea, acesta a anunțat faptul că în anumite localități din țară elevii primesc burse și de câte 6 lei pe lună, chiar dacă sunt elevi care provin din familii defavorizate.

Alexandru Manda: În 95% din localități se încalcă Legea Educației!

„Pur și simplu se pare că elevul nu este de interes pentru cei care conduc în prezent sistemul de educație. Bursele nu se acordă, pentru că primarii refuză să respecte legea și refuză să trateze dreptul la burse școlare ca pe o necesitate. De aceea am susținut și ne bucurăm că Guvernul a luat act de cerea noastră, să fie instituit la nivel național un cuantum minim,” a mai declarat Alexandru Manda.

Ministrul Educației susține dublarea sumei alocate pentru bursele elevilor: Să nu mai fie burse ridicole de 4 lei, 8 lei!

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că susține introducerea în buget pentru 2021 a sumei de 530 milioane lei pentru a fi pusă în practică o Hotărâre de Guvern cu privire la cuantumul minim al bursei la nivel de 100 de lei.

Suma reprezintă dublul bugetului din 2020, ministrul spunând că nu mai acceptă situația cu „burse absolut ridicole” de 4 lei sau de 8 lei.

„Este o obligativitate. În 2020, cuantumul total al burselor a fost de 270 de milioane de lei, din care 135 de milioane de lei au fost doar bursele din Bucureşti. Restul, jumătate, pentru toată ţara. Hotărârea de Guvern aduce un lucru foarte bun: cuantumul minim al bursei de 100 de lei. Să nu mai fie burse de 4 lei, de 8 lei, absolut ridicole! Pentru asta, în buget trebuie să fie cuprinsă suma de 530 de milioane de lei – deci dublu faţă de bursele elevilor din anul 2020 – pentru ca aceste burse să poată fi plătite. Da, Ministerul Educaţiei are ca obiectiv principal susţinerea introducerii în bugetul de stat cel puţin a sumei de 530 de milioane de lei, deci dublu faţă de anul trecut, pentru a fi pusă în practică Hotărârea de Guvern din 4 decembrie 2020 cu privire la cuantumul minim al burse la nivelul de 100 de lei”, a declarat ministrul Educaţiei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția