Statul european care va deveni în 2014 cel de-al 18-lea membru al zonei euro

Statul european care va deveni în 2014 cel de-al 18-lea membru al zonei euro
Publicat: 05/06/2013, 16:11
Actualizat: 02/02/2019, 04:28

Letonia va deveni la începutul anului viitor cel de-al 18-lea stat membru al zonei euro, după ce a primit avizul Comisiei Europene (CE), îndeplinind toate criteriile pentru adoptarea monedei unice.

Comisia a confirmat că statul baltic a îndeplinit toate criteriile de aderare la zona euro, potrivit unui raport citat de BBC.

Liderii UE speră că decizia va demonstra că zona euro poate crește în pofida crizei din ultimii trei ani.

Letonia vrea relații mai strânse cu Europa de Vest și îndepărtarea de Rusia.

Statul baltic va începe să utilizeze moneda euro de la 1 ianuarie 2014, după ce s-a încadrat în condițiile mecanismului de preaderare, cele mai importante dintre acestea fiind inflația scăzută, dobânzi mici pe termen lung și o datorie publică redusă.

Guvernul leton a aplicat unul dintre cele mai dure programe de austeritate din Europa după criza financiară din 2008-2009, care a redus cu 20% PIB-ul țării.

Aderarea Letoniei la zona euro mai trebuie avizată de liderii UE și de Parlamentul European, însă aceste aprobări sunt considerare formalități. Miniștrii Finanțelor din zona euro vor vota probabil în luna iulie.

Banca Centrală Europeană (BCE) a aprobat de asemenea intrarea Letoniei în zona euro miercuri, înainte de raportul CE, dar a avertizat că nivelul ridicat al depozitelor bancare deținute de străini reprezintă un risc pentru stabilitatea financiară a țării.

Zona euro a luat ființă la 1 ianuarie 1999, având inițial 11 state membre: Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Spania.

Grecia a aderat în 2001, urmată de Slovenia în 2007, Cipru și Malta un an mai târziu, Slovacia în 2009, respectiv Estonia în 2011.

Inflația înregistrată de Letonia în timpul perioadei de preaderare a fost de 1,3%, cu mult sub nivelul de referință de 2,7%, iar deficitul bugetar al țării a scăzut anul trecut la 1,2% din PIB, de asemenea sub plafonul de 3% din PIB cerut de UE.

Datoria publică a fost de 40,7% din PIB, cu mult sub nivelul maxim de 60% din PIB necesar pentru adoptarea euro.

Costurile de finanțare pe termen lung ale statului aflat în preaderare nu trebuie să depășească cu mai mult de 2 puncte procentuale media celor trei state UE cu cele mai scăzute rate ale inflației, aceleași țări utilizate și în cazul criteriului privind stabilitatea prețurilor. Randamentul mediu pe termen lung al obligațiunilor guvernamentale letone în cele 12 luni încheiate în aprilie a fost de 3,8%, cu mult sub nivelul de referință de 5,5%.

Mecanismul ratelor de schimb ERM-2 prevede de asemenea stabilitatea cursului valutar față de euro timp de doi ani. În Letonia, care a intrat în ERM-2 în luna mai a anului 2005, cursul de schimb s-a încadrat într-o bandă de plus-minus 1% față de rata de referință și nu a înregistrat o volatilitate semnificativă.

Cursul de schimb final, la care se va face tranziția la euro, va fi stabilit în luna iulie, într-o ședință a miniștrilor Finanțelor din zona euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase