Termenul de depunere a Formularului 600, AMÂNAT. Dragnea: Dăm posibilitatea să meargă până la eliminare. UPDATE

Termenul de depunere a Formularului 600, AMÂNAT. Dragnea: Dăm posibilitatea să meargă până la eliminare. UPDATE
Publicat: 22/01/2018, 17:47

„Am avut o întâlnire, doamna prim-ministru cu mine, colegii de la ALDE, cu ministrul Mișa.Am discutat despre declarația 600, am solicitat pe 31 ianuarie, în prima ședință de guvern, să adopte ordonanță pentru amânarea termenului de depunere până la 1 martie pentru a le da posibilitatea ca în perioada următoare să meargă până la eliminarea declarației 600 cu condiția să gasească soluția pentru ca persoanele fizice care trebuiau să plătească aceste contribuții să ramână asigurați în sistemul de asigurări. Și să găsească o soluție civilizată pentru a evita disconfortul celor care au fost sau cei care ar trebui să meargă să depună această declarație „, a declarat președintele PSD.

Și șeful Senatului a confirmat că a avut discuții cu cei de la PSD pe marginea Formularului 600 și că acesta trebuie modificat substanțial pentru a elimina toată confuzia din jurul lui.

„Am avut o discuție formală pe marginea Formularului 600 pe care va trebui să-l modificăm substanțial, în așa fel încât cetățenii care se confruntă cu dificultăți în completarea și depunerea lui să nu fie puși în această situație dificilă. Urmează ca, împreună cu ministrul de Finanțe, în următoarele zile să anunțăm măsurile. Îi înțeleg pe cetățenii care sunt nemulțumiți. În cel mult o săptămână vom anunța care sunt măsurile aferente”, a adăugat Tăriceanu, precizând că nu vor exista taxe și impozite noi.

Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au discutat, luni, despre programul de guvernare și despre Formularul 600, existând posibilitatea ca termenul de depunere a acestuia să fie amânat, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

Site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – www.anaf.ro – s-a blocat, luni, în condițiile în care 210.000 de contribuabili trebuie să descarce și să completeze, până la 31 ianuarie, Formularul 600 privind veniturile din activități independente, pentru determinarea contribuțiilor sociale.

La încercarea de a accesa www.anaf.ro, apare un mesaj în limba engleză din care reiese că serverul a întâmpinat „o eroare internă sau o configurare greșită” și nu a putut să completeze solicitarea. Reprezentanții ANAF au explicat, pentru MEDIAFAX, că disfuncționalitatea a intervenit pe fondul aglomerației create de depunerea Formularului 600 și că personalul de specialitate lucrează pentru remedierea situației.

Cine trebuie să depună Formularul 600 și cum se calculează baza de impozitare

Contribuabilii trebuie să-și calculeze veniturile nete obținute din activități independente în 2017 pentru a determina dacă trebuie sau nu depus Formularul 600, iar baza de impozitare nu poate fi mai mică decât echivalentul a 1.900 de lei lunar sau 22.800 de lei pe an, explică specialiștii fiscali.

Pentru a lămuri metodologia de calcul și celelalte aspecte ale completării/depunerii Formularului 600, specialiștii fiscali au transmis următoarele precizări și recomandări:

** Contribuabilii trebuie mai întâi să-și calculeze totalul veniturilor obținute anul trecut din activități independente, iar dacă acest total depășește plafonul de 1.900 de lei lunar sau 22.800 de lei în anul 2017, atunci Formularul 600 trebuie depus până la data de 31 ianuarie. Atenție: este vorba despre veniturile nete obținute anul trecut.

** Acest calcul este necesar numai pentru a vedea dacă trebuie sau nu depus Formularul 600 și nu are relevanță pentru baza de impozitare pe 2018.

** Cea ce va avea relevanță pentru impozitarea în 2018 este „venitul ales”, adică suma pe care contribuabilul dorește să o prezinte ca fiind bază de calcul pentru CAS. Această sumă nu poate fi mai mică de 1.900 de lei lunar sau 22.800 de lei anual, însă poate fi mai mare dacă contribuabilul dorește, spre exemplu, o contribuție mai mare la pensii și, deci, o pensie mai mare.

** Formularul 600 poate fi depus și de cei care nu au realizat venituri peste plafonul 1.900/22.800, dar care doresc să contribuie cu sume suplimentare la CAS. La fel ca și în cazul celorlalți contribuabili, baza de calcul va fi „venitul ales”, adică suma pe care o dorește contribuabilul să o taxeze cu CAS – desigur, aceasta să nu fie mai mică de 1.900 de lei lunar.

** În cazul în care sursa de venit dispare pe parcursul anului (încetează un contract) și, astfel, venitul coboară sub plafonul de taxare, contribuabilul trebuie să anunțe Fiscul, depunând documente justificative.

** Până la data de 31 ianuarie se face doar declararea (depunerea Formularului 600), după care Fiscul transmite o notificare privind sumele datorate, iar plățile efective ale CAS și CASS pe 2018 (perioadele/fracțiunile de timp respective) se vor face trimestrial.

** Principala diferență între regimul anterior și cel actual privind veniturile din activități independente constă în faptul că de-acum nu se mai face reținerea la sursă (unde plătitorul acestor venituri colectase CAS și CASS și le plătise Fiscului, în contul beneficiarului), ci beneficiarul care acumulează aceste venituri își calculează singur baza de impozitare și plătește el însuși, la administrațiile financiare, respectivele contribuții.

** Contribuabilii care au realizat în 2017 venituri suficient de mari pentru a trebui să depună Formularul 600, dar nu vor mai realiza aceste venituri și în 2018 trebuie să urmărească, pe Declarație, capitolele II.4 (pentr CAS) și III.3 (pentru CASS) privind stoparea realizării acestor venituri, să completeze data de la care intervine stoparea și să bifeze căsuțele aferente. Într-o astfel de situație, se consideră că ai declarat veniturile pe 2017, dar nu vei plăti în 2018 contribuțiile (CAS și CASS) aferente anului trecut.

Formularul 600 – „Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate” – este prevăzut prin OPANAF (Ordinul Președintelui ANAF) nr. 4140/2017 elaborat în baza OUG nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017.

De la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau venituri din alte surse, CAS și CASS se datorează astfel:

– CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 de lei);
– CASS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 de lei, pentru anul fiscal 2018).

Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară (1.900 de lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe țară.

Formularul 600 se depune doar de către persoanele care realizează venituri cel puțin egale cu plafoanele minime menționate. Persoanele fizice care obțin venituri sub plafon nu au obligația depunerii declarației, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale.

ANAF a anunțat recent că 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligația de a depune, până la data de 31 ianuarie 2018, Formularul 600.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”