Timișoara, Capitala culturală a Europei în 2021, așteaptă sprijinul Guvernului

Timișoara, Capitala culturală a Europei în 2021, așteaptă sprijinul Guvernului
Publicat: 17/09/2016, 08:34
Actualizat: 17/09/2016, 08:59

Simona Neumann a spus, după ce s-a întors, în noaptea de vineri spre sîmbătă, în orașul de pe Bega, că Guvernul trebuia să anunțe cuantumul contribuției înainte de finalizarea concursului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Guvernul nu a anunțat deocamdată cuantumul contribuției, deși ar fi trebuit să o facă deja. Ministerul Culturii ar fi trebuit să anunțe înainte de terminarea concursului. Sigur că asta va fi o mare provocare. Este o practică, de 31 de ani se desfășoară acest concurs în toată Europa și fiecare guvern a anunțat contribuția mai devreme sau mai târziu, dar nu mai târziu de sfârșitul concursului”, a declarat Simona Neumann.

Președintele Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană a povestit că a avut mari emoții, vineri, la Biblioteca Națională a României din București, unde fiecare oraș și-a susținut candidatura, dar a știut că Timișoara are mari șanse să câștige titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) în 2021, pentru că: „am lucrat foarte temeinic”.

„Am avut susținerea la București a candidaturii, ultima probă din cele trei. Prima fiind depunerea dosarului de candidatură, a doua – vizita jurului ce a avut loc luni la Timișoara, iar astăzi (vineri – n.r.)a avut loc susținerea și interviul. A fost ca un examen obișnuit, atmosfera a fost foarte profesionistă, juriul fiind format din 12 persoane, fiecare cu expertiză într-un domeniu sau altul legat de dezvoltarea durabilă a orașelor, de politici culturale, dezvoltarea audienței, industrii culturale și creative sau chiar foștii rectori de capitale culturale europene sau specialiști în arte și muzeografie. Eu m-am simțit foarte bine, pentru că a fost o atmosferă profesionistă. Am avut foarte mari speranțe, am știut că am avut un dosar foarte bun și asta ne-a oferit și confortul gândului că da, avem șanse mari, pentru că văzusem toate dosarele. Am știut că noi am lucrat foarte temeinic și mai ales că am propus proiecte realizabile, pe care le putem duce la bun sfârșit cu resursele pe care le avem”, a declarat Simona Neumann.

Coordonatul dosarului de candidatură al Timișoarei a adăugat că, în următorii cinci ani, instituțiile și operatorii culturali din oraș vor avea sarcina de a atrage fonduri europene.

„Timișoara se va axa pe setul de proiecte produse în dosarul de candidatură. Conceptul se referă la reînvierea spiritului Timișoarei într-o notă contemporană. De acum și până vom deține titlul, peste cinci ani, va trebui să pregătim instituțiile și operatorii culturali să atragă bani din fonduri europene, pentru că banii nu vor veni de la sine, ei trebuie atrași. Trebuie făcute proiecte competitive prin care să se poată câștiga aceste fonduri”, a afirmat Simona Neumann.

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană a fost înființată în anul 2011 și a pregătit proiectul de candidatură al orașului, care are conceptul și sloganul „Luminează orașul prin tine”. Asociația este o organizație independentă și are peste 100 de membri.

Însă, candidatura Timișoarei la acest titlu a fost anunțată, pentru prima dată, în anul 2010, de către fostul primar al orașului, Gheorghe Ciuhandu.

În anul 2011, au fost organizate mai multe întâlniri având ca temă candidatura orașului, iar în vara aceluiași an, Teatrul Național Timișoara a făcut o invitație unor reprezentanți ai instituțiilor de cultură, organizațiilor culturale, administrației locale și regionale, mediului de afaceri în care s-a propus înființarea unei asociații denumite inițial „Asociația Comunitară Timișoara Capitală Culturală Europeană”.

Prin urmare, în data de 20 iunie 2011, peste 100 de persoane s-au întâlnit la Teatrul Național Timișoara, persoane fizice și reprezentanți ai unor organizații, iar marea majoritate a completat declarația de adeziune la viitoarea asociație.

Primul director al asociației a fost ales Teodora Borghoff, iar în anul 2013 Simona Neumann a devenit director executiv al Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană și a avut misiunea de a pregăti dosarul orașului de pe Bega pentru acest titlu.

Simona Neumann este născută la Timișoara și are o diplomă de doctorat în relații internaționale, obținută la Universitatea de Vest. Timp de trei ani, a lucrat la Comisia Europeană, perioadă în care s-a familiarizat cu tehnicile de management cerute de Uniunea Europeană, dar și la Washington, ca cercetător.

Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena, a fost printre primele personalități care au anunțat că susțin Timișoara drept Capitală Culturală Europeană în 2021. De altfel, la înființarea asociației, Ioan Holender a devenit și președinte onorific al organizației. În anul 2013, și Daniel Barbu, fost ministru al Culturii, a anunțat că susține Timișoara. De asemenea, personalități precum bucătarul Antonio Passarelli, Aura Twarowska, solistă a Operei din Viena, scriitorul Petru Ilieșu, președinte-fondator al Fundației Timișoara ’89, dar și o serie de artiști, intelectuali și universitari din Timișoara au anunțat că susțin candidatura „capitalei Banatului” la titlul de Capitală Culturală în anul 2021.

Vineri, Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, după ce la titlu au candidat orașele Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) este atribuit unui oraș din Uniunea Europeană, din țări candidate sau pre-candidate, pe durata unui an. Până în 2019, 60 de orașe vor fi deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul este considerat a fi inițiativa culturală emblematică a Uniunii Europene. Începând din 1985, Uniunea Europeană desemnează unul sau două orașe, din țări candidate sau pre-candidate, drept Capitală Europeană a Culturii. Se așteaptă ca orașele alese să prezinte, timp de un an, un program cultural inovator și susținut care să accentueze bogăția, diversitatea și similaritățile culturii europene în fața unui public internațional. În 2021 atât România, cât și Grecia, vor găzdui câte o Capitală Europeană a Culturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
„S-a dezlănțuit iadul”. Pasagerii avionului care n-a mai ajuns la Singapore descriu coșmarul trăit. Imagini...
Surpriza anului la Pro TV! S-au sărutat și s-au logodit la Survivor All Stars. Avem...
DIETA-MINUNE a Nicoletei Luciu | Așa a slăbit rapid 35 de kilograme. Arată de milioane...
Cum poţi calcula când ieşi la pensie. Vârsta de pensionare se va modifica în funcţie...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Cât câștigă o stewardesă la una dintre cele mai bine plătite companii aeriene: „Nu se...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Împăratul CRUD care a ordonat ca SOȚIA să-i fie FIARTĂ de vie!
Klaus Iohannis a rămas FĂRĂ CUVINTE. Nu am crezut că o să văd vreodată AȘA...
Recalcularea pensiilor. A fost publicat cel mai așteptat document
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
"Cu adâncă tristeţe anunţăm trecerea la Veşnicie". Este doliu în lumea filmului românesc! Costel Constantin...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Două schelete dezvăluie pedepsele crunte aplicate în China acum 2.500 de ani
×