• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Tokes rămâne fără „Steaua României”. Curtea de Apel i-a respins contestația

Tokes rămâne fără „Steaua României”. Curtea de Apel i-a respins contestația
Curtea de Apel București (CAB) a decis, vineri, să respingă acțiunea în instanță a lui Laszlo Tokes, care a contestat hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" de retragere a distincției care i-a fost acordată în 2009.

Cererea de anulare a actului a fost respinsă de Curtea de Apel București ca inadmisibilă.

Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Acțiunea în instanță a fost făcută în 6 ianuarie, de avocatul lui Tokes, Kincses Elod, însă aceasta s-a judecat în 13 iunie. Curtea de Apel București a amânat pronunțarea în acest caz până vineri.

În acțiune, al cărei text a fost făcut public de către avocat, Tokes cerea instanței să dispună „anularea hotărârii adoptate în ședința din 20 noiembrie 2013 (comunicată la 30 decembrie 2013), ca lovită de nulitate absolută și nefondată” și judecarea cauzei și în lipsa lui.

„Am atacat hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului «Steaua României» ca nelegală și nefondată. Nelegală, pentru că s-a luat cu încălcarea dreptului constituțional la apărare și a dispozițiilor procedurale referitoare la incompatibilitate, adică a fost luată de un Consiliu din care au făcut parte două doamne cavaler, Firea și Andronescu, care nu s-au purtat însă deloc cavalerește, pentru că ele au și semnat sesizarea. Nefondată, pentru că hotărârea e redactată în stilul broșurist al activiștilor de partid, are o lungime ieșită din comun și conține o serie de acuzații foarte grave la adresa lui Tokes, precum «horthyisto-fascist», «revanșard» și alte perle”, spunea Kincses.

El adăuga că hotărârea luată de Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” nu a ținut cont de faptul că expresia folosită de Tokes, de „putere garantă”, care este „o instituție juridică” creată de Italia și Austria, „a dus la crearea unei autonomii foarte reușite în Tirolul de Sud”.

În decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluție, președintele Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, președintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita), că „nu își merită calitatea de cetățean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”. Participanții la seminariile Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au cerut atunci retragerea distincțiilor acordate de statul român „extremiștilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Național „Steaua României”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe președintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincției acordate lui Tokes, Ordinul Național „Steaua României”.

În 29 august, europarlamentarul PSD Corina Crețu, membră a Ordinului Național „Steaua României”, a solicitat public retragerea Ordinului „Steaua României” acordat lui Laszlo Tokes în decembrie 2009, ea invocând „fapte dezonorante și contrare Articolului 1 din Constituția României”.

În noiembrie 2013, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” au decis să propună președintelui Traian Băsescu retragerea distincției oferite europarlamentarului.

Ulterior, președintele Traian Băsescu declara că așteaptă raportul Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” înainte de a decide retragerea sau nu a distincției acordate lui Tokes, menționând că nu dorește repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Întrebat dacă îi va retrage Ordinul „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes, așa cum recomandă Consiliul, Băsescu răspundea că dorește să vadă motivarea și că procesul nu este unul simplu.

„Trebuie să facă un raport argumentat. Eu nu spun că ceea ce a făcut Laszlo Tokes este un lucru care să ne placă, este admisibil. Nu spun că este, dar am o experiență. Vezi cazul Vadim Tudor. Vă aduceți aminte când am vrut să-i retrag Ordinul „Steaua României” lui Vadim Tudor? S-a emis hotărârea membrilor Ordinului, s-a făcut o argumentație pentru asta, un raport. (…) După care Vadim Tudor a atacat în instanță acel document cu argumentele pentru ridicarea decorației și Administrația Prezidențială a pierdut. Eu emisesem decretul în baza acelui raport al Consiliului. În instanță a fost anulată aplicarea decretului. Nu o să repet asta fără să fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat în instanță în nouă ani de mandat”, spunea Băsescu.

În 15 decembrie 2013, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timișoara medalia „Steaua României” în grad de Cavaler și ordinul prin care i-a fost conferită, spunând că, dacă vreo persoană dorește să îi ia înapoi distincția, să meargă la Timișoara.

Europarlamentarul Corina Crețu a făcut, în 24 ianuarie, un apel la președintele Traian Băsescu să nu mai prelungească decizia legată de retragerea Ordinului „Steaua României” lui Tokes Laszlo, în condițiile în care Consiliul de Onoare al ordinului a publicat motivarea deciziei de retragere în 9 ianuarie.

Aceasta afirma că ea a fost cea care a inițiat retragerea Ordinului „Steaua României” lui Tokes, pentru că a considerat că nu poate fi de acord ca un membru al uneia dintre cele mai mari distincții ale statului român „să dezvolte propuneri care atacă sistematic fundația statului român”.

Președintele Traian Băsescu declara pe 9 februarie că așteaptă decizia instanței înainte de a lua decizia retragerii decorației lui Laszlo Tokes.

Inchide