Traian Băsescu, pe Facebook: Bine ai venit, Mohammad Munaf! În sfârșit, epopeea răpirii ziariștilor pare să se fi terminat

Traian Băsescu, pe Facebook: Bine ai venit, Mohammad Munaf! În sfârșit, epopeea răpirii ziariștilor pare să se fi terminat
Publicat: 27/08/2015, 19:35

„Bine ai venit, Mohammad Munaf! În sfârșit, epopeea răpirii ziariștilor din 2005 în Irak pare, repet, pare să se fi terminat”, a scris fostul președinte pe Facebook.

Traian Băsescu menționează că „Omar Hayssam, cu cetățenie română și siriană, principalul organizator al răpirii, a fost recuperat în 2013 și adus în țară pentru a-și ispăși condamnarea de 20 ani de închisoare pentru terorism dată în 2007 de ICCJ”.

„Astăzi și cetățeanul american și irakian Mohammad Munaf, complicele lui Omar Haysam, a fost adus în țară pentru a ispăși condamnarea la 10 ani de închisoare dată de Curtea de Apel București în 2007 (bagă mare, Abraham)”, continuă el.

Fostul președinte a mai spus că și-a dorit mult să se întâmple astfel, pentru că a tratat răpirea celor trei jurnaliști ca pe un atentat la siguranța națională.

„Mi-am dorit mult să se întâmple așa, pentru că am tratat răpirea celor trei jurnaliști ca pe un atentat la siguranța națională”, a scris Băsescu.

Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, la zece ani de închisoare în dosarul răpirii celor trei jurnaliști români în Irak (Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian și Sorin Mișcoci), a fost adus, joi, în România și se află în prezent în custodia Poliției Române, a anunțat Administrația Prezidențială.

Conform sursei citate, autoritățile române au finalizat joi demersurile în cazul lui Mohammad Munaf, cetățean irakian și american, cu aducerea în țară a acestuia.

„Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel București la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetățeni români, se află în prezent în custodia Poliției Române. Acest lucru a fost posibil ca urmare a cooperării tuturor instituțiilor statului român, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Felicit Serviciul Român de Informații, Ministerul Afacerilor Interne, precum și celelalte instituții din cadrul sistemului național de prevenire și combatere a terorismului, care și-au adus contribuția pe dimensiunea externă, pentru ampla operațiune desfășurată în această perioadă, în cooperare cu parteneri interni și externi. Efortul autorităților române a făcut posibil ca unul dintre principalii vinovați în dosarul răpirii celor trei jurnaliști români în Irak, în anul 2005, să își ispășească pedeapsa în România, conform sentinței judecătorești. Reafirm încă o dată sprijinul ferm al României pentru lupta împotriva terorismului”, spune președintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis, joi, de Administrația Prezidențială.

Mohamad Munaf a fost localizat în Orientul Mijlociu, în urma unei ample operațiuni, a declarat Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI, Eduard Hellvig.

„Mohamad Munaf a fost localizat în Orientul Mijlociu și, în urma unei operațiuni ample cu parteneri interni și internaționali, am reușit să îl aducem în România pentru a ispăși pedeapsa cu închisoarea la care a fost condamnat în 2008”, a spus consilierul directorului SRI.

Munaf – care era dat în urmărire internațională de șapte ani – a fost introdus într-un centru de reținere și arest preventiv al Poliției Române, informează instituția.

În aprilie 2008, Mohammad Munaf, care are cetățenie irakiană și americană, a fost condamnat de Curtea de Apel București la zece ani de închisoare pentru răpirea jurnaliștilor români Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian în Irak. Decizia a rămas definitivă în 16 mai 2008, în condițiile în care Munaf nu a făcut recurs la instanța superioară. Astfel, atunci împotriva lui Mohammad Munaf a fost emis mandatul de executare a pedepsei.

În condițiile în care Munaf nu se afla în România, acesta a fost dat în urmărire internațională.

Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, răpiți, în 28 martie 2005, la Bagdad. Munaf a fost luat ostatic alături de aceștia timp de 55 de zile și a fost arestat de armata americană, după eliberarea lor, fiind bănuit de complicitate în răpirea românilor, alături de alte cinci persoane.

Cei trei ziariști români au fost răpiți în apropierea cartierului Jami’a, în timp ce se aflau în mașina condusă de Mohammad Munaf, care era ghidul lor.

În urma unui proces în Irak, în primă instanță, Munaf (având dublă cetățenie irakiană și americană, fiind rezident și căsătorit în România, la momentul organizării răpirii românilor) a fost condamnat la moarte prin spânzurare, decizia fiind contestată de acuzat. Astfel, Curtea Federală de Casație irakiană a decis, în 29 ianuarie 2008, că hotărârea de condamnare la moarte prin spânzurare a lui Munaf și a celorlaltor cinci acuzați a avut la bază vicii de procedură (inclusiv transcriere greșită a numelor) și erori în aplicarea legii și a stabilit anularea acesteia. Astfel, Curtea a anulat decizia de condamnare la moarte.

La scurt timp de la eliberarea jurnaliștilor români, Ministerul Public susținea că, din audierea preliminară a suspecților reținuți la Bagdad, a rezultat că întreaga operațiune de răpire a jurnaliștilor a fost inițiată, înființată și coordonată de către Omar Hayssam și Mohammad Munaf. Totodată, din declarațiile date în calitate de martor de către persoanele reținute în Bagdad a rezultat că răpirea ar fi fost planificată în România, preciza Ministerul Public.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reținut și, deși Președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnaliști, el a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.

Ulerior, în iunie 2005, președintele de atunci Traian Băsescu spune că Omar Hayssam voia să iasă din România și că își transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al soției acestuia și al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad în 29 aprilie, pentru a contacta autoritățile irakiene.

La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operația pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor SRI, SIE și DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean, dar și a procurorului general al României Ilie Botoș, în 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost adus în România în iulie 2013, după șapte ani de la fuga sa din țară. El este încarcerat în Penitenciarul Mărgineni din județul Dâmbovița, fiind condamnat definitiv, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani și, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnaliști, înșelăciune în cazul „Volvo” și fraude în cauza „Foresta Nehoiu”. În total, Omar Hayssam are de executat 23 de ani și patru luni de închisoare, prin contopirea pedepselor.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple