Trei consilii locale din Vaslui au interzis explorarea și exploatarea gazelor de șist

Trei consilii locale din Vaslui au interzis explorarea și exploatarea gazelor de șist
Publicat: 18/02/2013, 23:05
Actualizat: 29/09/2018, 08:00

Trei consilii locale din Vaslui au interzis, prin hotărâri adoptate în plen, explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunelor respective, după ce o companie petrolieră obținuse certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de șist în trei perimetre din județ.

La solicitarea populației de teama poluării mediului, consiliile locale din Iana, Tutova și Pochidia au luat hotărârea de a interzice explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunelor respective, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deciziile luate de către autoritățile locale din cele trei comunități vin la scurt timp după ce Consiliul Județean Vaslui a eliberat, în lunile decembrie și ianuarie, trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de șist în trei perimetre din județul Vaslui, respectiv Păltiniș (Băcești), Popeni (Găgești) și Siliștea (Pungești).

Practic, prin hotărârile adoptate în plenul consiliilor locale, „se interzice eliberarea de avize, certificate de urbanism și autorizații de construire în vederea amplasării de construcții, sonde de extracție pe teritoriul comunei”. De asemenea, prin aceleași hotărâri, se interzice vânzarea, darea în administrare, concesionarea sau închirierea terenurilor proprietate publică a comunelor în scopul explorării, dezvoltării sau exploatării gazelor de șist.

„În urma consultărilor făcute în rândul populației, am constatat că opinia generală este că nu se vrea explorarea sau exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunei. Noi, ca și autoritatea publică locală, trebuie să promovăm interesele cetățenilor și, în consecință, am venit cu o propunerea în Consiliul Local de a interzice prezența vreunei firme care să extragă gazele de șist din solurile Tutovei. Eu, ca și primar, îi înțeleg pe cetățeni pentru că exploatarea acestor resurse prin metode neconvenționale presupune prea multe riscuri, pe care noi nu ni le putem asuma”, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX primarul comunei Tutova, Ion Corciovă.

Hotărârile luate de cele trei consilii locale urmează să fie analizate de Prefectura Vaslui care, prin Serviciul de Contencios-Administrativ, va stabili dacă acestea au fost luate cu respectarea legislației în domeniu.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din județul Vaslui unde compania americană Chevron intenționează să facă prospecțiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de șist.

Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafețe extravilane cuprinse între 35.000 de metri pătrați și 73.400 de metri pătrați de teren din zona localităților Păltiniș (Băcești), Popeni (Găgești) și Siliștea (Pungești).

În luna noiembrie a anului trecut, premierul Victor Ponta a transmis investitorilor americani, în cadrul unei întâlniri avute cu membri ai American Romanian Business Council, că atmosfera generală legată de investiții este favorabilă, în pofida schimbărilor politice, și i-a asigurat că este dispus să discute despre problemele acestora.

O lună mai târziu, premierul declara că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea și explotarea gazelor va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de șist este Gazprom.

În martie și aprilie 2012, peste 5.000 de persoane au participat la două mitinguri de protest organizate în centrul Bârladului, manifestanții solicitând blocarea proiectului care prevede extragerea gazelor de șist în zona de sud a județului Vaslui. La acțiune au participat atunci și câteva zeci de preoți, coordonați de protopopul de Bârlad Vasile Lăiu.

Prezenți, la începutul lunii februarie, la Vaslui, la o nouă dezbatere publică, reprezentanții Chevron România au prezentat o parte din strategia de viitor a companiei în ceea ce privește explorarea și exploatarea gazelor de șist din România, apreciind că România ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic dacă gigantul petrolier american va găsi suficiente resurse de gaze în cele două zone din țară unde și-au planificat să facă foraje, respectiv județele Constanța și Vaslui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Primul caz din Europa de febră Oropouche, diagnosticat în Italia
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
S-a schimbat legea pentru cei cu PERMIS de conducere. REGULI NOI pentru absolut toți șoferii
Visul oricărei gospodine. Lingura inteligentă, lansată oficial
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost omul de stat român „mai mai mare decât Woodrow Wilson, Lloyd George...
×