Țuțuianu: SRI a încheiat în 2009 un protocol cu Parchetul ICCJ, DNA face parte din această structură

Țuțuianu: SRI a încheiat în 2009 un protocol cu Parchetul ICCJ, DNA face parte din această structură
Publicat: 28/02/2017, 18:58
Actualizat: 28/02/2017, 20:03

Țuțuianu a precizat că SRI a încheiat în 4 februarie 2009 un protocol cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, structură din care face parte și DNA, protocol care a funcționat până anul trecut, când a intervenit decizia CCR care a scos SRI din dosarele penale. Totuși, Țuțuianu a vorbit și despre faptul că ordonanța 6/2016 prevee o colaborare pe bază de protocol între SRI, Ministerul Public și MAI, care reglementează accesul la serviciile tehnice, textul fiind destul de clar, spune șeful Comisiei de control a SRI: „nu pentru interceptari, ci pentru condițiile de acces. Toate structurile își reglează singure activitatea de înregistrare, problema e de acces la aceste sisteme”.

Șeful Comisiei a precizat că SRI a încheiat, începând cu 1992, protocoale la inițiativa sa sau a altor instituții, unele aprobate prin hotărâri de CSAT, majoritatea fiind clasificate ca secret de stat, pentru că privesc obiective, resurse sau informații gestionate de Serviciu.

„Au existat și există protocoale cu MAI, MApN, SIE, STS, SPP, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comerțui, Ministerul Sănătății. În urma analizei realizate la SRI, s-a constatat că unele documente de colaborare nu mai corespund realității juridice, iar altele și-au atins obiectivele. Directorul SRI a hotărât denunțarea tuturor protocoalelor din domeniul justiției care nu mai corespund criteriilor de necesitate”, a adăugat Țuțuianu, arătând că, după analiza dispusă de Hellvig la SRI, s-a constatat că„unele documente de cooperare nu mai corespund realităților juridice, nu se corelează cu modificările intervenite, iar altele și-au atins obiectivele”.

Acesta a arătat că protocoalele au fost încheiate într-o„formă legală, firească și necesară, stabilind responsbilitățile fiecărei instituții” și a ținut să sublinieze că există chiar acte normative unde este prevăzută expres necesitatea stabilirii unor astfel de înțelegeri, mai ales că, spune șeful Comisiei de control a SRI,„un protocol nu poate fi încheiat pentru altceva decât pentru măsuri de punere în aplicare a legii”.

Șeful Comisiei de control a SRI a explicat această decizie și prin faptul că, din punctul de vedere al cadrului normativ, s-a constatat că legile în vigoare, adoptate la nivelul anilor 1990, nu mai sunt adaptate realităților actuale, astfel încât situațiile care pot apărea sunt acoperite doar parțial. În acest context, Țuțuianu a subliniat că e nevoie de un nou pachet legislativ care ar trebui să asigure coordonarea și colaborarea instituților, în acord cu prevederile constituționale, să asigure instrumentele legislative în domeniul comunicațiilor electronice și reglementarea unor sectoare sensibile precum combaterea terorismului.

„Noul pachet legislativ în securitate națională ar presupune acte normative noi care să reglementeze sistemele de securitate, organizarea și funcționarea SRI, statutul cadrelor de informare, securitatea cibernetică a României. Sunt necesare modificarea și completarea legii 535/2004, legii de completare a ordonanței 111/2011, legea comunicațiilor electronice, legea privind organizarea și funcționarea CSAT. Am discutat pe marginea acestor acte normative pentru a ne lămuri care sunt necesitățile SRI pentru securitatea națională și ne interesează ca securitatea națională să nu vină în contradicție cu drepturile și libertățile cetățenilor. (…) Avem nevoie de acord politic, cu instituția prezidențială, cu CSAT, e nevoie de un pachet legislativ care sa coreleze toate aceste acete normative, să le pună de acord”, a mai spus Adrian Țuțuianu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee