ULTIMUL MESAJ transmis prin SMS al unuia dintre cei doi români uciși în Algeria

ULTIMUL MESAJ transmis prin SMS al unuia dintre cei doi români uciși în Algeria
Publicat: 21/01/2013, 08:38
Actualizat: 04/03/2013, 11:16

Liviu Floria, românul care a reușit să se salveze din atacul terorist din Algeria, spune că în perioada în care a fost baricadat în biroul din complexul de la In Amenas a reușit să schimbe mesaje prin telefon cu unul dintre romanii uciși, ultimul mesaj al acestuia fiind „sunt ostatic”.

Liviu Floria a declarat, duminică seară, că în perioada în care a fost baricadat în biroul din complexul atacat de teroriști a luat legătura telefonic, până la întreruperea telecomunicațiilor, cu MAE, cu Ambasada din Algeria și a schimbat sms-uri cu unul dintre românii uciși, care fusese luat ostatic.

„Era luat ostatic. A fost ultimul lui mesaj către mine: «sunt ostatic». Fusese rănit dimineață, era lângă un englez grav rănit și probabil că a rămas mai mult acolo încercând să îl salveze și a fost luat ostatic”, a spus Floria, care nu a precizat la care dintre cei doi români morți în Algeria se referă.

El a mai spus că nu a vrut să ia legătura cu familia în această perioadă: „Nu nu am vrut sa vorbesc cu familia, nu am vrut să știe, nici nu am crezut că o sa dureze atât, am crezut că e o simplă luare de ostatici, că vor cere recompensă și se va rezolva ceva”.

Referindu-se la cei doi români colegi cu el care și-au pierdut viața în urma atacului terorist, Liviu Floria a spus: „Erau niște băieți fantastici, oameni de o caliate extraordinară, profesională și morală”.

Vorbind despre drumul său prin deșert, unde a mers timp de 15 ore, după ce a reușit să evadeze din complex, bărbatul a afirmat că a parcurs aproximativ 35 kilometri, noaptea, pe un teren accidentat, cu pietre și bolovani și că a fost „incredibil”. El a mai spus că era încălțat în bocancii de serviciu, dar că algerianul care făcea parte din grupul său era încălțat în „adidași rupți și i se vedea pielea prin talpă”.

Patru dintre cei șapte bărbați cu care a mers prin deșert au renunțat la un moment dat, fiind epuizați, între cei care au rămas aflându-se și românul George Iachim. Floria spune că în momentul în care a ajuns cu ceilalți trei la punctul de control al Jandarmeriei algeriene au informat autoritățile despre cei rămași în deșert și că, deși acestea le-au promis că se vor duce după ei, nu au făcut-o.

„Nu știam nimic despre George. Localnicul care era cu noi a insistat tot timpul la armata algeriană să plece cineva să îi ia pe ceilalți. Ei au promis că pleacă, au spus că se duc, s-a dovedit că nu s-a dus nimeni. George și ceilalți au plecat la 9 seara de acolo. Au luat decizia să plece, altfel ar fi intrat în hipotermie”, a mai povestit Floria.

Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, din Pitești, s-a întors din Algeria sâmbătă, iar duminică a avut mai multe declarații la posturi de televiziune și a organizat o conferință de presă în care a relatat „teroarea permanentă” prin care a trecut timp de două zile în Algeria, unde lucra în baza unui contract cu o firmă italiană, contract care urma să expire în luna august.

Bărbatul spunea că atacatorii din Algeria nu aveau echipamente sofisticate, ci câteva AKM-uri și câteva grenade și că nu aveau nimic cu localnicii, ci îi vizau pe expați.

„Am văzut o mașină oprind la poartă, cu patru atacatori, care au coborât și au început să tragă spre forțele de securitate, care erau localnici. Ulterior s-a confirmat că nu au fost împușcați, nu aveau nimic cu localnicii, ci cu expații”, a spus Floria.

El a relatat că atacatorii au intrat într-un birou în care se afla personal din conducere, format din norvegieni și că, deși nu cunoaște limba, era foarte clar ce strigă atacatorii.

„Era foarte clar ce strigau, veniseră să ia ostatici. Au intrat într-un birou în care se afla personalul din conducere. Pe patru norvegieni i-au scos din birou, i-au legat, nu ne venea să credem, am crezut ca este un exercițiu, o simulare. Când am văzut că i-au scos din birou mi-am dat sema ca e grav. Un coleg localnic mi-a confirmat că sunt teroriști, a spus să ne ascundem”, a spus Floria.

Bărbatul a mai afirmat că s-au refugiat într-o încăpere, au încuiat ușa și s-au ascuns sub un birou, de unde într-un final au reușit să fugă târându-se pe sub mașini și sărind un gard. El a mai relatat cum a mers apoi prin deșert, timp de 15 ore, „cel puțin 35 de kilometri”, alături de alți șapte bărbați.

Liviu Floria a ținut să subliieze că supraviețuitorii atacului terorist „nu au fost salvați, ci s-au salvat singuri”.

Doi români și-au pierdut viața în urma atacului terorist din Algeria, în timp ce alți trei s-au salvat.

Cei doi români care și-au pierdut viața în Algeria sunt din județul Prahova, respectiv din Bărcănești și Ploiești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului