UMF Iași a publicat o nouă listă cu studenți străini, după reevaluare. Ce s-a întâmplat cu cei 94 de studenți care au avut punctajul „mărit din pix”

UMF Iași a publicat o nouă listă cu studenți străini, după reevaluare. Ce s-a întâmplat cu cei 94 de studenți care au avut punctajul mărit din pix
Publicat: 26/10/2015, 20:52

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași a finalizat, luni, reevaluarea celor 951 de dosare depuse de studenți străini pe locurile cu plata în valută și a publicat pe site-ul instituției de învățământ superior noua listă cu studenții care pot să se înscrie până pe 2 decembrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe noua listă se regăsesc și câțiva dintre cei 94 de studenți în cazul cărora punctajul de admitere a fost mărit „din pix”, potrivit declarațiilor făcute de Gabriel Dimofte, președintele Senatului UMF Iași.

„S-a încheiat reevaluarea dosarelor, s-a realizat noua clasificare, s-au făcut noile liste, au fost validate în Senatul Universității, în seara aceasta apar pe site. S-a declarat limita minimă a punctajelor a celor admiși în funcție de cifra de școlarizare. Nu am făcut încă o comparație cu privire la cele 94 de dosare să vedem care au rămas și după reevaluare pe liste, după ce o vom realiza o să o predăm și organelor în drept”, a afirmat Dragoș Pieptu, fostul rector al UMF Iași, în ședința Senatului instituției de învățământ superior.

De asemenea, în ședință s-a stabilit ca noul ordonator de credite, care va conduce universitatea până la următoarele alegeri, să fie chirurgul Ștefan Georgescu, acesta candidând la ultimele alegeri, din 2012, împotriva lui Vasile Astărăstoae.

„Este o propunere care va fi trimisă ministerului (n.r. – Ministerul Educației) și care va decide. Va trebuie să ne concentrăm în perioada următoare să organizăm alegerile pentru organele de conducere. Organizarea lor trebuie anticipată și făcută în condiții cât mai transparente cu putință ca să dispară tot felul de bănuieli și semne de întrebare, care n-au făcut bine niciodată nimănui sau universității”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Ștefan Georgescu.

Pe de altă parte, conducerea UMF Iași a anunțat că va declanșa procese civile în contencios în cazul studenților care se regăseau pe lista celor 94, care au fost admiși după măriri nejustificate, dacă aceștia s-au înscris deja în noul an universitar.

Reprezentanții universității ieșene vor ataca în contencios legalitatea înscrierilor.

„Universitatea va declanșa procesele civile în contencios pentru anularea acestui act adminsitrativ pentru că ei sunt intrați prin vicierea procesului de admitere. Vor fi studenți și vor putea urma cursurile, justiția va hotărî dacă această înmatriculare este corectă sau nu. Ei vor fi informați și fiecare va decide dacă decid să fie sau nu studenți”, a declarat Gabriel Dimofte, președintele Senatului UMF Iași.

El a precizat că sancțiunile în cazul celor care au modificat dosarele de admitere vor fi stabilite de Comisia de disciplină a universității, care anchetează acum cazul.

„Am fost prinși nepregătiți în fața unei persoane, a unei structuri, a unei rețele, nu știm ce sunt, dar cu siguranță nu este o persoană, care a făcut o fraudă de propoziție. Anul acesta a fost concurență foarte mare și probabil că fiind mai dificilă intrarea au început să funcționeze și alte mecanisme de a putea accede la această denumire de student la UMF Iași”, a adăugat Gabriel Dimofte, care a precizat că sanțiunile pot ajunge până la desfacerea contractului de muncă.

Aflat, joi, la Iași, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că, pe linie administrativă, atât ancheta internă a UMF „Grigore T. Popa” din Iași, cât și cea a Corpului de Control al ministrului indică faptul că în spatele modificării punctajelor studenților străini s-ar afla personalul administrativ.

„Erori? Până ieri (n.r. – miercuri), când am primit raportul preliminar al Corpului de Control, da, se justifica termenul de «erori». În momentul de față, din păcate, schimbarea calificativului pentru 94 de studenți nu mai poate fi denumită «eroare», ci este de-a dreptul o fraudă. Aceste fraude, cel puțin preliminar, s-au situat la nivel administrativ prin schimbarea punctajelor de către persoane din aparatul administrativ”, declara, joi, Sorin Cîmpeanu.

Tot joi, procurorii DNA au făcut percheziții la UMF Iași, de unde au ridicat mai multe documente.

Miercuri seară, rectorul UMF „Grigore T. Popa”, Dragoș Pieptu, a anunțat că demisionează de la conducerea instituției de învățământ superior, ca urmare a situației create de retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenți marocani care inițial fuseseră admiși la universitate.

„Mi-am depus deja demisia, noul rector va fi decis de către Senatul de luni al universității. Toate dosarele (n.r. – depuse la locurile cu taxă în valută la limba română, engleză și franceză) vor fi reevaluate până luni, 26 octombrie. Este vorba de 951 de dosare”, declara Dragoș Pieptu.

Secretarul șef al UMF Iași, Gabriela Cuciureanu, căreia i-a fost suspendat contractul de muncă, a respins, într-o declarație acordată corespondentului MEDIAFAX, acuzațiile de fraudă care au fost aduse „personalului administrativ” în urma acțiunii Corpului de Control al ministrului Educației. Cuciureanu spunea că a fost „înlăturată”, că i s-a „interzis accesul în universitate” și că se încearcă să fie scoasă „țap ispășitor”.

Cazul de la UMF Iași a intrat în atenția presei și a opiniei publice după ce, potrivit site-ului de știri Le360.ma, ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocată la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicații privind retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenți marocani, înscriși în primul an la Facultatea de Medicină din Iași.

Cei 45 de studenți marocani figurau inițial ca înscriși în primul an la Facultatea de Medicină din Iași, dar numele lor au fost ulterior șterse, fără nicio explicație.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Cum îţi dai seama dacă mierea este naturală. Cum o verifici cu un pahar cu...
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Șoc în România! Este cea mai cruntă lovitură pentru Klaus Iohannis. A venit de unde...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021