UMF Iași a publicat o nouă listă cu studenți străini, după reevaluare. Ce s-a întâmplat cu cei 94 de studenți care au avut punctajul „mărit din pix”

UMF Iași a publicat o nouă listă cu studenți străini, după reevaluare. Ce s-a întâmplat cu cei 94 de studenți care au avut punctajul mărit din pix
Publicat: 26/10/2015, 20:52

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași a finalizat, luni, reevaluarea celor 951 de dosare depuse de studenți străini pe locurile cu plata în valută și a publicat pe site-ul instituției de învățământ superior noua listă cu studenții care pot să se înscrie până pe 2 decembrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe noua listă se regăsesc și câțiva dintre cei 94 de studenți în cazul cărora punctajul de admitere a fost mărit „din pix”, potrivit declarațiilor făcute de Gabriel Dimofte, președintele Senatului UMF Iași.

„S-a încheiat reevaluarea dosarelor, s-a realizat noua clasificare, s-au făcut noile liste, au fost validate în Senatul Universității, în seara aceasta apar pe site. S-a declarat limita minimă a punctajelor a celor admiși în funcție de cifra de școlarizare. Nu am făcut încă o comparație cu privire la cele 94 de dosare să vedem care au rămas și după reevaluare pe liste, după ce o vom realiza o să o predăm și organelor în drept”, a afirmat Dragoș Pieptu, fostul rector al UMF Iași, în ședința Senatului instituției de învățământ superior.

De asemenea, în ședință s-a stabilit ca noul ordonator de credite, care va conduce universitatea până la următoarele alegeri, să fie chirurgul Ștefan Georgescu, acesta candidând la ultimele alegeri, din 2012, împotriva lui Vasile Astărăstoae.

„Este o propunere care va fi trimisă ministerului (n.r. – Ministerul Educației) și care va decide. Va trebuie să ne concentrăm în perioada următoare să organizăm alegerile pentru organele de conducere. Organizarea lor trebuie anticipată și făcută în condiții cât mai transparente cu putință ca să dispară tot felul de bănuieli și semne de întrebare, care n-au făcut bine niciodată nimănui sau universității”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Ștefan Georgescu.

Pe de altă parte, conducerea UMF Iași a anunțat că va declanșa procese civile în contencios în cazul studenților care se regăseau pe lista celor 94, care au fost admiși după măriri nejustificate, dacă aceștia s-au înscris deja în noul an universitar.

Reprezentanții universității ieșene vor ataca în contencios legalitatea înscrierilor.

„Universitatea va declanșa procesele civile în contencios pentru anularea acestui act adminsitrativ pentru că ei sunt intrați prin vicierea procesului de admitere. Vor fi studenți și vor putea urma cursurile, justiția va hotărî dacă această înmatriculare este corectă sau nu. Ei vor fi informați și fiecare va decide dacă decid să fie sau nu studenți”, a declarat Gabriel Dimofte, președintele Senatului UMF Iași.

El a precizat că sancțiunile în cazul celor care au modificat dosarele de admitere vor fi stabilite de Comisia de disciplină a universității, care anchetează acum cazul.

„Am fost prinși nepregătiți în fața unei persoane, a unei structuri, a unei rețele, nu știm ce sunt, dar cu siguranță nu este o persoană, care a făcut o fraudă de propoziție. Anul acesta a fost concurență foarte mare și probabil că fiind mai dificilă intrarea au început să funcționeze și alte mecanisme de a putea accede la această denumire de student la UMF Iași”, a adăugat Gabriel Dimofte, care a precizat că sanțiunile pot ajunge până la desfacerea contractului de muncă.

Aflat, joi, la Iași, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că, pe linie administrativă, atât ancheta internă a UMF „Grigore T. Popa” din Iași, cât și cea a Corpului de Control al ministrului indică faptul că în spatele modificării punctajelor studenților străini s-ar afla personalul administrativ.

„Erori? Până ieri (n.r. – miercuri), când am primit raportul preliminar al Corpului de Control, da, se justifica termenul de «erori». În momentul de față, din păcate, schimbarea calificativului pentru 94 de studenți nu mai poate fi denumită «eroare», ci este de-a dreptul o fraudă. Aceste fraude, cel puțin preliminar, s-au situat la nivel administrativ prin schimbarea punctajelor de către persoane din aparatul administrativ”, declara, joi, Sorin Cîmpeanu.

Tot joi, procurorii DNA au făcut percheziții la UMF Iași, de unde au ridicat mai multe documente.

Miercuri seară, rectorul UMF „Grigore T. Popa”, Dragoș Pieptu, a anunțat că demisionează de la conducerea instituției de învățământ superior, ca urmare a situației create de retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenți marocani care inițial fuseseră admiși la universitate.

„Mi-am depus deja demisia, noul rector va fi decis de către Senatul de luni al universității. Toate dosarele (n.r. – depuse la locurile cu taxă în valută la limba română, engleză și franceză) vor fi reevaluate până luni, 26 octombrie. Este vorba de 951 de dosare”, declara Dragoș Pieptu.

Secretarul șef al UMF Iași, Gabriela Cuciureanu, căreia i-a fost suspendat contractul de muncă, a respins, într-o declarație acordată corespondentului MEDIAFAX, acuzațiile de fraudă care au fost aduse „personalului administrativ” în urma acțiunii Corpului de Control al ministrului Educației. Cuciureanu spunea că a fost „înlăturată”, că i s-a „interzis accesul în universitate” și că se încearcă să fie scoasă „țap ispășitor”.

Cazul de la UMF Iași a intrat în atenția presei și a opiniei publice după ce, potrivit site-ului de știri Le360.ma, ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocată la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicații privind retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenți marocani, înscriși în primul an la Facultatea de Medicină din Iași.

Cei 45 de studenți marocani figurau inițial ca înscriși în primul an la Facultatea de Medicină din Iași, dar numele lor au fost ulterior șterse, fără nicio explicație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom