Un academician este urmărit penal de DNA pentru favorizarea GRIVCO, firmă înființată de Dan Voiculescu

 Un academician este urmărit penal de DNA pentru favorizarea GRIVCO, firmă înființată de Dan Voiculescu
Publicat: 16/07/2014, 14:52
Actualizat: 01/05/2015, 05:04

Procurorii DNA a fac audieri într-un dosar ce privește o serie de terenuri ale Academiei Române. La DNA a fost citat profesorul Alexandru Bogdan, fostul președintele Fundației Patrimoniu a Academiei Române pe numele căruia s-a început urmărirea penală. Surse judiciare au confirmat pentru gândul că dosarul investigat urmărește modul în care această fundație a executat arenda pentru un teren ce a fost închiriat unei companii parte a grupului Grivco.

UPDATE: Surse Judiciare au arătat pentru gândul că Alexandru Bogdan este urmărit penal pentru favorizarea companiei GRIVCO societate comercială înființată de Dan Voiculescu.

Până în acest moment nu există indicii privind implicarea lui Dan Voiculescu în acest dosar.

Centrul de Investigații Media a relatat recent că Academia Română a primit în anii 40, 452 de hectare de terenuri în Constanța în zone extrem de bune. După 2001, Academia, prin Fundația Patrimoniu, a demarat procedurile de retrocedare. A primit aceste ternuri, dar, printr-o înțelegere cu primăria Constanța, a decis să accepte ca cele 452 de hectare să fie date în comuna Topalu.

„Deși terenurile de care Academia a fost deposedată de comunisti erau unele extrem de valoroase, cum ar fi viile Murfatlar sau suprafețe însemnate în centrul orașelor Constanța și Mangalia, comisia județeană dă Academiei Romane 452 de hectare de pământ în zona cea mai slab cotată din județ din punct de vedere imobiliar la acel moment: la Topalu, în nord-vestul județului, la 30 de kilometri de Cernavodă, o zonă în care un hectar de teren se vindea atunci cu câteva milioane de lei vechi”, notează jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media.

O suprafață de peste 100 de hectare din cele 452 de hectare au fost date în arendă unei companii, EVN Windpower Development & Construction SRL. Centrul de Investigații Media susține că la momentul încheierii contractului de arendă, jumătate din companie era deținută de grupul Grivco, fondat de Dan Voiculescu.

Surse judiciare au declarat pentru gândul că este investigat modul în care Academia, prin Fundația Patrimoniu condusă până în 2010 de profesorul Alexandru Bogdan, a manageriat contractul cu firma deținută de Grupul Grivco al lui Dan Voiculescu.

DNA spune într-un comunicat oficial că a început urmărirea penală față de Alexandru Bogdan pentru că ar fi prejudiciat bugetul Academiei Române prin neîncasarea arendelor pentru proprietățile deținute și închiriate de fundația condusă de el. Iată ce spune DNA:

„In perioada 2006-2010, suspectul Bogdan Alexandru și-a exercitat atribuțiile de președinte al fundației în scopul de a favoriza colaboratorii Fundației Patrimoniu, care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale.

Prin aceste acțiuni, desfășurate cu ocazia administrării patrimoniului silvic și funciar al Academiei Române, a fost prejudiciat atât patrimoniul privat cât și bugetul acestei instituții.

Astfel, au fost favorizate mai multe persoane juridice, prin aceea că marea majoritate a contractelor au fost încheiate fără să fie respectate prevederile Statutului Fundației „Patrimoniu” și fără să fie respectată procedura de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundație, conform unei decizii a Președintelui Academiei Române„; (Sursa: Comunicat DNA)

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Anunț ANM! Vreme rea în România
Avem restricții de Sărbători? Raed Arafat a zis clar pentru toată România
Ce se întâmplă în familia Ginei Pistol. Smiley a fost redus la tăcere. „Eu am...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan