Un bărbat cu tumoare de 8 centimetri la creier, operat cu succes, pro bono, în Capitală

Un bărbat cu tumoare de 8 centimetri la creier, operat cu succes, pro bono, în Capitală
Publicat: 10/06/2013, 21:44
Actualizat: 20/05/2015, 01:32

Un bărbat în vârstă de 36 de ani, care și-ar fi putut pierde complet vederea din cauza unei tumori la baza creierului, a fost operat cu succes în Capitală, intervenția foarte dificilă durând aproximativ șapte ore, a anunțat dr. Sergiu Stoica, șeful echipei de chirurgi care a lucrat pro bono.

Pacientul, care fusese diagnosticat cu craniofaringiom recidivant de opt centimetri, a fost operat la Spitalul Euroclinic din Rețeaua Privată de Sănătate „Regina Maria”, de către o echipă interdisciplinară (ATI, neurochirurgie).

Craniofaringiomul – care se dezvoltă la baza craniului în regiunea șeii turcești, în aproprierea glandei hipofizare – este o tumoare benignă, care însă se poate comporta agresiv prin creșterea continuă, comprimând structurile din vecinătate, cum ar fi nervii optici, glanda hipofiză și hipotalamusul.

„Scopul intervenției chirurgicale a fost îndepărtarea unei porțiuni cât mai mari din tumoare pe de o parte, iar pe de altă parte ameliorarea sau cel puțin prezervarea funcției glandei hipofize și a vederii. Majoritatea craniofaringioamelor pot fi excizate fie pe cale transfenoidală prin fosele nazale, fie printr-o craniotomie. În cazul pacientului de 36 ani, toate datele medicale au indicat craniotomia ca fiind soluția optimă. Deoarece pacientul fusese operat în două alte rânduri pe cale transfenoidală, anatomia locală era modificată cu țesuturi fibrotice, cicatriciale, ceea ce ar fi îngreunat suplimentar accesul. De asemenea, pentru a proteja cât mai mult nervul optic stâng care era mai puțin compromis, s-a decis ca intervenția să se facă prin partea dreaptă a tumorei, ceea ce a garantat o lezare cât mai mică a acestor structuri nervoase”, a explicat dr. Stoica.

Pentru intervenție, s-a utilizat un microscop de mare putere, care a asigurat o vizualizare adecvată a structurilor nervoase, și s-a folosit instrumentar delicat de microchirurgie, care a permis microdisecția atraumatică a tumorii de structurile vitale. Imagini ale tumorii au fost proiectate pe un monitor TV în sala de operatie, cu ajutorul unui sistem computerizat de navigație 3D, funcționând ca un GPS care, în loc de hărți, avea imaginile cu RMN-ul pacientului. Această tehnologie modernă a permis neurochirurgului să verifice cu exactitate unde se află diverse structuri nervoase vitale în raport cu tumora. Nervii optici foarte deformati, cu o funcționare la limită, au fost manipulați foarte delicat, pentru a preveni pierderea definitivă a vederii, spun medicii.

Odată cu această intervenție, Rețeaua „Regina Maria” pune bazele unui program de operații pro bono, în cadrul Spitalului Euroclinic, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Programul va permite efectuarea de operații gratuite lunar sau trimestrial, în funcție de capacitatea spitalului de a le susține financiar, și va cuprinde trei specialități medicale: neurochirurgie, chirurgie bariatrică și onco-ginecologie. Pacienții vor putea aplica pentru a fi selectați in programul de operații pro bono printr-un formular care poate fi completat pe site-ul www.reginamaria.ro, în sectiunea Pro Bono. Selecția cazurilor va fi realizată de către echipa medicală aferentă fiecărei specialități.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York