Un mare oraș din România introduce taxa pe paragină pentru clădirile istorice nerestaurate. Impozitul crește cu 500%

Un mare oraș din România introduce taxa pe paragină pentru clădirile istorice nerestaurate. Impozitul crește cu 500%
Publicat: 06/02/2017, 18:04

Potrivit arhitecților, în Timișoara sunt aproximativ 14.000 de clădiri istorice, cele mai multe fiind amplasate în zonele Cetate, Iosefin și Fabric, majoritatea aflându-se într-o stare avansată de degradare, astfel că bucăți din fațadă cad, iar prea puțini sunt proprietarii interesați să le restaureze.

„Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW a numărat 14.000 de clădiri făcute înainte de 1940 în Timișoara. Evident, nu toate sunt sub protecție, dar sunt clădiri istorice prin vechimea lor. Încă nu este foarte clar numărul clădirilor istorice aflate sub protecție și tocmai de aceea și facem această parte de georeferențiere de clădiri, pentru a avea un inventar precis și un număr clar de clădiri care sunt conform legii în situri și ansambluri de monumente istorice. Cele mai multe clădiri istorice din Timișoara se află în cele trei mari cartiere istorice, respectiv zona Cetate, adică centrul Timișoarei și Piața Unirii, Fabric, mai ales în zona Pieței Traian, și cartierul Iosefin, care pornește de la podul de la Piața Maria și se întinde mult în oraș. Clădiri istorice sunt și în porțiuni din cartierul Elisabetin, în zona Bălcescu. Practic, o treime din oraș este sub protecția Legii 422 a monumentelor istorice”, a explicat, corespondentului MEDIAFAX, Sorin Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniul Național Timiș.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, spune că municipalitatea are fonduri pentru a reabilita doar o mică parte din clădirile istorice din oraș și, deseori, a făcut un apel la proprietari să le modernizeze cu bani din propriul buzunar, urmând ca banii de care dispune municipalitatea să fie redirecționați pentru renovarea clărilor care sunt „de mare interes pentru oraș”, adică cele aflate în Piața Victoriei și centrul istoric, mai ales că în anul 2021 Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, iar în oraș sunt așteptați numeroși turiști.

„Direcția de Urbanism a pregătit notificările pe care urmează să le primească proprietarii pentru realizarea lucrărilor de intervenție în vederea reabilitării imobilelor. Noi nu putem să folosim bani mulți de la bugetul local, bani care sunt ai tuturor timișorenilor, pentru a reabilita clădirile proprietate a câtorva. Noi intervenim alături de proprietari la câteva clădiri care sunt de mare interes pentru oraș: Piața Victoriei și centrul istoric sunt în prim planul preocupărilor noastre și sigur că putem lua câte o clădire care are o valoare excepțională și din celelalte zone istorice: Fabric, Iosefin. Dar ar fi un nonsens ca proprietarii să stea cu mâinile în sân și să aștepte să vină Primăria să le reabiliteze clădirile. Noi greu facem față să ne amenajăm școlile și spitalele așa cum trebuie și atunci nu are nicio logică să consumăm banii pentru a face ceea ce trebuie să facă, de fapt, proprietarii. Proprietarii trebuie să înțeleagă că este obligația lor să-și întrețină proprietățile și îi rog să facă demersurile în acest sens al pregătirii intervenției de reabilitare, pentru că altfel vor ajunge să primească amenzi mari și să fie încadrați la taxa pe paragină. Noi nu ne dorim asta, ne dorim să vedem că în oraș avem clădiri bine întreținute și să nu dăm nicio amendă. Dar cine stă în pasivitate, va plăti”, explică Nicolae Robu.

Potrivit unei Hotărâri de Consiliu Local adoptată la sfârșitul anului 2016, impozitul pe clădiri și impozitul pe teren va fi majorat cu până la 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite din Timișoara. Taxa pe paragină va trebui achitată începând cu data de 1 ianuarie 2018, iar până atunci, proprietarii vor fi notificați să înceapă lucrările de reabilitare a imobilelor.

Până în luna octombrie a anului trecut, Poliția Locală Timișoara a amendat peste 70 de proprietari de clădiri istorice aflate în stare de degradare, după ce au fost notificați și nu au făcut niciun demers pentru obținerea autorizațiilor de construcție pentru renovarea fațadelor. Potrivit Legii 422/2001, sancțiunile sunt cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

FOTO: PRESSALERT.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...