UNJR, revoltată că șefiile PICCJ, DNA și DIICOT „au fost negociate exclusiv pe criterii politice”

UNJR, revoltată că șefiile PICCJ, DNA și DIICOT au fost negociate exclusiv pe criterii politice
Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) consideră că funcțiile cele mai înalte din PICCJ, DNA și DIICOT "au fost negociate exclusiv pe criterii politice" și consideră "revoltătoare această atitudine a factorilor decidenți".
Publicat: 03/04/2013, 16:22
Actualizat: 28/09/2018, 10:02

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) consideră că funcțiile cele mai înalte din PICCJ, DNA și DIICOT „au fost negociate exclusiv pe criterii politice” și consideră „revoltătoare această atitudine a factorilor decidenți”.

UNJR ține să atragă atenția factorilor decidenți, într-un comunicat dat publicității miercuri, că aceștia „au agreat instituțional (la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției) ca procurorii din funcțiile cheie de conducere ale parchetului să fie numiți printr-o procedură transparentă, corectă, pe criterii meritocratice, în baza competenței și aptitudinilor specifice necesare exercitării acestor funcții importante în sistemul judiciar. Urmare a acestui acord, arată sursa citată, după respingerea de către Președintele României a primelor propuneri, procedura de selecție a fost reluată, parchetele fiind consultate în vederea propunerii unor candidați.

„Astăzi, constatăm nu doar că s-a abandonat fără nicio justificare rezonabilă această procedură, ci și faptul că funcțiile cele mai înalte în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au fost negociate exclusiv pe criterii politice, aparența creată prin propunerile formulate fiind aceea a unei înțelegeri politice cu privire la numirea în funcții cheie din sistemul judiciar”, afirmă UNJR.

Uniunea consideră „revoltătoare această atitudine a factorilor decidenți, care reflectă faptul că tergiversarea de mai bine de jumătate de an a numirilor în aceste funcții a fost numai rezultatul lipsei acordului politic cu privire la persoanele ce urmau să ocupe aceste funcții, cu toate că în ultimul raport de țară întocmit în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare procedura anterioară a fost criticată tocmai pentru lipsă de transparență”.

UNJR solicită ferm Consiliului Superior al Magistraturii să-și respecte hotărârea luată de a asigura o numire meritocratică și transparentă la acest nivel și să acționeze conform rolului său constituțional de garant al independenței justiției, ce implică totală transparență în selecția candidaților pentru cele mai înalte funcții în parchete, se mai arată în comunicat.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), iar Tiberiu Nițu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineața de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiției, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruț Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului șef al DIICOT.

Candidații la funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievați la sfârșitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit miercuri de Secția pentru procurori a CSM.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu