Veniturile colectate de ANAF în ianuarie au crescut anual cu 16%

Redactor:
Raluca Ghinea
Veniturile colectate de ANAF în ianuarie au crescut anual cu 16%
ANAF a colectat în ianuarie venituri totale de 19,25 miliarde lei, cu 14% peste programul de încasări și cu 16% mai mult decât în ianuarie 2015, iar ponderea acestora în PIB a urcat cu 0,22 puncte procentuale, la 2,58%, a anunțat luni Fiscul.

Programul de încasări pentru ianuarie prevedea venituri de circa 16,86 miliarde lei, prin corelare cu încasările efective din operațiuni tip „swap” și taxa clawback. În ianuarie 2015, Fiscul a încasat 16,59 miliarde lei.

La bugetul de stat, ANAF a încasat 14,16 miliarde lei, în plus cu 18% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 22% peste program. Încasările din TVA au crescut cu 20% comparativ cu ianuarie anul trecut, la 6,97 miliarde lei.

„Menționăm că încasările lunii ianuarie 2016 reflectă activitatea economică a lunii decembrie, deci pentru compararea cu veniturile încasate în luna ianuarie 2015 se are în vedere numai reducerea cotei de TVA pentru alimente și băuturi non-alcoolice, animale și păsări din specii domestice, semințe și ingrediente alimentare, servicii de restaurant și catering, de la 24% la 9%. Gradul de realizare a programului de încasari a fost de 120%”, se arată într-un comunicat ANAF.

La impozitul pe venit s-au încasat 2,24 miliarde lei, în scădere cu 2% (56,9 milioane lei), fiind în linie cu așteptările. Impozitul pe profit a generat venituri de 451,3 milioane lei, în urcare cu 48% (146,1 milioane lei), la care se adaugă sume suplimentare de 94 milioane lei de la agenții economici și de 52 milioane lei de la bănci.

Fiscul a încasat din „alte venituri” 1,6 miliarde lei, cu 15% mai mult decât în ianuarie 2014 și cu 52% peste nivelul programat, datorită creșterii impozitului pe dividende datorat de firme cu 9,6
milioane de lei, impozitului pe veniturile microintreprinderilor cu 22,8 milioane lei, taxelor pentru jocurile de noroc cu 19,5 milioane lei, impozitului pe veniturile din dobânzi cu 166,98 milioane lei și sumelor provenite din finanțarea bugetară a anilor precedenți cu 171,1 milioane lei.

Încasările suplimentare pe aceste segmente sunt contrabalansate de scăderi ale veniturilor din redevențe cu 54,4 milioane lei, din dividende cuvenite statului cu 59,8 milioane lei, ale sumelor rezultate din emiterea certificatelor verzi cu 66,75 milioane lei și ale impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a reglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, impozitului pe veniturile din exploatarea resurselor naturale, impozitului pe monopolul din sectorul energiei electrice și al gazului natural, cu 24,8 milioane lei.

În domeniul accizelor (inclusiv taxa pe viciu), încasările au crescut cu 29%, la 2,68 miliarde lei, cu un grad de realizare a programului de 122%, ca urmare a creșterii încasărilor din accize la produsele din tutun și a celor aferente taxei pe viciu.

La bugetul fondului național unic pentru asigurări de sănătate se constată o creștere a volumului sumelor încasate cu 13%, la 1,78 miliarde lei, iar la bugetul asigurărilor sociale de stat s-a înregistrat un avans de 9%, la 3,14 miliarde lei, însă cu 4% sub nivelul programat.

„Facem precizarea că încasările din ianuarie 2016 la acest buget sunt influențate negativ de creșterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii. Datorită creșterii cotei de contribuție cu 0,5 p.p, suma virată la fondul privat de pensii a fost cu 121,8 milioane de lei mai mare față de cea virată în ianuarie 2015, respectiv 317,8 milioane de lei – ianuarie 2015 față de 439,6 milioane de lei – în ianuarie 2016”, se precizează în comunicat.

ANAF a consemnat o creștere cu 16% la bugetul asigurărilor sociale pentru șomaj, la 162,1 milioane lei, cu 2% peste program.e 102%.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Marturii șocante din spitalul groazei de la Reșița. O pacientă dezvăluie cum sunt 'tratați' bolnavii
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
REZULTATE SONDAJ Mediafax și Ziarul Financiar. Cine câștigă alegerile parlamentare din 6 decembrie
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
A agățat o tipă în club, a adus-o acasă și a obligat-o pe soția sa...
Deschiderea mormântului PREOTULUI evreu CAIFA a scos la iveală ceva INCREDIBIL care provoacă o controversă...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Horoscop 4 decembrie 2020. Zodiile care au noroc în dragoste
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări, felicitări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest...
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Noi detalii ies la iveală! Cum se simte acum Gheorghe Visu, după ce a fost...
Inchide