Veniturile colectate de ANAF în ianuarie au crescut anual cu 16%

Veniturile colectate de ANAF în ianuarie au crescut anual cu 16%
Publicat: 08/02/2016, 17:49

Programul de încasări pentru ianuarie prevedea venituri de circa 16,86 miliarde lei, prin corelare cu încasările efective din operațiuni tip „swap” și taxa clawback. În ianuarie 2015, Fiscul a încasat 16,59 miliarde lei.

La bugetul de stat, ANAF a încasat 14,16 miliarde lei, în plus cu 18% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 22% peste program. Încasările din TVA au crescut cu 20% comparativ cu ianuarie anul trecut, la 6,97 miliarde lei.

„Menționăm că încasările lunii ianuarie 2016 reflectă activitatea economică a lunii decembrie, deci pentru compararea cu veniturile încasate în luna ianuarie 2015 se are în vedere numai reducerea cotei de TVA pentru alimente și băuturi non-alcoolice, animale și păsări din specii domestice, semințe și ingrediente alimentare, servicii de restaurant și catering, de la 24% la 9%. Gradul de realizare a programului de încasari a fost de 120%”, se arată într-un comunicat ANAF.

La impozitul pe venit s-au încasat 2,24 miliarde lei, în scădere cu 2% (56,9 milioane lei), fiind în linie cu așteptările. Impozitul pe profit a generat venituri de 451,3 milioane lei, în urcare cu 48% (146,1 milioane lei), la care se adaugă sume suplimentare de 94 milioane lei de la agenții economici și de 52 milioane lei de la bănci.

Fiscul a încasat din „alte venituri” 1,6 miliarde lei, cu 15% mai mult decât în ianuarie 2014 și cu 52% peste nivelul programat, datorită creșterii impozitului pe dividende datorat de firme cu 9,6
milioane de lei, impozitului pe veniturile microintreprinderilor cu 22,8 milioane lei, taxelor pentru jocurile de noroc cu 19,5 milioane lei, impozitului pe veniturile din dobânzi cu 166,98 milioane lei și sumelor provenite din finanțarea bugetară a anilor precedenți cu 171,1 milioane lei.

Încasările suplimentare pe aceste segmente sunt contrabalansate de scăderi ale veniturilor din redevențe cu 54,4 milioane lei, din dividende cuvenite statului cu 59,8 milioane lei, ale sumelor rezultate din emiterea certificatelor verzi cu 66,75 milioane lei și ale impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a reglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, impozitului pe veniturile din exploatarea resurselor naturale, impozitului pe monopolul din sectorul energiei electrice și al gazului natural, cu 24,8 milioane lei.

În domeniul accizelor (inclusiv taxa pe viciu), încasările au crescut cu 29%, la 2,68 miliarde lei, cu un grad de realizare a programului de 122%, ca urmare a creșterii încasărilor din accize la produsele din tutun și a celor aferente taxei pe viciu.

La bugetul fondului național unic pentru asigurări de sănătate se constată o creștere a volumului sumelor încasate cu 13%, la 1,78 miliarde lei, iar la bugetul asigurărilor sociale de stat s-a înregistrat un avans de 9%, la 3,14 miliarde lei, însă cu 4% sub nivelul programat.

„Facem precizarea că încasările din ianuarie 2016 la acest buget sunt influențate negativ de creșterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii. Datorită creșterii cotei de contribuție cu 0,5 p.p, suma virată la fondul privat de pensii a fost cu 121,8 milioane de lei mai mare față de cea virată în ianuarie 2015, respectiv 317,8 milioane de lei – ianuarie 2015 față de 439,6 milioane de lei – în ianuarie 2016”, se precizează în comunicat.

ANAF a consemnat o creștere cu 16% la bugetul asigurărilor sociale pentru șomaj, la 162,1 milioane lei, cu 2% peste program.e 102%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală