Virusul din China. Autoritățile române ar putea cumpăra termoscanere pentru aeroporturi, pentru a identifica persoanele cu febră

Virusul din China. Autoritățile române ar putea cumpăra termoscanere pentru aeroporturi, pentru a identifica persoanele cu febră
Publicat: 22/01/2020, 12:09

Alexandru Rafila a anunțat măsurile discutate la nivelul grupului de lucru convocat la nivelul Ministerului Sănătății, în contextul în care miercuri, la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății, se va stabili dacă va fi decretată stare de urgență.

„Astăzi (miercuri – n.red.), la Geneva, este o ședință de urgență, convocată de directorul general OMS. În cazul în care – și e foarte probabil – se declară urgență la nivel global, noi am făcut, în afară de un grup de lucru, nominalizarea unităților sanitare care să primească pacienți. E vorba de spitalele de boli infecțioase „Matei Balș” din București și cele din Iași, Cluj și Timișoara. S-a stabilit achitiția de reactivi și pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariției unor cazuri suspecte și, bineînțeles, există un set de măsuri de alertare a autorităților de sănătate publică și a tuturor unităților sanitare, inclusiv a medicilor de familie, privind definiția de caz, încât să fie informați dacă vin în contact cu o persoană care este suspectă și care trebuie să spunem foarte clar în acest moment a călătorit sau a avut contact cu o persoană care a călătorit în China”, a spus Alexandru Rafila.

Conform sursei citate, pe aeroporturi vor fi trimise echipe medicale care să asigure permanența.

„În ceea ce privește măsurile de la aeroport, sunt similare cu cele care au fost în timpul pandemiei de gripă, făcând referire la un set de informații care vor fi oferite tuturor călătorilor, posibilitatea de achiziție de termoscanere care să evidențieze eventualele persoane cu febră și care ar putea să răspundă definiției de caz. Nu în ultimul rând, vorbim de constituirea de echipe care să asigure permanența serviciilor medicale în aeroporturile internaționale”, a adăugat președinte SRM.

Un grup de specialiști în sănătate publică, boli infecțioase și microbiologie s-a întâlnit, miercuri, sub coordonarea secretarului de stat Nelu Tătaru, pentru a stabili măsurile ce se impun, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), legat de gripa din China.

Bilanțul deceselor a ajuns la nouă

Autoritățile chineze au anunțat miercuri că nouă persoane au decedat până acum din cauza noului tip de coronavirus, iar 440 de persoane au fost infectate, informează site-ul agenției de presă Reuters.

De asemenea, alte 2.197 de persoane care au intrat în contact cu persoane infectate au fost plasate în carantină, iar dintre acestea 765 au fost deja scoase de sub observație, întrucât nu au prezentat simptome ale infecției, a anunțat Li Bin, vicepreședintele Comisiei Naționale de Sănătate. Oficialul a adăugat că există indicii potrivit cărora virusul se transmite pe cale aeriană.

Anterior, autoritățile chineze din domeniul medical anunțaseră că virusul se transmite de la om la om.

Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al OMS a declarat deja că cel mai probabil numărul de cazuri va crește pe măsură ce autoritățile chineze vor continua testarea cetățenilor. „Dacă monitorizarea și testările sunt sporite, atunci este foarte posibil să obținem alte cifre”, a spus acesta.

Cinci țări deja afectate

Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Epidemiilor a depistat în Statele Unite primul caz de coronavirus provenind din China. Până acum, virusul a fost depistat în cinci țări.

Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe a transmis marți o avertizare de călătorie în China, recomandănd cetățenilor români să evite temporar, deplasările în provincia chineză Hubei.

Potrivit MAE și autorităților sanitare europene, răspândirea coronavirusului ar putea fi amplificată de faptul că în această perioadă perioadă intensă în ce privește călătoriile interne în R.P. Chineză..

Potrivit datelor ECDC, creșterea numărului de călători din această perioadă duce la creșterea riscului de infecții. Sărbătorile de Noul An Chinezesc / Festivalul Primăverii, care durează din 25 ianuarie, până în 4 februarie, atrag anual milioane de oameni.

Ce sunt coronavirusurile

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 – 2003.

Un coronavirus este vinovat și de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat inițial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.

Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS și MERS, având drept simptome principale febra și dificultățile respiratorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Regula care NU îți dă voie să circuli cu mașina. E OBLIGATORIU conform Codului Rutier...
Zodiile care dau lovitura vieții. Luna mai vine cu schimbări fabuloase
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...