VIRUSUL ZIKA A AJUNS ÎN ROMÂNIA. Cum se transmite infecția care a declanșat URGENȚA MEDICALĂ pe continentul american

VIRUSUL ZIKA A AJUNS ÎN ROMÂNIA. Cum se transmite infecția care a declanșat URGENȚA MEDICALĂ pe continentul american
Publicat: 12/07/2016, 13:59
Actualizat: 05/02/2018, 10:53

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a confirmat prezența virusului Zika la o femeie în vârstă de 27 de ani care s-a întors dintr-o călătorie în Martinica. Tânăra locuiește în Sectorul 6 al Capitalei. „A fost o călătorie de lucru a acestei tinere care s-a deplasat în interes de serviciu. A stat aproape o săptămână”, a spus Colintineanu.

Tânăra s-a prezentat la spital a doua zi după întoarcerea din Martinica.

„Cazul este unul izolat, legat de o călătorie pe care a efectuat-o într-o zonă cu transmitere activă a virusului”, a explicat Laurențiu Colintineanu.

Potrivit acestuia, nu este vorba despre o infectare pe teritoriul României, ci despre un caz de import din zone de risc. Probele de la tânăra pacientă au fost prelevate la Victor Babeș și au fost analizate atât în laboratorul spitalului, cât și la Institutul Cantacuzino. Diagnosticul a fost confirmat în sensul în care istoricul de călătorie într-o zonă cunoscută cu potențial de transmitere, simptomele și rezultatele analizelor susțin diagnosticul de infectare cu Zika.

„Înțelegem că vestea poate provoca îngrijorări. Se transmite în special prin înțepătură de țânțar, iar în România există țănțari din această familie marenumită Aedes însă altă subspecie denumitpă Albopictus care este o subspecie cu un risc redus de transmitere a acestui virus. există și posbilitatea de transmitere a virusului prin relații sexuale, respectiv prin sânge”, a explicat Colintineanu.

Totuși, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a ținut să sigure că virusul nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu pielea și având în vedere că este un caz izolat, riscul de transmitere pe teritoriul României este minim.

Medicii au informat-o deja pe pacientă care sunt măsurile pe care trebuie să le ia, iar persoanele care merg la Jocurile Olimpice au fost rugate să-și monitorizeze starea de sănătate.

Ministerul Sănătății a informat Centrul European pentru Controlul și Prevenția Bolilor Transmisibile despre apariția acestui caz izolat. De asemenea, Ministerul Sănătății este în contact și cu Organizația Mondială a Sănătății.

În timpul zilei de ieri Ministerul a comunicat cu reprezentanții Primăriei Capitalei și Primăriilor Sectoarelor 3 și 6 despre necesitatea începerii unor acțiuni de dezinsecție împotriva țânțarilor, pentru că în Sectorul 3 se află Spitalul Victor Babeș, iar domiciliul pacientei este în Sectorul 6. Potrivit informațiilor de la autoritățile localee, Ieri seară ar fi început deja acțiunea de tratare împotriva țânțarilor de către Primăria Capitalei.

„Această infecție de regulă nu evoluează sever, principala problemă este faptul că pot să apară malformații congenitale, în special microcefalie, atunci când o femeie însărcinată este infectată cu Zika”, a explicat medicul specialist Gabriel Popescu.

În ceea ce privește tratamentul, nu există un tratament specific, dedicat antiviral împotriva virusului Zika – repaus, odihnă, medicație corespunzătoare.

„Deși avem doar un caz izolat, și poate altul unu, două, trei care vor apărea ca și cazuri de import, această discuție ne prilejuiește să aminim trei idei importante: înainte de a călători într-o zonă exotică este foarte important ca persoana care urmează să călătorească să își monitorizeze starea de sănătate”, a asigurat medicul Gabriel Popescu.

Infecția cu virusul Zika a fost declarată o urgență mediacală globală de Organizația Mondială a Sănătății, după ce numărul persoanelor infectate a atins limite impresionante în America Latină și a început să se extindă la nivelul tuturor continentelor.

Ce este ZIKA

Virusul Zika a fost identificat pentru prima dată la o maimuță din Africa, în 1947. Primul caz de transmitere la om, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, s-a înregistrat în 1968. La fel ca în cazul febrei dengue, virusul este transmis prin mușcătură de țânțarii Aedes Aegypti, cunoscuți și drept țânțari-tigru, originari din zonele tropicale și sub-tropicale.

În aproximativ 70-80% din cazuri, această infecție trece neobservată, din cauza asemănării simptomelor ei cu cele ale unei răceli. Persoanele care contactează virusul Zika au, de cele mai multe ori, febră și dureri de cap. În unele cazuri, manifestările pot merge până la conjunctivită, ganglioni, erupții cutanate sau dureri ale mușchilor și articulațiilor. Aceste simtome durează între două și șapte zile.

Îngrijorarea apare atunci când vorbim despre complicațiile acestei infecții, în special cele care vizează femeile însărcinate. Virusul Zika este asociat unor afecțiuni neurologice și malformații ale fetușilor femeii însărcinate care este purtătoare a infecției. În Brazilia și în Polinezia Franceză au fost înregistrate astfel de cazuri, printre care manifestarea sindromului Guillan-Barre, boală autonomă care se manifestă printr-o slăbiciune sau chiar paralizie progresivă a membrelor.

În aceeași zonă au fost semnalate microcefalii (dimensiuni anormal de mici ale craniului) și anomalii în dezvoltarea cerebrală la fetușii și nou-născuții mamelor care sunt sau rămân însărcinate în timpul epidemiilor de Zika și au contactat virusul. Numărul de microcefalii la nou-născuți semnalat în Brazilia a crescut enorm, ajungând de la 167 de cazuri în 2014, la aproximativ 3.900 până în prezent. 49 dintre bebelușii născuți cu astfel de malformații au murit în ultimul an. Totuși, doar în 6 cazuri s-a demonstrat că mamele erau purtătoare ale virusului Zika.

„Expansiunea foarte rapidă a virusului Zika spre noi zone geografice, unde populația este slab imunizată, este un subiect serios de îngrijorare, având în vedere în special legatura între o infecție în timpul sarcinii și copiii născuti cu un craniu mic”, a declarat luni directoarea generală a OMS, Margaret Chan pentru BBC.com. Ea a adăugat că „legătura cauză-efect între infecția cu Zika în timpul sarcinii și microcefalie nu a fost încă stabilită”, dar că „dovezile circumstanțiale sunt foarte îngrijoratoare”.

Guvernele mai multor state au recomandat cuplurilor să evite sarcinile în următoarele luni, printre care Columbia, Ecuador, Jamaica, dar și Statele Unite ale Americii. Cea mai drastică recomandare a fost făcută de Guvernul din Salvador, care a sfătuit femeile să nu rămână însărcinate în următorii doi ani.

O infecție pentru care nu există tratament

În prezent nu există medicamente sau vaccinuri împotriva virusului. Bolnavilor li se recomandă să se hidrateze și să se odihnească. Medicația se reduce la clasicele pastile împotriva durerilor și febrei.

„Nu avem medicamente și nici vaccinuri. Este un deja-vu, pentru că exact așa s-a întâmplat și în cazul Ebola. Este importantă crearea unui vaccin cât mai repede posibil”, a declarat pentru Reuters, Trudie Lang, profesor la Universitatea din Oxford.

Potrivit Reuters, Institutul Butantan din Sao Paulo a început deja să facă cercetări referitoare la acest virus și intenționează să creeze un vaccin împotriva Zika într-un timp record. Directorul Institutului a avertizat, însă, că acest demers poate dura de la 3 până la 5 ani.

De asemenea, reprezentanții a două companii farmaceutice din Marea Britanie și Franța au declarat că vor încerca să-și folosească tehnologiile pentru a dezvolta un vaccin care să lupte împotriva acestei maladii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
Kate şi William, fotografie inedită la 13 ani de la căsătorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?