Voiculescu a cerut ca dosarul său de corupție să fie restituit procurorilor DNA

Voiculescu a cerut ca dosarul său de corupție să fie restituit procurorilor DNA
Publicat: 09/04/2013, 16:02
Actualizat: 06/07/2016, 12:46

Avocații lui Dan Voiculescu au cerut la termenul de marți ca dosarul de corupție în care este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare să fie restituit procurorilor DNA. Dacă instanța va aproba această cerere, dosarul lui Voiculescu ar urma să fie refăcut și trimis din nou în judecată. Dosarul este pe rolul instanțelor din 2008, iar anul trecut Curtea Supremă era la un pas să îl finalizeze, dar Voiculescu a demisionat din Parlament, astfel că dosarul s-a mutat la Tribunalul București.

Avocatul Gheorghiță Mateuț a declarat că a formulat acestă cerere pentru că dosarul este judecat acum de o nouă instanță care ar avea competența să verifice toate dispozițiile date în acest dosar de magistrații Curții Supreme. „Codul de Procedură prevede că, dacă se declină competența, atunci instanța la care se trimite cauza are competența să verifice actele de dosar. Adică noi am cerut să verifice încheierea prin care ICCJ a dispus în 2010 să respingă cererea de refacere a urmăririi penale”, a declarat Mateuț, pentru gândul.

În iunie 2012, dosarul de corupție al lui Voiculescu era pe punctul de a fi soluționat pe fond de judecătorii Curții Supreme. De atunci, dosarul a fost plimbat între Curtea Supremă și Tribunalul București, deoarece Dan Voiculescu și-a dat demisia de două ori din Parlament. Atunci când a fost senator, dosarul a fost judecat de Curtea Supremă, iar când și-a dat demisia, dosarul a fost mutat la Tribunalul București.

Voiculescu ar putea scăpa de proces

Dacă instanța va decide să restituie dosarul procurorilor DNA, practic, Voiculescu primește o amânare generoasă de câțiva ani, pentru că procurorii trebuie să refacă toate actele din dosar. După ce aceste acte sunt refăcute, dosarul este trimis din nou în judecată. Până acum, au trecut cinci ani de la judecarea dosarului. În aceste condiții, există posibilitatea ca Voiculescu să scape de acest dosar, deoarece faptele pentru care a fost trimis în judecată se prescriu în 2018.

După ce a fost mutat ultima oară la Tribunalul București dosarul a fost judecat de către judecătoarea Viorica Dinu care acum este arestată pentru fapte de corupție. Acum dosarul este judecat de judecătoarea Grațiela Constantin.

Ce conține dosarul de corupție

Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată în 4 decembrie 2008, la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator, el fiind învestit pe 15 decembrie 2008. Procurorii susțin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții in Băneasa, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real.

Dan Voiculescu a fost acuzat de infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate, în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani. Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Sorin Pantiș, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnișoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.

Poziția oficială a inculpatului Voiculescu

În rechizitoriul întocmit de DNA în 2008 se reține că inculpatul Dan Voiculescu nu a dorit să facă nici un fel declarații în fața procurorilor DNA. În rechizitoriu, se consemnează doar că Dan Voiculescu a transmis prin avocatul său, Marian Nazat, că se consideră nevinovat și că, în opinia sa, este vorba de un dosar politic.

De asemenea, Dan Voiculescu a trimis CSM o scrisoare în care se plânge că presa nu a relatat corect despre dosarul său de corupție și că imaginea sa a avut de suferit.

Istoricul dosarului

4 decembrie 2008. Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator.

15 decembrie 2008. Voiculescu este învestit în funcția de senator.

28 octombrie 2009. Dosarul ajunge la Curtea Supremă și începe judecarea pe fond.

25 iunie 2012. Voiculescu iși dă demisia din Senat și dosarul este trimis la Tribunalul București.

20 decembrie 2012. Tribunalul București a judecat șase termene în care nu a soluționat dosarul și decide să trimită dosarul la Curtea Supremă.

11 ianuarie 2013. Dosarul ajunge la Curtea Supremă care dă termen pe 25 aprilie, iar apoi pe 31 ianuarie.

28 ianuarie. Cu trei zile înainte de primul termen, Voiculescu își dă din nou demisia, iar dosarul va fi trimis la Tribunalul București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Kevin Spacey a cedat și a izbucnit în lacrimi la TV, când a fost...
Mesajul ilar scris de o angajată pe caserola din frigiderul de la muncă: „Nu-mi mâncați...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp...
Răsturnare de situație! Ce se întâmplă cu voturile de la sectorul 1
Un bucureștean a fost OBLIGAT să plătească bacșiș, într-un local din Centrul Vechi. I-a venit...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Un britanic a rămas fără 30.000 de euro într-o singură noapte în Centrul Vechi. Cum...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Un cunoscut manelist a urcat pe scenă alături de trupa Coldplay. Momentul artistic a fost...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Nemții au pus mâna pe noul DUSTER 2024 și l-au tunat. Modificările sunt notabile -...
Diana Şoşoacă a mers după "victoria" de la Europarlamentare la ambasada Rusiei. La eveniment a...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Ordin obligatoriu peste tot în Europa. Se aplică începând cu 4 iulie
Un nou drum expres. Cea mai bună veste pentru șoferi
Imagini tulburătoare de la priveghiul make-up artistului Anca Molnar. Gestul neobișnuit făcut la căpătâiul regretatei...
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Cum a petrecut Loredana Groza de ziua ei de naștere? Artista a făcut senzație: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Pe vremea lui Ceausescu, Bulă intră în măcelărie: - Aveţi mânzat?
Cercetătorii au descoperit o autostradă a insectelor în Pirinei. O adevărată minune a naturii
×