Vosganian: Dacă Parlamentul nu aprobă memorandumul privind Rompetrol, toate înțelegerile cad

Vosganian: Dacă Parlamentul nu aprobă memorandumul privind Rompetrol, toate înțelegerile cad
Publicat: 10/05/2013, 09:55
Actualizat: 08/02/2016, 01:48

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că dacă Parlamentul nu este de acord cu prevederile memorandumului pentru Rompetrol toate înțelegerile vor fi anulate și se va merge pe formula „ori totul ori nimic” și susține că statul ar fi fructificat orice altă șansă de a obține mai mulți bani.

„Despre Rompetrol am o opinie în calitate de fost ministru de Finanțe si a doua ca senator. Am fost ministru peste un miliard și ceva de dolari datorii ale diverselor țări către România. Foarte grăbite să-și onoreze obligațiile (ironic – n.r.) Mozambic, Mongolia, Cuba. A fost și o înțelegere la Paris cu Irakul. Aveam o datorie a Irakului de 900 milioane de dolari, din care ni s-au oferit cu generozitate 200 milioane dolari. Cuba nu vrea să dea nimic. Mongolia a devenit Siberia celor de la Finanțe. Dacă vrei să pedepsești un lucrător din Finanțe, îl trimiți în Mongolia să negocieze datoria. Așadar, sunt datorii care nu mai au șanse de recuperare”, a afirmat Vosganian joi într-o conferință de presă.

Explicația lui a venit ca răspuns la o întrebare de ce statul a aprobat memorandumul cu Rompetrol, prin care va primi 200 milioane dolari din datoria de 603 milioane dolari, cu doar trei zile înainte de a se pronunța instanța din Constanța, care ar fi putut da o decizie favorabilă statului.

„Spuneți că există un proces în instanță. Informațiile pe care le avem nu sunt la fel de optimiste. De aceea, lângă ministrul din mine vine senatorul din mine (…). Acest act normativ merge în Parlament. Acolo se vor pune toate întrebările din lume și transparența va fi deplină. Parlamentul, în înțelepciunea lui, așa cum a făcut și în alte privatizări, va oferi toate informațiile”, a precizat ministrul.

El a arătat că dacă Parlamentul nu e de acord cu prevederile din memorandum, aduci toate înțelegerile cad.

„Dacă Parlamentul respinge așa-numitul hair-cut, tăierea de datorii, rămâne să ne reîntoarcem la formula ori totul ori nimic. Eu ma îndoiesc că cineva din partea Guvernului, dacă exista o șansă să se obțină mai mult, nu o fructifică. Nu cred că cineva își asumă riscul să nu o joace. Nu cred că Niță și ceilalți își joacă destinul politic și destinul civil. Cum e vorba de o lege adoptată de Parlament, să așteptăm decizia politică”, a conchis ministrul de resort.

Guvernul a anunțat statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acțiunile Rompetrol Rafinare (RRC), iar 25 milioane dolari din suma totală reprezintă prima convenită pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorității absolute de vot la Rompetrol Rafinare, operațiunea fiind avizată în ședința de miercuri a Guvernului.

Potrivit Guvernului, memorandumul include un angajament de cumpărare printr-o procedură competitivă a unui pachet de acțiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare deținut în prezent de Ministerul Economiei prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, la un preț minim garantat de 200 milioane dolari.

Din totalul sumei, 175 milioane dolari reprezintă prețul acțiunilor vândute, iar 25 milioane dolari reprezintă prima convenită de către părți pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorității absolute de vot la Rompetrol Rafinare, care îi va permite să adopte orice decizie în legătură cu această companie.

Suma va fi plătită către OPSPI la finalizarea tranzacției, într-o singură tranșă.

Statul român își va menține o participație nediluabilă de 18% pe o perioadă de trei ani, iar după expirarea acestei perioade va avea posibilitatea să implementeze o nouă procedură de privatizare pentru vânzarea acesteia. În această perioadă, conform înțelegerii, nu va interveni nicio reducere sau diluare a participației OPSPI la capitalul social al Rompetrol Rafinare.

La finalul acestei perioade, grupul Rompetrol este de acord să participe în cadrul „oricărei proceduri de privatizare” prin care OPSPI va vinde acțiunile rămase și să ofere un preț care să reflecte „valoarea justă” a acestor acțiuni, valoare care va fi determinată la momentul vânzării.

Grupul Rompetrol va continua să dețină un drept de preferință la cumpărarea acțiunilor rămase.

LOTO, LOTO 6/49. Numerele EXTRASE joi, 9 mai. Premii uriașe la LOTO 6/49, LOTO 5/40, JOKER și NOROC

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie