Ziua Națională – 1 Decembrie la Alba Iulia | Festivitățile au început cu Marșul Unirii / Premierul Ludovic Orban, prezent la ceremonii

Ziua Națională - 1 Decembrie la Alba Iulia | Festivitățile au început cu Marșul Unirii / Premierul Ludovic Orban, prezent la ceremonii
Publicat: 01/12/2019, 15:09

A început ceremonia militară de la Alba Iulia

A început parada militară de 1 Decembrie de la Alba Iulia. Ziua Națională a început la Alba Iulia cu Marșul Unirii, urmat de depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul Marii Uniri.

La defilarea trupelor și tehnicii militare participă 1.400 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Administrația Națională a Penitenciarelor, 110 mijloace tehnice și aproximativ 15 aeronave.

Ziua Națională a început la Alba Iulia cu Marșul Unirii, cu pornire de la gara feroviară, la care au participat câteva sute de oameni. Aceștia au avut steaguri și au strigat „Unitate națională” sau „Basarabia e România”.

A avut loc apoi ceremonia de depuneri de coroane la Monumentul Unirii, urmată de tradiționalul moment de primire a soliilor Cetăților de Scaun și citirea „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”.

La manifestările din Alba Iulia este prezent și premierul Ludovic Orban. De altfel, premierul a fost abordat pe traseu de un bărbat, care l-a rugat „să se țină de cuvânt”. Orban i-a dat cartea sa de vizită, spunând că îl poate căuta oricând, dar să nu folosească Ziua Națională „pentru a da naștere unor discuții”.

Știre inițială

Începând cu ora 10.00, la Alba Iulia se va desfășura ceremonia de depuneri de coroane la Monumentul Unirii urmată de tradiționalul moment de primire a soliilor Cetăților de Scaun și citirea „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”, deoarece aici, de Ziua Națională, se sărbătorește în fiecare an și Marea Unire de la 1918.

După o slujbă religioasă care va avea loc la Catedrala Încoronării, va începe defilarea trupelor și tehnicii militare la care vor participa 1400 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Administrația Națională a Penitenciarelor, 110 mijloace tehnice și aproximativ 15 aeronave.

Manifestările mai cuprind Marea Unire a Bucătarilor care pregătesc masa populară: 10.000 de porții de fasole cu cârnați ce vor fi distribuite gratuit participanților la sărbătoare.

Programul mai cuprinde un concert de muzică populară cu zeci de artiști consacrați și tinere talente ale genului și spectacole de reconstituire istorică denumite „Revista de front – Garda românească 1918″, „Intrarea Armatei Române în Alba Iulia” și „Retragerea Armatei Române cu torțe”, iar sărbătoare se încheie cu un spactacol de artificii.

La evenimentele organizate de Ziua Națională va fi prezent și premierul Ludovic Orban, însoțit de o parte dintre miniștri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase