Mesajul-manifest al lui Mihai Bendeac pentru românii care au ieșit în stradă

Mesajul-manifest al lui Mihai Bendeac pentru românii care au ieșit în stradă
Publicat: 06/11/2015, 16:26
Actualizat: 31/01/2018, 06:20

„Cine suntem noi?”, „Cine vine?”, „Cine pleacă?”. Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care și le pune actorul în mesajul-manifest postat pe pagina sa de Facebook. Mihai Bendeac atrage atenția celor care vor schimbarea și sugerează că românii ar trebui să se schimbe, înainte de toate, pe ei înșiși.

Actorul nu crede că pedepsirea unei mici părți a celor care, timp de 25 de ani, au influențat evoluția României, va rezolva problema. Bendeac îi invită pe români să își imagineze cum ar reacționa ei dacă ar primi o amendă, chiar dacă ar ști că au greșit. El reclamă perpetuarea corupției în ultimii 25 de ani nu doar de cei aflați la conducere, ci de societate în general.

Mihai Bendeac amintește și că în ultimii ani, mii de români au murit și totuși nimeni nu s-a revoltat: „Și, totuși, avem un pic de jenă pentru faptul că, brusc, luăm situația În serios abia când 300 de oameni ard de vii? Păi în ultimii ani au murit MII și MII din cauza stării șoselelor, din cauza condițiilor din spitale. Doar că nu au murit în același timp. Ghinion…”

Numele lui Mihai Bendeac era și el vehiculat ieri printre cele propuse drept reprezentante ale societății civile la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis.

„UN PIC DE JENA AVEM SI NOI?
Inainte sa schimbam clasa politica, e necesara o actiune simpla. Sau, ma rog, care pare simpla. PRIVITUL IN OGLINDA.

Cine suntem noi?

Nu de alta, dar oamenii politici si factorii de decizie din ultimii 25 de ani nu insumeaza un grup mafiot de 10-15 interlopi. Nu.. 25 de ani inseamna ZECI DE MII de: senatori, deputati, secretari si subsecretari de stat, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, primari, viceprimari, consilieri, sefi de politie locala, consilieri municipali, comunali.

De cate ori s-a intamplat ca vreunul dintre acesti, REPET, zeci de mii de cetateni care s-au perindat, sa fi iesit in fata natiunii cu discursul: „Fratilor! De 2 ani de zile port dupa mine un dispozitiv de inregistrare! Iata ce se intampla!” Apoi, sa arunce dintr-un microbuz genti intregi de casete sau CD-uri si sa ceara protectia oamenilor.

Ia sa ne gandim… Hmm.. Niciodata.

Acesti zeci de mii de oameni erau tatari? Kurzi? Afgani? Nu prea… Erau cetateni romani. Cu tata roman, mama romanca.

Pai, in momentul in care ajungi sa ceri schimbarea TUTUROR, trebuie sa ai in seama doua chestiuni ESENTIALE:
1. CINE VINE?
2. CINE PLEACA.

Nu cumva problema este a noastra, a tuturor?
Suntem cinstiti cu noi insine?
Suntem indeajuns de educati? De evoluati? De RESPONSABILI?

Sa facem un exercitiu de imaginatie al dracului de dur.

Care ar fi fost reactia tinerilor din Colectiv in cazul in care niste inspectori ISU ar fi intrat in club pe la ora 22.00, ar fi oprit muzica si ar fi spus: „Acest concert trebuie oprit. Aici nu se respecta minine norme de siguranta.”

Dar sa ne raspundem sincer! Care ar fi fost reactia?

Evident ca acei criminali au avut buna stiinta in momentu in care au facut acel club asa cum l-au facut. Evident ca, da, coruptia ucide! Evident ca nu noi, ci primaria, autoritatile, trebuie sa se asigure cat de sigur este un local sau cate iesiri de siguranta are un club.

Dar cat la suta din populatie ar reactiona normal daca ar primi o amenda pentru ca a aruncat un ambalaj pe jos? Si cat la suta din populatie ar reactiona urat?

SA-I SCHIMBAM!
DAR SA FIM SIGURI CA NE SCHIMBAM SI NOI!

Nu suntem perfecti. Perfect e numai Patriarhul! (sic!)
Altminteri, e simplu, psihologic vorbind, sa dai vina pe cineva, pe ceva.
Generatia noastra merita mai mult decat generatia parintilor nostri. Sau a bunicilor nostri. Din multe motive. Ei au tacut cu capul plecat in ceausism, apoi au votat fara cap in iliescenism.

SA SCHIMBAM TOATA CLASA POLITICA! SA FACEM ASTA!
DAR DUPA O SCURTA PRIVIRE IN OGLINDA.
ATAT…

Cat despre cerintele fata de „noua” clasa politica. Pai… Au facut niste baieti o proclamatie acum 25 de ani la Timisoara. Daca se poate, macar dupa un sfert de veac sa incercam sa…

Si, totusi, avem un pic de jena pentru faptul ca, brusc, luam situatia in serios abia cand 300 de oameni ard de vii?

Pai in ultimii ani au murit MII si MII din cauza starii soselelor, din cauza conditiilor din spitale. Doar ca nu au murit in acelasi timp. Ghinion..

‪#‎colectiv‬ ‪#‎generatiata‬”, notează Mihai Bendeac pe contul său de Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase