Gabriela Sîrbu, Profi: „Am investit peste 50 de milioane lei, în ultimii 10 ani, în proiecte dedicate susținerii comunității”

Publicat: 05/12/2023, 10:41
Actualizat: 05/12/2023, 10:45

Retailerul local Profi a investit peste 50 de milioane lei în proiecte CSR (Corporate Social Responsibility), în ultimii 10 ani. Doar în anul 2023 s-a implicat în 163 de proiecte, pe cele șapte direcții de acțiune sănătate, educație, mediu, sport, cultură, social și inovație.

Datele precum și detalii despre proiectele în care s-a implicat Profi au fost oferite, în exclusivitate pentru Gândul, de Gabriela Sîrbu, director de sustenabilitate.

Ce a însemnat anul 2023 pentru Profi, din punct de vedere al implicării în proiectele CSR?

În anul 2023, prin 163 de proiecte, Profi și-a continuat și intensificat programul de susținere a comunității, intervenind pe toate cele șapte direcții de acțiune ale sale: sănătate, educație, mediu, sport, cultură, social și inovație.

Se poate estima care a fost valoarea totaă a sumelor investite in acest an pentru sustinerea proiectelor CSR?

Profi a investit peste 50 de milioane lei în ultimii 10 ani în proiecte dedicate susținerii comunității.

De 10 ani există implicarea Profi în proiectele CSR – există vreun aspect către care s-a orientat Profi cu mai mare atenție în anul 2023?

În acest an, ne-am amplificat considerabil susținerea pe care o acordăm micilor producători artizanali. Am mărit la 26 numărul de magazine din 20 de orase unde peste 120 dintre acești mici producatori locali își pot expune și vinde produsele la Raftul cu Bunătăți Locale.

Nu mai puțin important, am lansat “Via Profi”, o platformă digitală, unică în România, ce conectează consumatorii și micii producători locali artizanali, care pune sub lumină tradițiile culinare active și oamenii care le țin pe acestea în viață, pe trasee de explorare a României, oferind publicului larg opțiuni locale, sănătoase și sustenabile.

Via Profi este un proiect non-comercial, de responsabilitate socială, prin care Profi îți propune să sprijine satul românesc, prin susținerea producătorilor mici artizanali și să ofere acces generațiilor viitoare la rădăcinile neamului românesc, prin tradiții, gusturi și meșteșuguri.

Gabriela Sîrbu

„Am organizat caravane medicale în zone rurale unde cabinetele medicale sunt o raritate”

Ce inițiative din domeniul sănătații au fost susținute de Profi în acest an? Cum poate susține mediul de business proiectele din sănătate în special în mediul rural? Cum poate fi susținută inițiativa aducerii cadrelor medicale de specialitate la sat?

Prin parteneriate cu ONG-uri, cum ar fi Asociația pentru ATI “Aurel Mogoșeanu”, am organizat caravane medicale în zone rurale unde cabinetele medicale sunt o raritate. În acest fel, nu doar că le-am facilitat localnicilor binevenite controale medicale, dar am și transmis unui public mai larg bucuria pe care o resimt medicii care se implică în viața satului românesc.

Sperăm că aceste acțiuni se constituie în bune exemple și surse de inspirație pentru cât mai mulți medici și sustinători ai medicinei la sate. Am început și un nou proiect pe termen lung, denumit Salonul #OameniiDeLaProfi – care va fi în cadrul noii secții de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Târgu Mureș – secție care va fi construită de la ZERO, în parteneriat cu ACV România/Asociația Cristi Vasiliu si Asociația Inima Copiilor.

Nu mai puțin salvatoare este susținerea pe care o acordăm Asociației Blondie în demersul său de a transporta copilași grav bolnavi pentru a ajunge la spitalele din străinătate care le pot oferi şansa la viață.

„Punem suflet în educație și sprijinim copiii din centrele de plasament”

Din punct de vedere educațional, care au fost proiectele către care Profi s-a orientat cu precădere? Cum poate fi prevenit și diminuat abandonul scolar? Cum pot fi susținuți copiii care provin din medii defavorizate?

Educația are implicații semnificative în prosperitatea economică a fiecărui individ în parte, a fiecărei comunități, a fiecărei națiuni. Educația rămâne principala cale prin care valorile și tradițiile se transmit din generație în generație, oferind fiecărui individ oportunitatea de a acumula cunoștințele și de a își dezvolta atitudinile și abilitățile necesare pentru a deveni un cetățean informat și activ, care contribuie la propășirea comunității sale și a națiunii.

În 2023 am continuat parteneriatul cu Școala Încrederii, început in 2020. Copiii din sistemul școlar românesc nu sunt văzuți pentru cine sunt ei cu adevărat, iar Școala Încrederii schimbă sistemic modul în care se face educație, gratuit, școală cu școală: timp de 5 ani o echipă de specialiști lucrează cu toți cei implicați în educația copiilor, de la directori la părinți, pentru a crea un mediu în care copiii să-și atingă potențialul maxim. Pentru că fiecare copil merită, și fiecare copil, din fiecare școală, contează.

Anul acesta, alături de Asociația Ora lui Robert, am reușit să le oferim celor 470 de copii din centrele de plasament amintiri frumoase și momente distractive, căci punem suflet în educație și sprijinim copiii din centrele de plasament!

Ne-am alăturat și Asociației Îngeri pentru suflete pentru a sprijini proiectul Dulăpiorul Fermecat unde din suflet, pentru copiii nevoiași, am echipat primele trei astfel de dulăpioare de unde cei mici își pot lua ori de câte ori au nevoie rechizitele necesare, pixuri, caiete, ghiozdane, creioane colorate, penare și multe altele.

Iar pentru că lectura este o prioritate, la biblioteca liceului Tehnologic Stefan Hell – structura Școala Gimnazială Sfânta Ana, Sântana, am creat pentru școlari Raftul Profi, un colț al lecturii, cu peste 300 de cărți, atât din literatura română, cât și din cea universală, potrivite pentru copiii din ciclul primar și gimnazial.

Împreună cu Asociația Pastel am dezvoltat proiectul “Mare de Bine” care a oferit copiiilor cu rezultate bune la învățătura, din medii defavorizate, oportunitatea de a experimenta pentru prima dată valurile mării și de a se bucura de o tabără inedită, timp de trei zile, pe litoralul Mării Negre.

„Tradiția, cultura și meșteșugurile străvechi au fost celebrate cu pasiune”

Zona culturală – Profi este un susținător al autenticului, cum au fost susținute meșteșugurile, tradițiile, arta populară? Dar conservarea culturală?

Oferim sprijin activităților și proiectelor culturale care asigură o contribuție integrată la misiunea și la politicile noastre față de viața socială. În acest an, când Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, ne-am implicat în calitate de partener principal și am adus producători din Via Profi în Piața Urbană organizată în cadrul Festivalului Plai.

Târgul producătorilor locali a fost completat de ateliere inedite în care tradiția, cultura și meșteșugurile străvechi au fost celebrate cu pasiune.

Tot în acest an am susținut și cea de-a 11-a ediție a deja celebrului festival JAZZx, la care am fost onorați să fim parteneri premium.

„Întreprinderile sociale pot contribui la dezvoltarea economică a comunităților”

Cum pot deveni întreprinderile sociale motor al dezvoltării locale?

Întreprinderile sociale au un impact semnificativ în comunitate și ar trebui sprijinite din mai multe motive importante. Ele aduc o serie de beneficii comunității: întreprinderile sociale angajează frecvent membri ai comunităților locale, contribuind astfel la reducerea șomajului și la creșterea veniturilor familiilor din zonă.

Totodată, prin activitățile lor comerciale, întreprinderile sociale pot contribui la dezvoltarea economică a comunităților, generând venituri și impozite reinvestibile apoi în infrastructură și servicii publice.

Multe întreprinderi sociale au ca misiune abordarea unor probleme sociale sau ecologice critice cum ar fi sărăcia, degradarea mediului sau excluziunea socială. Contribuind la soluționarea acestor probleme, ele aduc beneficii semnificative comunității, îmbunătățind calitatea vieții locuitorilor.

Întreprinderile sociale tind să fie orientate către sprijinirea grupurilor vulnerabile sau marginalizate din comunitate, oferindu-le șanse egale și acces la servicii și resurse. Ele pot juca un rol important în privința inovării și dezvoltării durabile căci nu puține dintre ele adoptă modele de afaceri inovatoare și sustenabile, contribuind la promovarea unui mediu mai curat și la utilizarea eficientă a resurselor. Să nu uităm nici că prin furnizarea de servicii sau produse de calitate și prin investiții în proiecte sociale și culturale, întreprinderile sociale pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții din aria lor de acțiune.

Astfel, sprijinirea întreprinderilor sociale nu numai că are un impact pozitiv asupra comunității, dar contribuie și la dezvoltarea unei societăți mai echitabile, durabile și responsabile social. Aceste motive fac din susținerea întreprinderilor sociale o strategie valoroasă pentru promovarea bunăstării și progresului comunităților.

„O modalitate simplă și accesibilă de a descoperi produse alimentare autentice românești”

Să vorbim despre implicarea în proiectele comunității, digitalizare. Cum poate fi redus decalajulr rural-urban?

Acest gen de proiecte poate contribui semnificativ la reducerea decalajului rural-urban, promovând accesul la tehnologie și oportunități economice în comunitățile rurale și creând un mediu mai echitabil și inclusiv. În context, merită să amintim Via-Profi.ro, platforma noastră online care conectează producători locali cu clienti din mediul urban.

Via-Profi.ro oferă o modalitate simplă și accesibilă de a descoperi produse alimentare autentice românești și pe cei pe care le produc, oferind consumatorilor posibilitatea de a merge direct la producator pentru cumpărarea produselor.

Menirea acestei platforme este tocmai să unească ruralul cu urbanul, evidențiind gustul bun și poveștile din spatele producătorilor locali și a bunătăților făcute de ei, dându-le astfel posibilitatea să-și vândă produsele fără intermediari, direct de la ei de acasa.

Ce planuri aveți pentru 2024?

Pentru 2024 ne propunem să ducem mai departe angajamentul Profi față de dezvoltarea durabilă și responsabilitatea socială. Urmează să extindem și să consolidăm actualele proiecte de CSR care vizează comunitățile locale. La acestea se vor adăuga altele noi care să abordeze problemele specifice ale comunităților în care Profi își desfășoară activitatea.

Plănuim să ne continuăm eforturile de susținere a micilor producatori locali, să extindem proiectul Raftul cu Bunătăți Locale și să dezvoltăm și mai mult, în toate județele țării, platforma Via-Profi.ro.

Și, nu în ultimul rând, vom implica un număr tot mai mare dintre angajații noștri în proiecte de CSR și de voluntariat în comunitățile locale.

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...