Manfred Weber CRITICĂ pozițiile lui Olaf Scholz și Emmanuel Macron despre susținerea Ucrainei /”Au dezbinat partenerii europeni”

Publicat: 05/03/2024, 16:05

Eurodeputatul Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta), a criticat marți, la București, afirmațiile controversate ale cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, și ale președintelui Franței, Emmanuel Macron, despre sprijinul acordat Ucrainei, subliniind că astfel de poziții generează diviziuni la nivelul aliaților occidentali.

”Referitor la situația din Germania, aș vrea să menționez că declarațiile făcute în ultimele zile de Olaf Scholz, în special referitor la furnizarea de rachete Taurus, aceste afirmații au dezbinat propria coaliție și partenerii europeni”, a afirmat Manfred Weber, cu ocazia congresului PPE de la București.

”Iar în privința lui Emmanuel Macron, al doilea lider major al Europei, afirmația despre trimiterea de trupe a divizat, de asemenea, Europa, iar Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a fost nevoit să corecteze lucrurile”, a subliniat Manfred Weber.

Cancelarul Olaf Scholz se opune ferm presiunilor unor politicieni germani și ale aliaților occidentali privind furnizarea de rachete Taurus Ucrainei, argumentând că nu vrea ca Germania să ajungă la război cu Rusia.

”Nu este posibil să livrăm un sistem militar care să aibă o rază de acțiune mai mare, iar apoi să nu mai avem control asupra acelui sistem, iar, dacă avem control, acest lucru ar însemna implicarea unor militari germani. Din punctul meu de vedere, acest lucru este exclus. Am transmis foarte clar aceste lucruri, eu sunt cancelarul, astfel că decizia se aplică”, a afirmat Olaf Scholz luni.

La rândul său, președintele Franței, Emmanuel Macron, a generat controverse afirmând că nu exclude posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina.

”Înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Au fost evocate toate opțiunile în această seară în mod liber și direct. Nu există consens oficial asupra trimiterii de trupe pe teren, dar poziția este dinamică și nu excludem nicio opțiune, întrucât vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu va putea câștiga acest război”, a afirmat Macron cu ocazia unei reuniuni desfășurate la Paris.

Sugestiile președintelui Franței au fost respinse ferm de Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Spania, Cehia, Suedia și Slovacia, precum și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

”Alianța Nord-Atlantică nu are niciun plan de a trimite trupe în Ucraina. NATO și statele membre oferă sprijin militar fără precedent Ucrainei. Am făcut acest lucru din 2014 și am trecut la o viteză superioară după invazia rusă. Dar nu există niciun plan de trimitere a trupelor combatante NATO în Ucraina”, a declarat marți secretarul general Jens Stoltenberg.

Marți, în cursul unei vizite în Cehia, Macron a reluat afirmațiile despre sprijinul occidental destinat Ucrainei, subliniind că aliații Kievului nu ar trebui să fie ”lași”.

”Ne aflăm într-un moment al Europei în care nu ar fi bine să fim lași. Eu nu vreau să îmi imaginez deloc dramele care vin, nu vreau să asist deloc la mizele aflate în joc. Cred că cele două țări ale noastre sunt conștiente de ceea se întâmplă în Europa, de faptul că războiul a revenit pe teritoriul nostru, puteri devenite de neoprit sunt pe cale să extindă zilnic atacurile și să ne amenințe”, a afirmat Macron la Praga.

Foto: Profimedia

Citește și:

THE TELEGRAPH: Politica monetară strictă ar putea continua câțiva ani, în contextul tensiunilor geopolitice persistente

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Viața la bloc. Regulile pentru șefii asociațiilor de proprietari cel mai des încălcate
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 69 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii