Stoltenberg afirmă că Ucraina va deveni membră NATO în viitor, admițând că acum nu există consens /Întârzierea asistenței are efecte ”GRAVE” pe front

Publicat: 29/04/2024, 21:45

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, la Kiev, că Ucraina va deveni membră a Alianței Nord-Atlantice la un moment dat, admițând că, deocamdată, nu există consens asupra unei astfel de acțiuni și explicând că trupele ruse au avansat pe front din cauza întârzierilor în furnizarea de asistență militară.

”Am discutat astăzi despre pregătirile pentru summitul NATO din iulie. Domnule președinte, aștept să vă întâmpin la reuniunea de la Washington. Aliații au decis deja un rol mai mare al NATO în coordonarea asistenței pentru securitate și în instruirea trupelor Ucrainei. Eu cred că avem nevoie și de un angajament major, multianual, pentru menținerea asistenței, pentru a demonstra că susținerea pentru Ucraina nu este pe termen scurt și doar în prezent, ci pe termen lung și predictibilă”, a afirmat Jens Stoltenberg, în conferința de presă organizată la Kiev împreună cu președintele Volodimir Zelenski.

”Moscova trebuie să înțeleagă: nu poate câștiga și nu poate miza pe retragerea sprijinului nostru. Locul Ucrainei este în NATO, Ucraina va deveni membră NATO. Activitățile noastre ne plasează pe o direcție ireversibilă spre aderarea la NATO, astfel încât, la momentul potrivit, Ucraina să poată deveni imediat membră NATO. Pentru o astfel de hotărâre, avem nevoie de acordul tuturor aliaților, avem nevoie de consens, nu de majoritate, ci este nevoie de un acord al tuturor celor 32 de state membre. Nu mă aștept să avem acest acord până la summitul din iulie”, a subliniat Stoltenberg.

Rusia a criticat constant angajamentele NATO de integrare a Ucrainei și a denunțat extinderea infrastructurii militare occidentale, acestea fiind invocate de Moscova ca motive pentru a justifica invazia militară.

Jens Stoltenberg a criticat disputele din Congresul SUA, care au condus la tergiversarea asistenței militare pentru Ucraina, dar a salutat aprobarea pachetului militar de peste 60 de miliarde de dolari.

”Aliații NATO nu au furnizat ce au promis. Statele Unite au pierdut câteva luni din cauza dezacordurilor privind pachetul de asistență destinat Ucrainei, iar aliații europeni nu au furnizat volumul de muniție promis. Iar acest lucru a avut consecințe grave pe câmpul de luptă. Lipsa muniției le-a permis rușilor să avanseze pe front”, a constatat Stoltenberg.

Armata rusă a intensificat atacurile pe frontul din estul Ucrainei, în special în regiunea Donețk, unde luni a fost ocupată localitatea Semenivka, situată în apropiere de Avdiivka. De asemenea, cel puțin două persoane au fost ucise, iar alte 17 au fost rănite, luni, în urma unor atacuri cu rachete lansate de armata rusă asupra orașului Odesa. În Harkiv, oraș situat în apropierea frontierei Ucrainei cu Rusia, doi civili au fost răniți într-un atac cu rachete, conform unor surse locale citate de publicația germană Süddeutsche Zeitung.

În acest context, președintele Volodimir Zelenski a cerut accelerarea livrărilor de armament, pentru ”a bloca ofensiva rusă”.

Foto: Profimedia

Citește și:

TURCIA îl susține pe Rutte pentru postul de secretar general NATO /Premierul Olandei nu are încă susținerea a trei țări, printre care România

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
FILMUL crimei din Crângași! Detalii șocante: Ce s-a întâmplat, de fapt
Salariul minim se va calcula diferit! Directiva care explică noua formulă: Pot include 60% din...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
ITP de două ori pe an. S-a schimbat legea în România pentru aceste vehicule
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
”Eu nu mai am pe nimeni. Ai mei sunt morți toți” Drama care i-a marcat...
BANCUL ZILEI. Un bătrân vine la preot să se spovedească: - Părinte, am păcătuit, îi...
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
×