Întoarcerea bravului polițist de țară. MAI a luat o măsură de urgență, după ce furturile de animale au crescut cu 47 la sută

Întoarcerea bravului polițist de țară. MAI a luat o măsură de urgență, după ce furturile de animale au crescut cu 47 la sută
Publicat: 30/08/2012, 17:05
Actualizat: 05/07/2013, 12:16

Șeful Poliției Române, chestorul principal Petre Tobă, susține că decizia de reorganizare a Poliției Rurale a fost luată pentru că s-au înregistrat creșteri la numărul de infracțiuni, dar și pentru că au crescut cheltuielile în această zonă cu 24 la sută, transmite corespondentul Mediafax.

„Am făcut o analiză pe mai multe paliere. Pe de o parte am constatat că avem creșteri în situația operativă. Sunt creșteri de la 6 la sută per total, dar ajungem undeva la 47 la sută furturile de animale în mediul rural. Deci, avem o creștere a situației operative pe foarte mulți indicatori, avem o creștere a cheltuielilor atât pentru asigurarea mentenanței autospecialelor de patrulare, avem o creștere a consumului de carburant, avem o creștere și din punctul de vedere al cheltuielilor de personal.

Dacă aveam o creștere a cheltuielilor și rezultatele erau foarte bune, poate spuneam că este o soluție care trebuie în continuare susținută. Vă garantez că Poliția Rurală a fost susținută. O treime din promoția de ofițeri din 2011 a ajuns în mediul rural, promoția de agenți din 2011 aproape 95 la sută a ajuns în mediul rural. Toate celelalte resurse au fost dirijate cu prioritate în mediul rural. Din păcate, am înregistrat aceste creșteri, cred că este normal să iei niște măsuri de corecție”, a declarat Petre Tobă, joi, într-o conferință de presă susținută la Constanța.

El a explicat că în urma reorganizării Poliției Rurale vor fi păstrate lucrurile pozitive, care funcționau în acel sistem.
„Păstrăm secțiile de poliție rurală care vor avea un rol de coordonare a patrulării, păstrăm în secțiile de poliție rurală acel compartiment de poliție judiciară tocmai pentru a putea soluționa cât mai eficient acele plângeri penale care vor fi depuse în mediul rural. Din ceea ce s-a făcut am păstrat ce era bun și am încercat să facem un pas înainte”, a menționat șeful Poliției Române.

Chestorul principal Petre Tobă a mai spus că a fost realizată o cercetare sociologică pentru a afla percepția populației din mediul rural despre Poliția Rurală, iar majoritatea celor intervievați consideră că actuala formă de organizare ar fi în defavoarea cetățeanului.

„Am beneficiat de o cercetare făcută de un institut de specialitate și a fost important pentru mine să văd percepția populației din mediul rural. Vă dau câteva cifre: 58 la sută din cetățenii din mediul rural consideră că actuala formă de organizare este în dezavantajul cetățeanului, 73 la sută dintre cetățenii au spus că timpul de reacție la sesizări a crescut la peste 20 de minute și chiar la o oră, 86 la sută au apreciat că un singur polițist la postul de poliție nu poate rezolva problemele comunități, 90 la sută din cei intervievați au precizat că doresc mai mulți polițiști la postul de poliție și că prezența și vizibilitatea acestora în localitate le conferă un sentiment de siguranță. Toate acestea corobate ne-au dus la decizia de a lua acestă măsură de eficientizare a conceptului în mediul rural”, a mai declarat șeful Poliției Române.

El a afirmat că în cele 10 luni de funcționare a Poliției Rurale în această formulă cheltuielile medii lunare generate de consumul de carburant, întreținerea autovehiculelor și gestionarea patrimoniului imobiliar au crescut cu 24 la sută față de aceeași perioadă de dinainte de înființarea Poliției Rurale.

Vechile posturi de Poliție care funcționau în mediul rural vor fi reînființate și vor funcționa din nou, din 1 septembrie, au anunțat, miercuri, oficialii Ministerului Administrației și Internelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Telefonul te înregistrează tot timpul. Trucul prin care scapi de supraveghere
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii