Rovana Plumb propune ajutoare de la UE pentru regiunile și activitățile afectate de secetă

Rovana Plumb propune ajutoare de la UE pentru regiunile și activitățile afectate de secetă
Publicat: 04/09/2012, 23:01
Actualizat: 01/08/2014, 19:56

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a afirmat marți, la o întâlnire cu comisarul european pentru schimbări climatice, Connie Hedegaard, că acțiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui să aibă în vedere posibilitatea acordării de sprijin financiar regiunilor și activităților afectate de secetă.

„Acțiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui sa aibă în vedere posibilitatea acordării de sprijin financiar regiunilor și activităților afectate de secetă, ca și efect a schimbărilor climatice, poate chiar din Fondul European de Solidaritate”, a spus Plumb, citată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Mediului și Pădurilor (MMP).

Declarația a fost făcută în contextul discuțiilor referitoare la seceta din ultima perioadă, care a afectat multe state europene, inclusiv România.

La aceeași întrevedere de la Bruxelles, ministrul Mediului și-a exprimat, încă o dată, susținerea pentru aplicarea măsurilor necesare pentru reducerea efectelor generate de schimbările climatice la nivelul Uniunii Europene și a reiterat faptul că, la nivel național, s-a finalizat componenta de adaptare din cadrul Strategiei pentru Schimbări Climatice pentru perioada 2013-2020. „România consideră oportună includerea măsurilor de adaptare în cadrul perspectivei financiare multianuale la nivelul UE pentru perioada 2014-2020”, a arătat Rovana Plumb, potrivit sursei citate.

Totodată, ministrul Mediului a subliniat necesitatea organizării unei campanii de conștientizare și informare a cetățenilor referitoare la efectele schimbărilor climatice, solicitând în acest sens și sprijinul Comisarului European.

Comisarul european pentru schimbări climatice, Connie Hedegaard, a apreciat eforturile depuse de România în domeniul schimbărilor climatice, subliniind în acest sens implicarea ministrului Mediului, Rovana Plumb, pe care o consideră un foarte bun aliat, se mai precizează în comunicatul MMP.

Luni, tot la Bruxelles, Rovana Plumb a discutat cu comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, subiectul principal abordat fiind seceta care a afectat România și efectele acesteia asupra mediului și a agriculturii.

Ministrul Mediului a subliniat, și cu acest prilej, faptul că seceta este o preocupare centrală la nivel guvernamental și trebuie să devină o prioritate și la nivel comunitar. „Deoarece este de așteptat ca schimbările climatice să accentueze fenomenele privind deficitul de apă și seceta, este necesară adoptarea unei strategii de acțiune pentru combaterea efectelor negative ale secetei și pentru finanțarea măsurilor necesare ce vizeaza diminuarea acestor efecte, prin diferite programe”, a afirmat Rovana Plumb.

Comisarul european pentru agricultură a salutat ideea sprijinului financiar ca urmare a secetei. „Deoarece seceta poate fi o problemă majoră pentru agricultori, am introdus în reforma PAC (Politica Agricolă Comună – n.r.) pentru perioada 2014-2020, în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală, posibilitatea acoperirii pierderilor cauzate de secetă prin intermediul creării unui fond mutual de gestiune a riscului”, a spus Cioloș, citat într-un alt comunicat al MMP.

Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă că, potrivit prognozelor europene, România este țara cea mai afectată de secetă dintre țările europene. „Am văzut și eu prognozele europene și e chiar groaznic, e chiar groaznic cât de mult va fi afectată România, cel mai mult din Europa, de secetă, dar trebuie să trecem peste anul acesta greu și să sperăm că la anul va fi un an bun și reușim să recuperăm din ceea ce a rămas în urmă”, a afirmat premierul Ponta, la începutul ședinței de Guvern.

Guvernul a aprobat, tot sâmbătă, alocarea a 42,8 milioane de euro ca ajutor pentru circa 600.000 fermieri afectați de seceta din ultima perioadă, sprijinul fiind de 100 de lei pe hectar, pentru suprafețe cuprinse între un hectar și maximum 10 hectare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Caz BIZAR în lume: nu a mai mâncat și băut timp de 16 ani! I-a...
"Unul era foarte grav". Filmul accidentului din Timiş în care 6 pompieri au ajuns la...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
O NOUĂ TAXĂ pentru posesorii de mașini. În curând, va deveni OBLIGATORIE
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Astronomii au descoperit un mini-Neptun într-un sistem stelar binar
×