Prima pagină » Economic » Licitația ANCOM pentru licențele telecom va continua și luni pentru frecvențele rămase nealocate

Licitația ANCOM pentru licențele telecom va continua și luni pentru frecvențele rămase nealocate

Licitația ANCOM pentru licențele telecom va continua și luni pentru frecvențele rămase nealocate
Autoritatea de reglementare în telecom (ANCOM) va organiza, luni, a doua rundă suplimentară pentru alocarea frecvențelor rămase neadjudecate în urma celor patru runde de licitație organizate până în prezent, a anunțat instituția.

Autoritatea de reglementare în telecom (ANCOM) va organiza, luni, a doua rundă suplimentară pentru alocarea frecvențelor rămase neadjudecate în urma celor patru runde de licitație organizate până în prezent, a anunțat instituția.

„În urma încheierii primei runde suplimentare organizate în cadrul licitației de spectru pentru alocarea frecvențelor în benzile de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz, Comisia de licitație a ANCOM anunță că va fi organizată o nouă rundă suplimentară luni, 17 septembrie, pentru alocarea blocurilor de frecvențe rămase nealocate în urma celor patru runde de licitațidumitree organizate până în prezent”, se arată într-un comunicat al instituției.

Licitația pentru spectru a început luni, 10 septembrie, când au avut loc două runde primare, la finalul cărora ANCOM a anunțat că procesul va continua a doua zi cu noi runde, în condițiile în care cererea a depășit oferta în cel puțin una dintre categorii.

A doua zi, autoritatea a anunțat că vineri, 14 septembrie, va fi organizată o rundă suplimentară pentru frecvențele rămase neadjudecate, după ce marți, în a doua zi de runde primare, cererea nu a mai depășit oferta în niciuna dintre benzile scoase la licitație.

Potrivit ANCOM, la rundele suplimentare pot participa toți ofertanții, indiferent dacă au obținut sau nu blocuri de frecvențe în urma rundelor primare, fiind însă aplicabile limitările privind dobândirea drepturilor de utilizare a spectrului.

În rundele suplimentare, fiecare ofertant poate licita pentru un pachet format din unul sau mai multe blocuri de frecvențe disponibile în aceste runde, depunând o ofertă în care indică prețul pe care este dispus să-l achite pentru achiziționarea respectivului pachet, cu anumite limitări.

Fiecare pachet reprezintă în sine o ofertă. Pentru fiecare pachet, oferta va preciza numărul de blocuri din fiecare categorie pe care ofertantul dorește să le achiziționeze, precum și prețul total al pachetului.

În cea de a doua rundă suplimentară, prețul ofertei nu va putea fi mai mic decât prețurile de pornire (taxa minimă de licență) pentru blocurile incluse în ofertă.

„După încheierea fiecărei runde suplimentare, Comisia stabilește combinația câștigătoare care este acea combinație de pachete conținute în ofertele valabile depuse în runda suplimentară care, luate împreună, au cea mai mare valoare dintre toate combinațiile posibile și îndeplinește următoarele condiții: în fiecare categorie nu sunt acordate mai multe blocuri decât sunt disponibile în categoria respectivă; combinația conține cel mult un pachet din partea unui ofertant; combinația asigură alocarea celui mai mare număr de blocuri dintre cele disponibile în toate categoriile”, se mai spune în comunicat.

La încheierea rundelor suplimentare vor fi determinate ofertele câștigătoare pentru blocurile rămase neadjudecate după rundele primare, ofertanții câștigători, precum și prețurile de bază pe care trebuie să le plătească aceștia.

Licitația se va încheia cu rundele de alocare, în care operatorii pot licita pentru locul dorit în bandă.

Operatorii care participă la licitație sunt 2K Telecom (controlată de fratele lui Sebastian Ghiță), Cosmote România, Orange România, RCS&RDS și Vodafone România.

ANCOM a scos la licitație drepturile de utilizare a frecvențelor în benzile de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicații mobile – voce și date – pe o perioadă de 15 ani.

În cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru două tipuri de licențe: pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) și pe termen scurt (1 an și trei luni, valabile până în aprilie 2014).

Pentru licențele pe termen lung, ANCOM scoate la licitație 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1.800 MHz și 14 în banda de 2.600 MHz, precum și 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2.600 MHz.

Aceste licențe se vor acorda cu începere de la 6 aprilie 2014. Pentru licențiere pe termen scurt, ANCOM scoate la licitație 10 blocuri pereche de 2,5 MHz în banda de 900 MHz și 6 blocuri pereche de 5 MHz în banda de 1.800 MHz, resurse care sunt în marea lor majoritate folosite în prezent de Orange și Vodafone.

Prețul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preț minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1.800 MHz și 4 milioane per bloc pereche și 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2.600 MHz.

Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în banda de 900 MHz și 800.000 euro în banda de 1.800 MHz.

Calculată după costul de pornire al licențelor, valoarea licitației depășește 700 milioane de euro.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România.

Mediafax
Țara care are internet atât de rapid încât poate descărca întregul catalog Netflix într-o secundă
Digi24
„E doar începutul”. Un grup terorist care revendică asasinarea colonelului SBU Ivan Voronici avertizează că va continua „vânătoarea”
Cancan.ro
Anamaria Gălușcă a murit într-un accident de muncă ȘOCANT. Apropiații sunt devastați!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
Adevarul
Directorul Romsilva care a încasat 100.000 de euro la pensionare a dat în judecată instituția. De ce vrea despăgubiri
Mediafax
Filmul crimei din Mureș. Ce a făcut Emil Gânj înainte de a-i curma viața fostei iubite
Click
Povestea care demonstrează că se poate. Cum a virat viața lui Allen Bobinac de la om al străzii la dublu licențiat
Wowbiz
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Antena 3
Câți bani câștigă directorul RAAPPS. Vicepremierul Anastasiu: „Sper că s-a pus virgula greșit”
Digi24
Directorul Romsilva, care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, dă în judecată Regia. Teodor Țigan vrea despăgubiri cu dobândă
Cancan.ro
Cum arată acum Kelly, adolescenta frumoasă din Salvați de Clopoțel, la 32 de ani de la terminarea serialului
Ce se întâmplă doctore
Cine își mai aduce aminte de ea? Imagini rare cu Fosta Miss România! Acum e criticată că s-a îngrășat enorm
observatornews.ro
Ce a găsit o tânără venită cu familia la Mamaia într-un studio de lux de 600 de lei pe noapte: "Ceva fin"
StirileKanalD
VIDEO Motivul șocant pentru care Emil Gânj și-ar fi ucis fosta iubită. Mama Andei rupe tăcerea: „În fiecare zi îi era frică”
KanalD
Anamaria este românca moartă într-un teribil accident de muncă, în Italia! Femeia a fost strivită de un tractor și o remorcă
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
EXCLUSIV - VIDEO cu Dacia 2000, mașina folosită de Nicolae Ceaușescu
Descopera.ro
Descoperirea TROIEI de către Heinrich Schliemann: adevăr și LEGENDĂ în arheologie
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de terenuri. NU mai poate fi folosită apa. Amendă 5.000 de lei, achitată în 15 zile
Evz.ro
Provocare periculoasă pe internet. Un băiat de 13 ani a ajuns la spital
A1
Albert NBN, amendat de trei ori după ce a folosit un limbaj vulgar la adresa României la Beach, Please!. Câți bani are de plătit
Stirile Kanal D
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Kfetele
Povestea cutremurătoare a bunicii în vârstă de 84 de ani, abandonată de proprii săi copii! Ce urmează să se întâmple cu ea și cine o să o îngrijească?
RadioImpuls
Cine este, de fapt, Albert NBN? Trapperul care a înjurat România la Beach, Please! 2025 a absolvit doar 6 clase: „Nu mi-a plăcut școala. Nu s-a legat de nicio culoare de mine!”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ion o surprinde pe Maria în pat cu Vasile: – Tulai Doamne!
Descopera.ro
Mai mult decât mișcare: Cum influențează contextul exercițiilor fizice sănătatea mintală