Ce promite un șef al Fisc-ului: Desființarea ghișeelor, eliminarea tonelor de hârtie și informatizarea sistemului

Ce promite un șef al Fisc-ului: Desființarea ghișeelor, eliminarea tonelor de hârtie și informatizarea sistemului
Publicat: 19/09/2012, 17:12
Actualizat: 21/03/2019, 18:16

Conducerea Băncii Mondiale va aproba în octombrie-noiembrie un proiect pe care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) îl va derula cu instituția financiară, care presupune reoraganizarea ANAF în opt direcții regionale, din 2013, și reducerea numărului de administrații fiscale, scrie Mediafax.

„În octombrie-noiembrie, îl aprobă (proiectul – n.r.) boardul Băncii Mondiale și sperăm să înceapă din ianuarie”, a declarat, miercuri, Mihai Constantin, vicepreședinte al ANAF, în cadrul unei conferințe organizate de Asociația pentru reformarea sistemului de impozite și taxe.

Constantin a precizat că, de la 1 ianuarie 2015, ANAF va avea 47 de administrații fiscale, câte una în fiecare județ și în fiecare sector al Capitalei.
Potrivit înțelegerii dintre autoritățile române și experții FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială, ANAFva fi reorganizată în următorii trei ani, iar activitatea celor 221 de administrații financiare va fi concentrată în 8 direcții regionale și 47 de birouri locale.

„Vom aproba până la finele anului 2012 un proiect multianual cu Banca Mondială pentru a sprijini acest proiect”, se arată în scrisoarea suplimentară de intenție convenită de autoritățile române cu experții Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

În același document se mai spune că au fost întărite eforturile de constrângeri fiscale prin creșterea capacității de analiză de risc și audit, și prin îmbunătățirea cooperării cu Autoritatea Națională a Vămilor și Garda Financiară.

„Vrem să desființăm ghișeele, vom elimina tonele de hârtie și vom lucra doar electronic. Vrem să rupem interacțiunea la ghișeu și să lucrăm de la distanță. Acest lucru înseamnă informatizare, o legislație mai stabilă și o infrastructură națională care să fie interconectabilă cu celelalte sisteme care dețin date despre bunurile și veniturile debitorilor. Atunci va fi foarte interesant să vedem interacțiunea dintre persoane fizice și persoane juridice”, a menționat vicepreședintele ANAF.

El a arătat că, din circa 600.000 de firme care depun bilanțuri, peste jumătate înregistrează pierderi de mai mulți ani și acestea ar trebui să dea explicații de ce „stau” pe pierdere. Deși în unele cazuri este vorba despre un management defectuos al afacerii, în multe situații se constată la analiza documentelor că majoritatea firmelor cu pierderi înregistrează în contabilitate cheltuieli pentru casă, mașini, renovări, „bani din care trăiesc familii intregi”.

Potrivit programului convenit cu insituțiile internaționale, principalele îmbunătățiri procedurale pe care ANAF le va implementa în perioada 2012-2016 sunt creșterea gradului de declarare electronică la distanță până la 98% din totalul declarațiilor primite pentru persoanele juridice, în cazul declarațiilor care pot fi depuse prin acest sistem, introducerea unui catalog de servicii pentru contribuabili și a standardelor de calitate în domeniul asistenței contribuabililor, creșterea ariei de cuprindere a activității de asistență contribuabili, pentru a se transforma în unicul punct de contact al contribuabilului cu ANAF, stimularea creșterii ponderii plăților prin sistemul bancar, crearea pentru contribuabili (persoane fizice și juridice) a posibilității de a-și vizualiza situația fiscală, de a solicita și de a primi documente prin portalul ANAF.

Raluca Ghinea, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră:...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Marele actor al României s-a stins mult prea devreme. Drum lin, maestre!
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Witold Pilecki, spionul polonez de la Auschwitz
×