Rovana Plumb spune că fondul de vânătoare „Dunărea 2007” din zona localității Moroieni, unde un om a fost ucis de urs, se întinde pe 20.000 de hectare și are doar doi paznici

Rovana Plumb spune că fondul de vânătoare Dunărea 2007 din zona localității Moroieni, unde un om a fost ucis de urs, se întinde pe 20.000 de hectare și are doar doi paznici
Publicat: 22/09/2012, 11:09
Actualizat: 30/03/2019, 08:02

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, vineri, că Fondul Privat de vânătoare „Dunărea 2007” din localitatea Moroieni, județul Dâmbovița, se întinde pe o suprafață de aproape 20.000 de hectare și are doar doi paznici, precizând că verificările corpului de control în zonă sunt în desfășurare.

Rovana Plumb a afirmat că toate inspectoratele silvice și de vânătoare se află în control la fondurile de vânătoare din Dâmbovița pentru a verifica modul în care acestea au aplicat măsurile dispuse pe baza contractelor încheiate cu autoritatea centrală de mediu.

„Din primele informații pe care le am eu, «Dunărea 2007», acest fond de vânătoare privat, cuprinde o suprafață de aproape 20.000 de hectare și nu are decât doi paznici. Aceasta este o evaluare de etapă. Corpul de control de la Ministerul Mediului urmează, luni, să finalizeze discuțiile cu acest fond de vânătoare în cadrul controlului dispus în mod particular pe acest fond. Vreau să văd câte controale au fost realizate de către aceste Inspectorate Teritoriale de Regim Silvic și de Vanătoare, dacă există sau nu există și modul în care s-au monitorizat aceste fonduri de vânătoare, chiar de către ele însele, conform obligațiilor pe care le au. Toate inspectoratele silvice și de vânătoare se află în control la fondurile de vânătoare astfel încât să verificăm modul în care acestea și-au aplicat măsurile dispuse pe baza contractelor încheiate cu autoritatea centrală de mediu, ceea ce înseamnă verificarea între realizări și derogări, verificarea centrelor de asigurare a hranei”, a declarat ministrul Rovana Plumb, la Moroieni.

Plumb a precizat, referitor la căutările pe care vânătorii le efectuează în nordul județului Dâmbovița pentru a găsi și împușca ursul care a ucis un bărbat de 63 de ani din Moroieni, că ministrul Mediului nu stabilește dacă animalul trebuie împușcat sau capturat cu ajutorul tranchilizantelor, iar „expertiza trebuie să aparțină specialiștilor”.

„Trebuie deopotrivă, ca și autoritate de mediu, să protejăm biodiversitatea, dar, în același timp și în mod clar, să protejăm și cetățenii. De aceea, utilizarea sau nu a tranchilizantelor nu o decid eu. Nu știu să vânez, nu am făcut vânătoare în niciun fel și mă bazez numai pe ce îmi spun specialiștii care au expertiză în acest domeniu. Ca ministru nu pot să decid o anume procedură, dacă e cu tranchilizant sau ce tip de capturare se folosește. Expertiza trebuie să aparțină specialiștilor”, a afirmat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a mai spus că este necesară înăsprirea sancțiunilor privind braconajul, iar săptămâna viitoare va prezenta în ședința de Guvern o propunere de act normativ care să reglementeze activitatea unor instituții din subordinea ministerului.

„Luni am convocat la Ministerul Mediului specialiști, toate organizațiile neguvernamentale care au preocupări în domeniul biodiversității, Asociația pentru protecția animalelor și, în acest context, dorim să îmbunătățim legislația existentă, să înăsprim sancțiunile în ceea ce privește braconajul. Miercuri, vom prezenta în ședința de Guvern o propunere de act normativ care să reglementeze activitatea din punct de vedere funcțional și organizatoric atât pentru Agenția Națională pentru Protecția Mediului, cât și pentru Gardă de Mediu și pentru inspectoratele teritoriale silvice și de vânătoare astfel încât să avem coerență în abordarea politicilor”, a declarat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a fost prezență, vineri, la Moroieni, la Complexul Căprioara, la o instruire a primarilor din Dâmbovița organizată de Consiliul Județean.

Ilie Leotescu, în vârstă de 63 de ani, a fost ucis de un urs, miercuri dimineață, în localitatea dâmbovițeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de un urs, în două localități învecinate.

Incidentul a avut loc într-o zonă izolată, cu acces dificil, aflată în apropierea pădurii, la o distanță de aproximativ zece kilometri de locul în care sâmbătă a avut loc primul atac al ursului, în perimetrul respectiv fiind instituită carantina în urma incidentelor de la sfârșitul săptămânii trecute.

Miercuri seară, doi bărbați din Moroieni care au însoțit victima în zona incidentului au fost reținuți pentru 24 de ore, sub acuzațiile de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, ei fiind audiați timp de mai multe ore. Joi, cei doi bărbați au primit interdicție de a părăsi țara pentru 30 de zile, decizie dispusă de magistrații Judecătoriei Pucioasa, care nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs de către procurori la Tribunalul Dâmbovița.

Potrivit probelor existente la dosar până la acest moment al urmăririi penale, miercuri, în baza unei înțelegeri prealabile, unul dintre bărbați, Mihai Marmandiu, l-a ajutat pe Ilie Leotescu să vâneze un urs, prin folosirea unor capcane neautorizate, iar celălalt bărbat, Severin Marmandiu, a ascuns uneltele și capcanele folosite pentru capturarea ursului, „contribuind, în acest mod, la zădărnicirea urmăririi penale, în cauză”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Cei doi bărbați le-au declarat anchetatorilor că animalul a fost prins în laț încă de marți și că miercuri dimineață s-au dus toți trei ca să-l ucidă și să-l transporte apoi cu o căruță.

Bărbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l străpunge cu o lance improvizată dintr-un băț în vârful căruia era un cuțit, moment în care animalul, care era rănit, s-a zbătut și s-a desprins din capcană, năpustindu-se asupra omului, după care a fugit, afirmă anchetatorii.

Vineri dimineață, aproximativ 20 de vânători au reluat căutarea ursului în zona comunei dâmbovițene Moroieni, însă operațiunea a fost sistată din cauza ploii. Acțiunea de căutare a ursului, începută miercuri, va fi reluată sâmbătă dimineață, în funcție de condițiile meteorologice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Legea care intră în vigoare în România. Se pedepsește cu închisoare de la 1 an...
Locurile în care n-ai voie să parchezi niciodată. Riști amenzi mari
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×