Mobius: Adoptarea euro va presupune o disciplină benefică

Mobius: Adoptarea euro va presupune o disciplină benefică
Adoptarea euro va presupune o disciplină benefică pentru România și implică reforme pentru reducerea prețurilor și susținerea competitivității, a declarat președintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, Mark Mobius.
Publicat: 30/09/2012, 11:48
Actualizat: 28/09/2018, 22:56

Adoptarea euro va presupune o disciplină benefică pentru România și implică reforme pentru reducerea prețurilor și susținerea competitivității, a declarat președintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets

„Euro are un viitor nemaipomenit și ar fi foarte bine ca România să treacă la euro, să adopte moneda euro. Orice țară este capabilă să adopte moneda euro, însă acest lucru va presupune o disciplină benefică pentru țară, astfel că atunci când oamenii sugerează că Grecia ar trebui să părăsească zona euro nu înțeleg de fapt ce se întâmplă. Dacă Grecia vrea să devină competitivă, cu un euro puternic, trebuie să își reducă prețurile”, a declarat Mobius, invitat la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

El apreciază că euro va continua să existe, susținut de dezbaterile și reformele implementate de țările din Uniunea Europeană, iar la finalul crizei Europa va deveni mai puternică. Mobius a spus, totodată că nu crede într-o criză globală și că foarte multe din discuțiile despre o criză globală sunt inventate.

Statele emergente din Europa Centrală și de Est au devenit tot mai reticente în privința adoptării euro în ultimii trei ani, odată cu dezvoltarea crizei datoriilor de stat. Deși zona euro este principala piață de desfacere pentru exportatorii din statele est-europene, care își vând peste jumătate din marfă în spațiul monetar, șapte dintre cele 10 state intrate în UE după 2004, inclusiv România, nu au adoptat încă moneda unică.

În România, autoritățile vor definitiva după alegerile parlamentare din decembrie strategia privind adoptarea monedei euro, ținta indicativă fiind în prezent anul 2015.

Polonia a renunțat în urmă cu trei ani la calendarul care prevedea intrarea în zona euro în 2013, iar premierul Donald Tusk a afirmat în iulie că moneda euro este „complet neatractivă”. Premierul ungar Viktor Orban a declarat în luna martie că Ungaria nu va adopta euro înainte de anul 2018, iar Sofia a suspendat pe termen nedefinit planurile de trecere la moneda unică.

Grecia se află în al cincilea an de contracție economică, cu șomajul la un nivel record. Statul a evitat intrarea în colaps din cauza îndatorării extrem de ridicate doar în urma a două acorduri de ajutor financiar extern, însumând 240 de miliarde de euro. Statul elen s-a angajat să aplice măsuri severe de austeritate, care au dus la demonstrații violente.

Totuși, potrivit șefului Franklin Templeton Emerging Markets, în Grecia sunt multe persoane care susțin implementarea reformelor.

„Sunt multe afaceri în Grecia copleșite de reglementări excesive cărora nu li se permite să facă ce își doresc să facă cu afacerile lor. Pentru a vă da un exemplu, prețurile la benzină și motorină sunt mai mari decât în alte părți ale Europei. De ce? Din cauza restricțiilor la importuri din alte părți ale Europei la benzină și motorină. Este un lucru rău pentru economie și pentru populația țării. Aici este nevoie de reforme, pentru că toate aceste lucruri care ridică costurile economiei împiedică mediul de afaceri să prospere. Dacă vrei să micșorezi rata șomajului trebuie să dezvolți micile întreprinderi”, a afirmat Mobius.

Franklin Templeton activează în România din septembrie 2010, de când a preluat administrarea Fondului Proprietatea, fond care deține în prezent participații la companii precum OMV Petrom (20,1%), Hidroelectrica (19,9%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (9,7%), Transgaz (15%), Complexul Energetic Oltenia (21,5%), Alro (10,2%) și BRD (3,6%).

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii