APCE a adoptat o rezoluție care cere Rusiei să continue negocierile pentru returnarea Tezaurului

APCE a adoptat o rezoluție care cere Rusiei să continue negocierile pentru returnarea Tezaurului
Publicat: 03/10/2012, 09:57
Actualizat: 28/09/2018, 13:34

APCE a adoptat, marți, o rezoluție privind îndeplinirea de către Rusia a obligațiilor și angajamentelor față de Consiliul Europei, în textul acesteia făcându-se apel la Moscova să continue negocierile bilaterale pentru returnarea bunurilor culturale confiscate de la țări europene, inclusiv România.

Plenul Adunării a adoptat două dintre amendamentele propuse de către senatorul Viorel Badea la proiectul de rezoluție al raportului.

Potrivit propunerilor înaintate de senatorul român, rezoluția însușită de membrii Adunării face apel la continuarea negocierilor bilaterale, în vederea identificării unei soluții viabile menite să ducă la returnarea, prin negociere directă, a bunurilor culturale și a altor proprietăți către țările vizate, inclusiv a Tezaurului României, temporar transferat la Moscova, în timpul Primului Război Mondial, potrivit unui comunicat transmis MEDIAFAX de senatorul Badea, membru al delegației României la APCE.

„Rezultatul votului este o victorie pentru delegația României, în condițiile în care plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a evidențiat, pentru prima oară, în mod explicit, necesitatea ca Federația Rusă să soluționeze cu celeritate toate aspectele referitoare la returnarea bunurilor, proprietăților și valorilor culturale confiscate în mod abuziv de la statele membre, urmând ca, în conformitate cu cel de-al doilea amendament depus, în cazul în care nu își îndeplinește pe deplin aceste obligații, Federația Rusă să rămână în continuare sub monitorizarea Consiliului Europei”, a argumentat Badea.

Parlamentarul român propusese, împreună cu alți doi delegați ai României la APCE – Cezar Preda și Tudor Panțîru – și un amendament care făcea referire explicită că „restituirea ar trebui să înceapă cu cantitatea de aur a BNR care consistă în 93,4 tone în monede și lingouri pentru care România a transmis și în 2004 către Federația Rusă, pentru documentare, inventarii și documente în acest sens”.

Acest amendament nu a fost însă adoptat, „deoarece avea un grad ridicat de individualitate”, după cum a explicat Badea.

Pe de altă parte, în textul Raportului privind îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor Federației Ruse față de Consiliul Europei, elaborat de raportorii Gyorgy Frunda și Andreas Gross și care stă la baza rezoluției APCE, se menționează că „Tezaurul românesc, colecție de obiecte valoroase, transferate de Guvernul român în Rusia pentru a fi păstrate pe durata primului razboi mondial, nu au fost returnate, iar autoritățile ruse au refuzat să discute acest subiect”.

Rezoluția APCE este în concordanță cu angajamentele asumate de Federația Rusă prin Opinia nr. 193/1996 privind cererea Rusiei de aderare la Consiliului Europei, precum și prin rezoluțiile, recomandările și rapoartele relevante adoptate de-a lungul timpului pe acest subiect.

Badea a mai spus că efectele concrete ale acestei rezoluții constau în „ținerea subiectului returnării Tezaurului pe agenda politică bilaterală și pe agenda politică a Consiliului Europei”.

Senatorul PDL declarase marți agenției MEDIAFAX că depunerea de către delegații români la APCE a amendamentului referitor la Tezaur a fost „coordonată cu MAE român” și este exclus să afecteze relația bilaterală.

„Avem pe agenda bilaterală cu Rusia acest subiect de foarte multă vreme, nu îi punem în fața faptului împlinit, nu venim cu o chestiune care să arunce în aer relația bilaterală”, a subliniat Badea.

„Rezolvarea într-un interval de timp rezvonabil a returnării acestor bunuri constituie și o datorie morală a Rusiei asumată la momentul aderării la APCE”, a argumentat Badea.

Potrivit acestuia, problema tezaurului nu mai poate fi blocată de autoritățile Rusiei. „Rusia democrată de astăzi nu ar trebui să funcționeze pe baza moștenirii țariste și bolșevice și greșelilor care s-au făcut atunci. Nu trebuie să uităm și opinia unora dintre politicienii progresiști din Rusia care își doresc să reglementeze în mod corect problema returnării bunurilor culturale pentru a elimina suspiciunile la nivelul relațiilor bilaterale și a contribui la un climat de cooperare între țările noastre”, a mai spus Viorel Badea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?