• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Ponta nu mai vrea LICITAȚIE pentru Oltchim. Guvernul cere acordul FMI să vândă combinatul prin negociere cu un investitor

Ponta nu mai vrea LICITAȚIE pentru Oltchim. Guvernul cere acordul FMI să vândă combinatul prin negociere cu un investitor
Nimeni nu se aștepta ca până la urmă...

Guvernul va solicita Fondului Monetar Internațional (FMI) și Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim (OLT) să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic și nu prin licitație deschisă la care să vină oricine, a anunțat, marți seara, premierul Victor Ponta.

El a precizat, la postul B1 TV, că investitorul strategic va trebui să își asume datoriile combinatului, păstrarea locurilor de muncă, realizarea investițiilor și derularea negocierilor pentru Arpechim. El a admis că problema datoriilor Oltchim către AVAS va trebui rezolvată înainte de a iniția noul proces de privatizare.

Premierul a susținut că și-ar dori la Oltchim și un investitor american, englez sau francez, dar a precizat că investitorii din aceste țări dispun deja de propriile combinate și că doar grupul rus TISE s-a arătat interesat în mod concret.

În privința noii conduceri a Oltchim, șeful Guvernului a arătat că așteaptă ca aceasta să rezilieze toate contractele cu firmele „căpușe”, să repornească secțiile care pot asigura o producție „realistă”, nu pe stoc, și că colaboreze cu consultantul pentru ștergerea datoriilor combinatului și pregătirea noii privatizări.

Întrebat cine este autorul planului guvernamental de „salvare” a Oltchim, premierul a arătat că principala parte a planului revine ministrului de Finanțe, Florin Georgescu, acesta beneficiind și de sprijinul ministrului Economiei.

Directorul general al producătorului de energie electrică și termică CET Govora, Mihai Bălan, va prelua conducerea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), numirea fiind aprobată marți de către CA al combinatului, au declarat surse din Ministerul Economiei, acționarul majoritar al companiei din Vâlcea.

CET Govora este deținută de Consiliului Județean Vâlcea.

Oltchim a fost condus timp de 21 de ani de Constantin Roibu, care a demisionat din funcție la începutul lunii septembrie. În locul său a fost numit, pentru o perioadă limitată, Nicolar Radu Olaru, fost director general adjunct al combinatului.

Combinatul chimic se află în portofoliul statului, prin Ministerul Economiei.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, iar procesul de vînzare a acțiunilor statului în companie va fi reluat.

Inchide