Podgoriile românești, un potențial Bordeaux pentru Europa de Est

Podgoriile românești, un potențial Bordeaux pentru Europa de Est
Publicat: 04/10/2012, 14:21
Actualizat: 29/07/2014, 17:21

România ocupă locul al șaselea în Uniunea Europeană în ceea ce privește cultura viței de vie, având podgorii întinse pe o suprafață de circa 180.000 de hectari și o tradiție în producerea vinului veche de 2.000 de ani.

Într-un reportaj realizat de Reuters în Gura Vadului, una dintre cele mai cunoscute localități viticole din țara noastră, se arată că solul, soiurile de struguri, precum și costurile reduse fac din România o țintă pentru producătorii de vinuri din Occident.

„Solul din România este unic, ceea ce face ca proprietățile vinului să fie deosebite”, a declarat Stephen Donnelly, enolog la podgoria Budureasca, situată la circa 90 de kilometri nord- este de București.

Regiunile viticole românești sunt situate la vest de Marea Neagră, pe colinele însorite unde soiuri precum Feteasca neagră sau Tămâioasa românească se bucură de toate condițiile de care au nevoie.

„Atunci când merg la Londra, cele mai solicitate două soiuri de vin sunt Tămâioasa românească și Feteasca neagră, ambele fiind soiuri autohntone românești. Toată lumea a băut Merlot din Chile sau Argentina, ceea ce nu-l mai face la fel de special”, a povestit Donnelly.

Acesta a explicat că Tămâioasa este soi grecesc la origine, dar că a început să fie cultivat în țara noastră acum 2.000 de ani.

„Culoare galben pal, aromă puternică de soc, gust puternic de litchii proaspete, precum și o dulceață ușoară și naturală”, așa descrie Donnelly vinul românesc.

Prețul vinului românesc este stabilit în funcție de cocurența din Europa, iar viticultura reprezintă unul dintre puținele sectoare ale economiei românești de care sunt atrași investitorii occidentali.

O sticlă cu unul din cele mai apreciate vinuri de Budureasca poate fi achiziționat din supermarketurile din UE la doar șase euro, mult mai ieftin decât un vin de o calitate medie, precum Carignan, cultivat în Languedoc, Franța, al cărui preț depășește nouă euro pentru o sticlă sau cum ar fi un Margaux din Bordeaux, care costă peste 18 euro.

Vinurile produse pe podgoriile Budureasca, botezate astfel după numele unui sit arheologic dac, sunt exportate, în proporție de doar 5%, către țări precum Canada, Belgia, Suedia și Germania. Producătorii plănuiesc să extindă exporturile către SUA și țările din nordul Europei.

„Solurile, așezarea sudică, pe aceeași paralelă cu Bordeaux, cea de 45 de grade, precum și solurile calcaroase dau tărie vinurilor roșii”, a spus Dumitru Varga, director la Budureasca.

Din păcate, mulți investitori occidentali sunt departe de a considera România un paradis al vinurilor, din cauza corupției din țară, a procedurilor greoaie șiu a situației politice instabile.

„Problema este că România nu beneficiază de o imagine bună peste hotare. Când merg la Londra, simt că avem potențial. Dar parcă tot trebuie să-i tragem de mânecă pe străini ca să vină la noi, iar asta e rușinos”, a conchis Gabriel Lăcureanu, enolog la Budureasca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...