ANAF își laudă munca din mandatul lui Blejnar și se implică cu AEP în controlul finanțării politice

ANAF își laudă munca din mandatul lui Blejnar și se implică cu AEP în controlul finanțării politice
Publicat: 22/10/2012, 15:47
Actualizat: 18/03/2019, 16:54

ANAF își propune să colaboreze cu Autoritatea Electorală prin schimb de date privind finanțarea partidelor și a independenților și se bazează în continuare pe lărgirea bazei de impozitare, într-o strategie care începe însă laudativ la adresa activității din perioada lui Blejnar, criticat de premier.

Obiectivele sunt incluse în strategia pe 2012-2016 elaborată recent de către noua conducere a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Incluzând multe măsuri prezentate la modul general, fără idei și termene concrete, și oarecum paradoxal având în vedere criticile formulate de mai multe ori de premierul Victor Ponta la adresa fostei conduceri, documentul începe laudativ față de activitatea ANAF în 2011, când instituția era condusă de Sorin Blejnar, arătându-se că, în acel an, Agenția „a făcut eforturi pentru creșterea eficacității și eficienței combaterii evaziunii fiscale”, asigurând astfel inclusiv „încasări mai bune”.

Actuala conducere ANAF mai susține că, anul trecut, a crescut semnificativ gradul de informatizare a activităților de inspecție și control și a continuat simplificarea și modernizarea procedurilor fiscale, făcând chiar referire la mai multe ordine semnate de Blejnar pentru supravegherea fiscală a produselor accizabile.

Aprecierile la adresa fostei conduceri ANAF sunt prezentate în condițiile în care premierul Victor Ponta a criticat de mai multe ori activitatea din mandatul fostului președinte care ar fi condus la scăderea veniturilor colectate de instituție din combaterea evaziunii.

Pentru perioada următoare, ANAF precizează că se sprijină „pe civismul fiscal” al contribuabililor, dar că va încheia și un protocol cu Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială privind furnizarea de date referitoare la veniturile brute de natură salarială, dar și din alte surse de venit supuse impozitării, realizate în perioada 2006-2012. Scopul prezentat al unui astfel de protocol este identificarea cazurilor de fraudă în acordarea beneficiilor de asistență socială.

Protocoale pentru schimb de informații vor mai fi încheiate de ANAF cu Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, referitor la persoanele fizice și juridice care deschid ori închid conturi la societățile de investiții financiare în scopul tranzacționării pe piețele reglementate de CNVM, precum și cu Autoritatea Electorală Permanentă, pentru verificarea modului de respectare a legii în cazul finanțării partidelor politice, a alianțelor politice sau electorale, a candidaților independenți și a campaniilor electorale.

Va fi încheiat un protocol și cu Casa Națională de Pensii Publice privind schimbul de informații referitoare la declararea și plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat.

„Contribuabilii selectați conform analizei de risc vor fi introduși automat în planul lunar și anual de inspecție fiscală. Inspecțiile fiscale vor fi orientate spre verificarea riscurilor fiscale identificate și nu a întregii activități a contribuabilului. De asemenea, vor fi efectuate inspecții fiscale aleatorii la contribuabilii care nu au fost selectați în baza analizei de risc fiscal, în vederea testării realității riscurilor fiscale, precum și a completării acestora cu riscuri noi identificate. În cadrul inspecțiilor aleatorii va fi verificată toată activitatea contribuabilului pe o anumită perioadă”, se arată în document.

Autoritatea Națională a Vămilor (ANV) va prelua competențe de investigații pentru infracțiuni în domeniul vamal, iar până la 1 iulie 2013 vor fi create opt direcții generale regionale, care vor integra structurile ANV și ale Gărzii Financiare. Reducerea numărului de administrații financiare, prevăzută și în scrisoarea de intenție convenită cu Fondul Monetar Internațional, va fi efectuată în 2015, la 47 de unități.

Tot abia din 2015 vor fi introduse standarde de calitate pentru serviciile furnizate contribuabililor, acțiune care va fi finalizată în 2017.

„Politica ANAF de sprijinire a mediului de afaceri va continua și în anii următori prin menținerea unui sistem stabil de înlesniri la plata obligațiilor pentru contribuabilii aflați în dificultate temporară generată de lipsa temporară a disponibilităților bănești”, se mai arată în strategia în care creșterea nivelului veniturilor bugetare se bazează în continuare pe promovarea unor măsuri de lărgire a bazei de impozitare și îmbunătățire a colectării.

Pentru eliminarea subiectivismului și „îmbunătățirea imaginii publice” a activității de inspecție fiscală, va fi dezvoltată capacitatea de coordonare a inspecției fiscale de la nivel central.

În document se mai arată că este deja în derulare o acțiune de verificare a persoanelor fizice care au efectuat tranzacții imobiliare, vânzând imobile în scop comercial fără a plăti TVA, precum și o acțiune comună a Gărzii Financiare și a Autorității Naționale a Vămilor pentru întărirea controlului în trafic.

În consecință va crește numărul de acțiuni ale echipelor mobile ale ANV și ale echipelor de comisari ai Gărzii Financiare, în vederea limitării situațiilor frecvente de neînregistrare sau subdeclarare în documentele financiar contabile.

„De asemenea, este în curs de realizare identificarea contribuabililor cu asociați/acționari comuni cu cei ai contribuabililor inactivi, în vederea verificării condițiilor de inactivare și atragere a răspunderii solidare”, se mai arată în document.

Prin astfel de măsuri, ANAF își propune creșterea nivelului conformării voluntare la declarare, de la 87,27% în 2011 la 92% în 2016, și a nivelului conformării voluntare la plată, de la 77,9% în 2011 la 85% în 2016, și scăderea costului colectării, de la 1,11% în 2011 la 1,05% în 2014.

Pentru creșterea veniturilor bugetare colectate de ANAF, cifrate în 2011 la 27,22% din PIB, sunt indicate două termene în același document, respectiv în urcare la 30,5% din PIB în 2014 sau, la o altă pagină, în 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul