Cu cât se scumpesc gazele naturale pentru populație și companii

Cu cât se scumpesc gazele naturale pentru populație și companii
Publicat: 12/12/2012, 15:31
Actualizat: 29/07/2014, 00:18

Prețul gazelor din producția internă destinate consumului în regim reglementat pentru populație și producătorii de energie termică livrată consumatorilor casnici va crește până la finele lui 2014 cu 19,4%, în timp ce companiile vor plăti un tarif de 2,6 ori mai mare, potrivit Mediafax.

Atât consumatorii casnici, cât și firmele plătesc în prezent același preț reglementat pentru gazele produse în România, respectiv 45,71 lei pe MWh. Prețul final plătit de consumatori – populație și firme – rezultă dintr-un coș format din gazele din producția internă și importuri, mult mai scumpe.

Gazele din producția internă reprezintă o componentă a coșului de gaze. La populație, ponderea gazelor interne în coș este mai mare decât în cazul companiilor.

De exemplu, pentru luna noiembrie, coșul pentru companii a fost format în proporție de 39,2% de gaze din import, în timp ce gazele din producția românească au acoperit 60,8% din coș.
Petru aceeași lună, coșul pentru populație a fost format în proporție de 94% de gaze din producția internă, iar restul de 6% a provenit din import.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern față de FMI, prețurile gazelor vor fi liberalizate integral, în etape și diferențiat pentru consumatorii industriali și cei casnici. Prețul gazelor pentru populație va crește cu 10% atât anul viitor cât și în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări periodice.
Pentru consumatorii industriali, conform calendarului asumat de Guvern, prețul final va urca cu procente cuprinse între 3% și 5% pentru fiecare etapă de majorare a prețului din producția internă.

Pentru populație și pentru producătorii de căldură livrată acestora, tariful actual al gazelor produse în România va fi menținut până în 1 iulie 2013, când va fi majorat la 48,5 lei pe MWh, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei.
Următoarea creștere pentru această categorie de consumatori va avea loc în 1 octombrie 2013, la 49,8 lei pe MWh.
În 1 ianuarie 2014, prețul gazelor din producția internă livrate populației și producătorilor de energie termică va fi 50,6 lei pe MWh, pentru ca apoi să crească la 51,8 lei de la 1 aprilie, la 53,3 lei de la 1 iulie și la la 54,6 lei pe MWh de la 1 octombrie 2014.

Producția internă de gaze naturale este asigurată aproape integral de OMV Petrom și Romgaz Mediaș.
Pentru clienții non-casnici, prețul de achiziție a gazelor din producția internă va crește în 2013 în patru etape. Prima creștere este programată în 1 ianuarie, când prețul gazelor produse în România va crește la 49 lei pe MWh.
De la 1 aprilie 2013, companiile vor cumpăra gazele cu 55,3 lei pe MWh, urmând că de 1 iulie și în 1 octombrie prețul să urce la 63,4 lei, respectiv la 68,3 lei pe MWh.

În 2014 sunt programate alte patru majorări ale prețului gazelor produse intern și cumpărate de companii, la 1 ianuarie (72 lei pe MWh), 1 aprilie (89,4 lei), 1 iulie (109 lei) și în 1 octombrie (119 lei pe MWh).
Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizează că Guvernul s-a angahat față de Banca Mondială, FMI și Comisia Europeană să elimine prețurile reglementate pentru companii până la 31 decembrie 2014 și până în 31 decembrie 2018 pentru populație.

În cazul companiilor, perioada de eliminare a tarifelor reglementare va putea fi prelungită cu un an, până în 31 decembrie 2015, dacă autorităție vor constata diferențe semnificative între prețul de comercializare a producției interne de gaze și pretul european de import.
Aceste majorări de preț vor fi însoțite de suprataxarea veniturilor compaiile de petrol și gaze, măsură anunțată de mai mult timp de Guvern.
„Efectele preconizate vor fi comensurate corelativ cu apariția pachetului legislativ privind taxarea și impozitarea activităților din industria petrolieră, respectiv a schemei de sprijinire a consumatorilor vulnerabili”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Noi imagini șocante cu răpirea unor femei-soldat israeliene în timpul atacului Hamas din 7...
Marele actor Costel Constantin a trăit clipe de coșmar înainte să moară. Ultimul apel este...
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Primele imagini cu Vlad Pascu la tribunal. Dialogul avut de autorul tragediei din 2 Mai...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui George și a Ionelei, cei doi iubiți care au...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce NU trebuie să faci dacă ai băgat benzină în loc de motorină! Cum poți...
Ungaria vorbeşte despre al Treilea Război Mondial. Ce trebuie să evite Occidentul
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Ion Iliescu e în doliu: Ultimul Apus de soare...
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Ultimele imagini cu Erik, băiatul mort după ce a furat mașina părinților și a ieșit...
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
"Sunt un bătrân putred al acestei realități carnivore". Dezvăluirile neașteptate făcute de Horațiu Mălăele în...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Vor trăi oamenii și pe alte planete? Dumitru Prunariu: „Se vor produce transformări în organismul...
×