Reformă istorică în Cuba. După 50 de ani de izolare, se deschid granițele

Reformă istorică în Cuba. După 50 de ani de izolare, se deschid granițele
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 29/07/2014, 21:08

Cubanezii vor avea dreptul să călătorească în străinătate începând de luni, când va intra în vigoare reforma legii privind migrarea adoptată de președintele Raul Castro și foarte așteptată de populație, relatează AFP.

„Începând cu 14 ianuarie, toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani vor putea călători” în afara insulei, a declarat pentru televiziunea cubaneză colonelul Lamberto Fraga, unul dintre respoonsabilii serviciului de migrație.

Minorii vor putea, de asemenea, să iasă din țară cu condiția să dispună de autorizații notariale din partea părinților sau tutorilor.

De această lege vor beneficia în special cei două milioane de cubanezi care trăiesc în străinătate, dintre care 80 la sută în Statele Unite, în principal în Florida, precum și sportivii și specialiștii care au fugit în timpul turneelor sau misiunilor în străinătate.

Președintele Raul Castro a anunțat la 16 octombrie că reforma privind migrarea, prima mare măsură socială a regimului comunist care le deschide ușa către exterior cubanezilor, va fi aplicată începând cu 14 ianuarie 2013.

Începând din anii ’60, cubanezii care voiau să părăsească insula erau nevoiți să solicite o „carte albă” și să prezinte o scrisoare de invitație din străinătate, unde nu puteau rămâne mai mult de 11 luni, sub pedeapsa confiscării bunurilor și a considerării lor drept expatriați definitiv, în general fără posibilitatea de a se mai întoarce.

Potrivit noii legi, durata sejurului în străinătate va fi prelungită de la 11 la 24 de luni.

În trecut, formalitățile – pașaport, permis de ieșire, certificarea documentelor, vize pentru țara de destinație – puteau costa până la 500 de dolari care, adăugați biletului de avion, de cele mai multe ori făceau călătoriile imposibile pentru cubanezi, al căror salariu lunar oficial este de 20 de dolari.

Statele Unite au salutat decizia Cubei de a pune capăt permiselor de ieșire obligatorii pentru cubanezi, coerentă, în opinia lor, cu „declarația universală a drepturilor omului, care stipulează că orice persoană trebuie să aibă dreptul să părăsească o țară – inclusiv pe a sa – și să se poată întoarce”.

Reformele adoptate de Raul Castro au conferit mai mult spațiu sectorului privat cubanez, restabilind în special cumpărarea de mașini și de case, punând capăt „interdicțiilor excesive”, potrivit șefului statului, permițându-le, de asemenea, cubanezilor să dețină telefoane mobile și să stea la hotel.

Cu toate acestea, nu toți cubanezii se vor putea deplasa liber. Sportivii de înaltă performanță – o mândrie a revoluției cubaneze -, unii lideri și specialiști „esențiali” vor continua să facă obiectul unor restricții de ieșire din țară.

„Va fi un grup foarte restrâns, cazuri foarte specifice care vor fi incluse în unele reglementări”, a precizat colonelul Fraga.

Guvernul a justificat aceste restricții afirmând că Statele Unite favorizează de decenii „exodul creierelor” și fuga sportivilor de performanță.

În ultimii ani, 30 de sportivi de performanță au fugit în timpul turneelor în străinătate, în special campionul la box Guillermo Rigondeaux, precum și mai mulți campioni la baseball, fotbal și baschet.

În această săptămână, autoritățile au anunțat că medicii vor putea, de asemenea, să călătorească fără limite.

Disidenții, considerați de Guvern „mercenari” în slujba Statelor Unite, se tem că se vor confrunta cu restricții de a călători în străinătate, noua lege stipulând că ieșirea din țară poate fi interzisă din motive de „securitate națională”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto