Statele UE trebuie să verifice din luna martie, prin teste, corectitudinea etichetării produselor din carne

Statele UE trebuie să verifice din luna martie, prin teste, corectitudinea etichetării produselor din carne
Publicat: 14/02/2013, 15:12
Actualizat: 01/11/2016, 15:05

Toate statele membre UE trebuie să verifice, prin teste efectuate începând cu 1 martie, dacă datele de pe eticheta unui produs din carne corespund conținutului, iar simultan va fi îmbunătățită și legislația europeană în domeniu, a anunțat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, potrivit Mediafax.

Aflat în Germania, ministrul a prezentat concluziile reuniunii de la Bruxelles la care a participat în cursul zilei de miercuri.

„Pentru a recâștiga încrederea consumatorului, trebuie efectuate teste de la 1 martie în toate țările membre, să vedem dacă ce se spune că este pe etichetă se găsește și pe produsul în sine. Să ne asigurăm că este de fapt carne de vită acolo unde se spune că este «carne de vită» și că este carne de cal acolo unde se spune că este «carne de cal»”, a spus ministrul.

El a precizat totodată că, la sugestia Franței, va fi îmbunătățită legislația pe plan european privind rețeaua de distribuție și etichetarea produselor din carne, chiar dacă toate țările au agreat că actuala legislație „este bine pusă la punct, fiind însă mereu loc de îmbunătățiri”.

Gândul a scris miercuri că, la finalul reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor agriculturii din șapte state afectate de criza cărnii de cal,Comisia Europeană a cerut tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită.

Planul va recomanda tuturor statelor membre să efectueze controale ADN pe produse prezentate ca fiind din carne de vită, a declarat comisarul UE pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor, Tonio Borg, la finalul reuniunii de la Bruxelles”.

Această propunere va fi transmisă statelor membre vineri, în cadrul unui „comitet permanent extraordinar al industriei alimentare și a sănătății animalelor”.

Borg susține că o primă serie de teste vor fi realizate în cursul lunii martie, cu primele rezultate publicate la jumătatea lui aprilie. Aproximativ 2.500 de teste ADN vor fi efectuate, majoritatea fiind finanțate de Comisia Europeană.

Pe de altă parte, Comisiei Europene i s-a solicitat să accelereze eforturile privind etichetarea produselor pe bază de vită pentru a indica originea cărnii.

Miniștrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.
Reuniunea a fost organizată după ce, marți, au avut loc percheziții în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greșit au fost găsite și în Franța, iar suspiciuni există și în Germania.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ șase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită și care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conțineau carne de cal în proporție de 99 – 100 %. Comigel alimentează numeroase lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie. Există suspiciuni că o parte din carnea de cal provenea din România.

Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat miercuri seară că niciun stat nu a fost arătat cu degetul în cursul reuniunii de la Bruxelles. „Din punctul nostru de vedere, nu este posibil ca frauda să fi fost comisă pe teritoriul nostru și de către cele două societăți care au distribuit carnea de cal în UE”, a asigurat acesta la finalul reuniunii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Cum a fost prinsă Bianca Iordache de iubit în timp ce îl ”traducea” cu vestitul...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
"E vie? E vie?" Momentul în care jandarmii o găsesc pe Raisa moartă, în râpă....
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Ce au descoperit medicii legiști pe trupul copilei ucise la Botoșani. La ce a fost...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Propaganda rusă, greu de combătut. Republica Moldova intră într-o etapă critică pentru a face faţă...
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Aceste mașini vor fi interzise de pe șosele. UE vrea să le elimine
Inna, fanul luxului pe patru roti. Cum a ajuns artista pe lista neagră de la...
Motivul pentru care Violeta Bănică și Radu Ștefan Bănică nu s-au cunoscut până la vârsta...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Shuntaro Hida, ochii care au văzut bomba atomică lovind Hiroshima. Ziua în care Soarele a...
×