Un ofițer de poliție judiciară în DNA și un secretar de stat la Transporturi, urmăriți penal

Un ofițer de poliție judiciară în DNA și un secretar de stat la Transporturi, urmăriți penal
Publicat: 19/02/2013, 23:56
Actualizat: 02/04/2019, 17:56

Procurorii DNA au început urmărirea penală față de Dan Emil Manolachi, ofițer de poliție judiciară în DNA, care ar fi transmis unor persoane neautorizate informații din dosare penale și față de Răducu-Valentin Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, care a valorificat informațiile.

Conform unui comunicat remis MEDIAFAX, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de Dan Emil Manolachi , ofițer de poliție judiciară în DNA, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire, în mod direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informații, infracțiunea de divulgare a secretului care periclitează siguranța statului și infracțiunea de favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupție.

De asemenea, DNA a început urmăriea penală față de Răducu-Valentin Preda , secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – la data faptelor – în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informații în legătură cu fapte de corupție și infracțiunea de deținere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat.

Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există indicii temeinice că în perioada noiembrie 2012 – 18 februarie 2013, învinuitul Dan Emil Manolachi, în calitate de ofițer de poliție judiciară angajat la Direcția Națională Anticorupție, a transmis unor persoane neautorizate informații confidențiale și date care constituie secrete de stat din dosare penale la care avea acces în virtutea atribuțiilor de serviciu, în acest fel zădărnicind cursul unor anchete penale aflate în instrumentare la DNA.

În același interval de timp, potrivit comunicatului, cu ajutorul lui Dan Emil Manolachi, învinuitul Răducu-Valentin Preda, secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a beneficiat de o serie de informații confidențiale și secrete de stat conținute în dosare penale aflate în instrumentare la DNA, pe care le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane din anturajul său.

La 19 februarie 2013, învinuiților Manolachi Dan Emil și Preda Răducu-Valentin li s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile articloului 6 alineat 3 Cod de procedură penală, potrivit comunicatului.

„Față de învinuiții Manolachi Dan Emil și Preda Răducu-Valentin procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile. Citarea cu mandat de aducere a învinuitului Preda Răducu-Valentin s-a făcut conform prevederilor art. 183 alin. 2 Cod de procedură penală, în interesul bunei derulări a anchetei penale”, precizează DNA, care adaugă că „începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto