Creditul pentru firme și populație a scăzut luna trecută la 222,7 miliarde lei

Creditul pentru firme și populație a scăzut luna trecută la 222,7 miliarde lei
Publicat: 26/03/2013, 12:13
Actualizat: 22/03/2019, 06:03

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a scăzut în februarie cu 0,3% față de ianuarie, la 222,7 miliarde lei, ca urmare a reducerii atât a împrumuturilor în lei, cât și a celor în valută, potrivit datelor anunțate marți de Banca Națională a României (BNR). În termeni reali, scăderea a fost de 0,6%, informează Mediafax.

În perioada menționată, creditul în lei a scăzut cu 0,3% (-0,6 la sută în termeni reali), la 84,4 miliarde lei, în timp ce creditul în valută exprimat în euro s-a redus cu 8,9 milioane euro (exprimat în lei, creditul în valută s-a redus cu 0,3%), la 138,3 miliarde lei.

Față de februarie 2012, în luna similară din acest an, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere de 0,1% (în termeni reali a scăzut cu 5,2%), pe seama majorării cu 5% a componentei în lei (-0,6 la sută în termeni reali) și a diminuării cu 2,6% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 2,9%).

Împrumuturile în lei acordate populației au scăzut în februarie, față de ianuarie, cu 0,5%, la 34 miliarde lei, în timp ce creditele în lei pentru firme s-au redus cu 0,1%, la 50,3 miliarde lei. În aceeași perioadă, împrumuturile în valută pentru populație s-au diminuat cu 0,2%, la 68,8 miliarde lei, iar cele pentru firme au coborât cu 0,4%, la 69,5 miliarde lei.

Creditul guvernamental s-a diminuat în luna februarie, față de ianuarie, cu 1,2%, până la 75,7 miliarde lei. Raportat la februarie 2012, creditul guvernamental scăzut cu 3,2% (-8,4% în termeni reali).

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali s-au diminuat cu 0,1% în februarie comparativ cu luna anterioară, până la nivelul de 195,53 miliarde lei.

Economiile în lei ale gospodăriilor populației s-au cifrat la 75,243 miliarde lei, cu 0,3% mai mari față de ianuarie și cu 0,6% (-4,8% în termeni reali)comparativ cu februarie 2012.

Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) s-au redus în februarie cu 1,2% față de ianuarie, până la 48,2 miliarde lei, și cu 7,4% (-12,4% în termeni reali) față de valoarea de la 29 februarie 2012.

Depozitele în valută ale rezidenților gospodării ale populației și persoane juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare), exprimate în lei, au crescut raportat la ianuarie cu 0,1%, până la nivelul de 72 miliarde lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 0,4%, până la 16,5 miliarde euro).

Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenților exprimate în lei au crescut cu 16,7% (exprimate în euro, s-au majorat cu 16,4%).

Depozitele în valută ale gospodăriilor populației exprimate în lei au urcat cu 17,4% (în euro au fost mai mari cu 17,1%), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) exprimate în lei s-au majorat cu 15,2% (exprimate în euro, creșterea a fost de 14,9%). (Ana Maria Petcana)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete